BMW X5 xDrive45e 2020: Úsporný plug-in hybrid, nebo těžký žrout?

BMW X5 je pro mě nejtypičtější SUV pro tuto automobilku. Jak ale funguje, když ho pohání nejen benzínový šestiválec, ale i elektromotor?

Hezčí než kdy dřív

Vzhled není nutné dlouze popisovat. To zaprvé moc dobře stejně nejde, lépe ho uvidíte na fotkách a ve videu, zadruhé auto snad každý zná. Nová generace vypadá opravdu povedeně, líbí se mi, že nepůsobí jako nějaké namyšlené auto, ale jako praktické a využitelné SUV. Což také je.

V mém případě vzhledu hodně ještě dost pomáhala barva Manhattan, která není zase tak často na X5 k vidění, a opravdu veliká 22 palcová kola BMW Individual. Jak se říká, tak kola dělají auto a zde to podle mě naprosto platí. Člověk by se mohl bát o pohodlí, ale strach není na místě. U plug-in hybridní verze už vůbec ne. Ale o tom až dále. Praktická věc, kterou jsem já, jako člověk, který si auta myje sám, ocenil, je snadná údržba těchto disků. Jsou matné a mají málo paprsků, takže není problém je udržovat stále jako nové. 

Za moc hezký detail považuji tvar zadních světel. Z pohledu zezadu to není moc vidět, ale když se podíváte z boku, nejsou to žádná nudná a placatá světla, mají výrazný profil. 

Exteriér bych tedy bral jako hezkou X5. Obecně se mi X5 líbí, tahle byla ještě hezčí. Z čeho jsem si ale doslova sedl na zadek do dokonale pohodlné sedačky, to byl interiér. Někomu k luxusu patří černá barva v kombinaci s kovem. Proti tomu nic nemám, ale pro mě je ten pravý luxus kvalitní kůže a dřevo. A takový byl přesně interiér. 

Interiér ve znamení luxusu

Tmavé lesklé dřevo, které mělo všude krásně navazující strukturu, sedačky potažené perfektní světlou kůží… I kdybych tím autem nejezdil, chodil bych si do něj jen tak posedět. Protože to za to stálo

Samotné sezení je absolutně pohodová záležitost, ale ne jen na předních sedačkách, kde to tak nějak automaticky očekáváte, ale i vzadu. Téměř vždy mám problém s tím, že sedáky nejsou buď dost dlouhé, nebo dostatečně nakloněné, aby podpíraly nohy. V nejhorším případě mají obě tyto vlastnosti. V tomto autě to bylo ale vše naprosto v pořádku. I vzadu se sedí jak v luxusním křesle. 

Je ale fakt, že ti vepředu si mohou dopřát ještě trochu víc komfortu. Třeba vynikající masáž, která je silná a úžasně podrobná. Jedna z nejlepších, jaké jsem zažil. Nebo možnost naklopení a prodloužení sedáku, přizpůsobení bočního vedení sedačky podle postavy, změnu sklonu horní části sedačky… a jako takový bonus, pokud si zapnete vyhřívání, nebudete mít v teple jen zadek a záda, ale i lokty, jelikož jsou loketní opěrky vyhřívané. Jak ve dveřích, tak ta středová. 

Kvalitní materiály, dostatek prostoru… to člověk u BMW za pár milionů nepřekvapí, ale i tak to rád zmíním, protože co kdyby to tu tak nebylo. Nebojte, bylo. Vše v pořádku. 

Příjemným detailem je možnost si ochladit a ohřát nápoj v držáku. Neuvaříte si tam tedy vodu na čaj, ale pokud si tam umístíte plechovku se studeným pitím, tak bude studené ještě dlouho. 

Baterie moc litrů neubraly

Zatím to bylo vše o komfortu, ale co praktičnost? I když i do té vstupuje trochu komfort. Ale nejdříve čísla. Kufr nabídne 500 až 1720 litrů pro vaše zavazadla, auto je dlouhé 4922 milimetrů a široké 2004 mm bez zrcátek. Což je mimochodem o 4 mm více, než má BMW X7. Na výšku je to ale samozřejmě naopak, X5 se vejde do 1745 mm nízké garáže. No raději trochu vyšší. 

Kufr je tedy opravdu veliký, stejně jako samotné auto. Přiznávám, že mě vůbec nenapadlo, že je X5 širší, než X7. Se zrcátkami jsou na tom ale úplně stejně, mají 2218 mm a tak je potřeba si dávat pozor ve zúženích a při předjíždění a nepouštět se do žádných větších akcí. 

Na komfortní vlně

A teď ten komfort a oslím můstkem se dostanu k začátku, kde jsem psal, že u plug-in hybridní verze ani takto velká kola nevadí. V kufru máte samozřejmě dvojité dno, aby ale práce s ním byla co nejsnazší, o výpomoc s jeho zvedáním se starají plynové vzpěry. Pokud něco nakládáte v noci, rozhodně na to dobře uvidíte. Jak to dnes vypadá, že se u některých aut šetří na osvětlení zavazadlového prostoru, u X5 to tak rozhodně není. Máte k dispozici dvě silná led světla po stranách a další dvě v pátých dveřích. 

Pokud by na vás nakládací hrana byla moc vysoko, můžete ji díky vzduchovém odpružení snížit. Stále je hodně vysoko, ale už o něco níže. No a jsem u toho. U verze xDrive45e, jak se tento plug-in hybrid jmenuje, získáte v základu adaptivní vzduchové odpružení. A to funguje naprosto úžasně. 

