Mlha a osvětlení vozu. Pro některé stále neřešitelný problém

Může se o tom psát stále dokola, ale i tak pořád na silnicích potkáváme řidiče, kteří za snížené viditelnosti dělají zásadní chyby. 

Vidět a být viděn je základní pravidlo, které je potřeba dodržovat. Na to by měl myslet na silnicích každý. Stává se ale často, že potkáváme řidiče, kteří ani v husté mlze nejenže nerozsvítí mlhovky, ale ani potkávací světla. 

Někteří jednoduše zapomenou, někteří spoléhají na automatiku. Ta však v situaci, kdy je mlha přes den, moc nepomůže. Pokud je mlha tak hustá, že se díky množství vody na čelním skle spustí stěrače, tak se u některých aut automaticky rozsvítí světla. Pokud však ne, tak stále svítí jen denní svícení. A to v husté mlze není moc vidět. Navíc, až na pár výjimek, s denním svícením nesvítí zadní světla. Takže zezadu není auto vidět skoro vůbec. 

Přitom je to tak snadné. Když je mlha, rozsvítím světla. Je jedno, jestli není tak hustá, že není vidět na dvacet metrů. Rozsvícená potkávací světla nikomu nevadí a auto je prostě jen lépe vidět. Takže to je takový základ, co udělat, když je mlha. 

Co však někomu vadí, to jsou mlhovky. Zvláště ty zadní. Pokud jedete na dálnici, nebudou vadit tolika lidem, jelikož jedou za vámi ve větší vzdálenosti. Ale pokud je zapomenete vypnout, nebo dokonce zapnete, v nějaké koloně, tak ten za vámi určitě nebude mít radost. To samé platí obecně pro provoz ve městě. Když vidíte, že je za vámi auto, vypněte je. Je to snadné. 

Poznat, kdy je vhodné zapnout mlhovky, není nijak náročné. Přední, pokud potřebujete vidět. Zadní, pokud chcete být vidět. Jakmile jste v situaci, kdy auto před vámi vidíte na kilometr daleko, není to situace, kdy máte mít zapnuté zadní mlhovky. Pokud jste naopak na dálnici nebo na okresce, okolo hustá mlha a slabý provoz, je ten pravý čas je zapnout. 

Spokojený provoz na silnicích je i o ohleduplnosti. Věřte mi, že vždy udělá radost, když dojedu ve městě auto a to zhasne zadní mlhovky. Nebo také, když stojíme proti sobě na železničním přejezdu a ten naproti zhasne potkávací světla. Nebo když za někým čekám na přejezdu a on zatáhne ruční brzdu a tak mi do obličeje celou dobu nesvítí jeho brzdová světla. Jsou to drobnosti, ale díky nim víte, že těm ostatním nejste lhostejní. 

Foto: Pixabay

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.