Havarijní pojištění: kdy sjednat a jak ho zlevnit?

Havarijní pojištění míváme spojené s novými auty a s vozy prodávanými na leasing. Ve skutečnosti je uplatnění tohoto mnohem širší. Namátkou jmenujme asistence (nejen) v zahraničí nebo prostě jen pocit zajištění pro všechny, kdo si za volantem ještě tolik nevěří. Podívejme se, kdy sjednat havarijní pojištění a jak si ho co nejvíce zlevnit.

Havarijní pojištění versus povinné ručení

Jen pro pořádek si připomeňme rozdíl mezi oběma pojištěními vozidla:

  • povinné ručení vás pojišťuje pro případ, kdy budete muset nahradit škodu způsobenou ostatním účastníkům dopravní nehody. Nehody, kterou jste vy zcela nebo částečně zavinili. plnění nejde k vám, ale k obětem nehody, k dalším poškozeným a jejich majetku
  • havarijní pojištění už směřuje jen na nás a vaše auto. A to jak v případě nehody, tak i živelní události, krádeže, vandalismu či potřebě asistence.
Připojištění k povinnému ručení

K povinnému ručení si můžete sjednat připojištění, což není nic jiného než prvky havarijního pojištění. Jde o jakou nadstavbu nad základní povinné ručení. Ušetříte část výdajů, které by si vyžadovalo kompletní havarijko, ale získáte ta vylepšení k povinnému ručení, o která stojíte nejvíc. Nejčastěji se sjednává pojištění skel, asistence či srážky se zvěří.

Krátkodobé havarijní pojištění

Chystáte-li se na dovolenou autem do zahraničí, poohlédněte se po krátkodobém havarijním pojištění. Dá se pořídit jen na určité období v roce a platí v celé EU, ve většině zemí EHP, rozšířit se dá i do dalších států – podle vašeho přání. Perfektně poslouží nejen při nezaviněné dopravní nehodě, ale i při poruše auta. 

Ta se dá buď opravit na místě (za peníze pojišťovny s drobnou spoluúčastí), nebo v servisu. Když z auta zbude jen nepojízdný vrak, nebo by oprava v zahraničí byla o hodně dražší než v českém servisu, na náklady pojišťovny se auto odtáhne. Vám přitom náleží náhradní ubytování jako součást pojistného plnění.

Komplexní havarijko

Havarijní pojištění jako kompletní pojištění vozu směřované na samotný vůz a jeho majitele (provozovatele) je často v podmínkách leasingových smluv. A nelze se divit. Pokud se s autem stane cokoliv příliš brzy, klient ještě nemá doplacený úvěr, ale hned potřebuje auto nové, dostala by se jak leasingová společnost, tak zejména její klient do velmi nepříjemné situace. Do situace, kterou havarijní pojištění ladně vyřeší.

Co si ale představit pod kompletním havarijním pojištěním? U některých pojišťoven se s ním setkáte ve formě připravených balíčku základního havarijka s doplňkovými pojištěními. U jiných si celé havarijní pojištění smíte seskládat dle vlastních preferencí. Například u garážovaných vozidel netřeba pojišťovat poškození zvěří, u méně “populárních” vozů se majitelé nepojišťují na kráděž.

Kdy se havarijní pojištění vyplatí a kdy jsou to jen vyhozené peníze?

Z cen havarijního pojištění a z možností plnění z tohoto pojištění si snadno odvodíte, kdy se vám vyplatí, a kdy nemá smysl se o něj příliš zajímat. Ceny a případná lnění si porovnejte s náklady na úhradu škod, které by se daly havarijkem pojistit. 

Jako ukázku vezměme asistenci v zahraničí: Tady je poměr mezi cenou havarijka (krátkodobé havarijní pojištění na dovolenou v ceně několika tisíc korun) a mezi náklady na opravu auta v zahraničí nebo na odtah do ČR (vyšší desítky tisíc) jasně nakloněn pro sjednání pojištění. 

Další situace, kdy je výhodnost havarijního pojištění neoddiskutovatelná

Vedle dovolené v zahraničí, na kterou jedete vlastním autem a vedle pořízení auta na úvěr, je havarijní pojištění vhodné i v dalších případech:

  • koupě nového vozu za vlastní, a to po tak dlouhou dobu, než našetříte na servis nebo na nové auto (většinou max. na 6 let)
  • začínající řidič, který se obává, že auto neobratnou jízdou poškodí. Sjednané havarijko působí podpůrně na psychiku nového řidiče a dovolí mu lépe se soustředit na samotný provoz
  • u firemního auta nebo auta, které využíváte v rámci své živnosti
  • u sezónně provozovaných vozidel, jako je veterán, obytný vůz, motorka atp.
  • u elektroaut a luxusních vozů (i staršího data), kde jsou náklady na servis příliš vysoké.
Triky ke zlevnění havarijního pojištění

Vedle zajišťovacích vlastností je u havarijka důležitá i jeho cena. Odvíjí se od pojišťovaného auta (značka, model, stáří), sjednaných pojištění i od samotného řidiče (věk, bydliště bonus/malus). Jsou drobné triky, s nimiž se vám může podařit havarijko příjemně zlevnit:

  • pojištění vyhledávte a sjednáte přes online srovnávač, kde mají množstevní slevy 
  • pořídíte balíček povinného ručení s havarijním pojištěním
  • pojistné platíte jednou za rok (ne měsíčně)
  • havarijko sjednáte u pojišťovny, kde už máte další smlouvy (sleva za propojištěnost)
  • zvýšíte smluvní spoluúčast.

Autor: Lenka Rutteová
Foto: Freepik

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.