Jízda je óda na pohodlí. Je jedno, že máte tak velká kola. Je jedno, že naše cesty vypadají jak vypadají. Podvozek se o to postará. A k naprosté pohodě na palubě pomáhá i absence hluku. Skla jsou dvojitá a auto může jet čistě na elektřinu až 135 km/h, takže vlastně neustále. A také tak jezdí!

Silná elektrická pomoc

Při mém ježdění, pokud jsem měl tedy nabité baterie, jsem skvělý benzínový šestiválec, který je pod kapotou, vlastně vůbec nepotřeboval. Elektromotor nabídne 113 koní, což se nemusí zdát jako velké číslo na auto, které váží dvě a půl tuny, ale nabídne také 265 Nm a to už napoví, že tu není jen do počtu. 

Celkový výkon systému je 394 koní a točivý moment je 600 Nm. Zrychlení z 0 na 100 za 5,6 sekundy. Ani jedno z toho jsem plně nevyužil, protože bylo auto úplně nové a tedy v záběhu. Nebudu nic nalhávat, lákalo mě to. Ale sílu mohu posoudit i tak, protože jsem potřeboval párkrát předjet. I když jsem nedával plný plyn, tak auto táhlo jako lokomotiva. Spolupráce mezi benzínem a elektřinou je naprosto příkladná. O naskočení šestiválce skoro nevíte a jakmile jeho služby nejsou potřeba, zase se neznatelně rozloučí. 

K motoru neodmyslitelně patří spotřeba. A jak to tak u plug-in hybridu bývá, ta má tři podoby. Pokud jezdíte rozumně a máte nabité baterie, dostanete se na krásných 0 litrů na sto. Pokud máte nabito, ale občas potřebujete více výkonu, třeba při předjíždění, takže využijete oba motory, jste na 3 litrech na sto. Tedy alespoň já jsem byl, je to zvláště v tomto případě hodně individuální. No a pak je poslední možnost, že nabito nemáte a auto využíváte vlastně jako klasický hybrid.

Navigace snižující spotřebu

A to začíná být trochu zajímavé. Při takové jízdě jsem měl průměr okolo 10 litrů na sto. Pokud jsem však nedal cíl do navigace. Systém je totiž tak chytrý, že když mu řeknete, kam pojedete, dokáže rozhodnout, kde bude dobré nabíjet a kde se naopak bude hodit čistě elektrická jízda. Myslel jsem si, že to bude fungovat hlavně na dlouhých trasách, když jedete z Prahy do Ostravy, tak auto na dálnici dobije baterii, aby ve městě mohlo jet čistě na elektřinu. Jenže ono to funguje i při krátkých trasách. 

Jel jsem nějakých 7 kilometrů po Praze. Ale do navigace jsem dal cíl. Vyjel jsem s vybitou baterií, najednou, kde se vzaly tu se vzaly nějaké 3 kilometry elektrického dojezdu a závěr cesty, který byl spíše popojíždění v úzkých uličkách, jsem ujel čistě na elektřinu. Systém rozdělení energie vypočítá tak, aby v cíli nic nezbylo a tak se maximálně snížila spotřeba. Musím uznat, že to funguje skvěle, s cílem v navigaci jsem se dostal na 6,5 litru na sto. 

Nakonec jsem to řešil tak, že jsem vždy z posledních cílů vybral ten, kam zrovna jedu. Navigace je navíc online, takže pokud by se cestou něco stalo, budu o tom alespoň vědět. A zároveň jsem šetřil palivo. 

Někoho by mohl zajímat čas nabíjení. Tak ten je, do 80 %, nějakých 5 hodin. To není málo, ale kdo si pořídí takové auto, bude ho mít kde doma nabíjet. A přes noc se nabije rozhodně do 100 %. A pokud ne… pořád máte v záloze skvělý šestiválec. 

Je fajn, že je navigace online, protože pokud máte telefon s Androidem, Android Auto zde nevyužijete. Tedy zatím, možnost tohoto propojení se blíží. A dokonce v bezdrátové podobě! Pokud máte iPhone, budete nadšeni už teď, bezdrátové Apple CarPlay funguje skvěle. 

Co bych možná zvážil za příplatek, to je natáčení kol zadní nápravy. To jsem totiž měl u nedávno testovaného BMW X7 a u X5 ne. A s X5 se mi díky tomu zatáčelo jako s mnohem větším autem. Pokud se pohybujete ve městě, nebo třeba jen častěji parkujete, tento příplatek oceníte. 

Můj názor

Co tedy říci závěrem k BMW xDrive45e? Je to velké auto. Je to velké auto, které je nesmírně pohodlné, luxusní a skvěle si poradilo s plug-in hybridním pohonem. Můžete každý den jezdit do práce jen na elektřinu, můžete jezdit s vybitou baterií se skvělou spotřebou a můžete letět 235 km/h v levém pruhu německé dálnice. To vám nabídne opravdu jen málokteré auto. A kolik za to? Překvapivě ne moc!

Pokud si vezmu, že slabší BMW X5 xDrive40i, které má 340 koní, stojí 1 844 700 Kč, tak mi cena za tento silnější a úspornější plug-in hybrid nepřijde nijak vysoká. Je totiž 2 028 000. Takže o necelých 200 tisíc více, ale nesmíte zapomenout na to, že například vzduchové odpružení, které jinak stojí dalších 60 tisíc, už máte v ceně. Pokud tedy máte kde nabíjet, nabízí se hodně zajímavá možnost!

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.