MOL zpoplatnil dobíjení elektromobilů. Vyplatí se vozům s velkou baterií

Síť čerpacích stanic MOL zpoplatnila dobíjení u jejich stanic. Ceny jsou paušální a tak čím větší baterii máte, tím výhodněji ji doplníte.

Nedávno jsem psal článek o tom, jak se obecně rychlodobíjení nevyplatí, jelikož je prostě dražší, než dobíjení doma. A tak ho většina majitelů elektromobilů využívá spíše jako nouzovou možnost, svá auta nechávají dobít doma přes noc.

Společnost MOL má u několika svých čerpacích stanic dobíjecí stojany, kde bylo ještě donedávna dobíjení bezplatné. Bylo jasné, že to nevydrží věčně. A je to tak, už je nutné platit. A ceny nejsou úplně nejnižší.

Pokud budete dobíjet pomalu, tedy střídavým proudem, vyjde vás to na 259 korun. Pokud budete chtít využít rychlé dobíjení DC, tak to je již za 333 korun a ještě rychlejší DC vás vyjde na 450 korun. Někdo si řekne, že v porovnání s natankováním plné nádrže to moc není, ale pojďme to vypočítat.

Jako příklad budu brát Renault Zoe, což je takový typický průměrný elektromobil. Kapacita baterií je 52 kWh, udávaný dojezd 395 kilometrů. Pokud zvolím tarif Obchodní cestující od ČEZ, tak vyjde 1 kWh na rychlodobíjecí stanici na 4,5 Kč. Doplnění baterií u Zoe tedy vyjde na 234 Kč. A je potřeba počítat s tím, že k nabíječce člověk nikdy nepřijede s prázdnou baterií, takže to bude spíše 200 Kč. U čerpací stanice MOL to vyjde na 333 Kč.

Je tedy dobře vidět, že toto dobíjení je řešením, které nebude (hlavně pro majitele vozů s menší kapacitou) každodenní. Pokud bych jel někam daleko elektromobilem, tak ho nejspíš využiji. Cesta pak nebude nejlevnější, ale energii doplním hned u dálnice a nemusím nikam sjíždět. Nebo když si špatně naplánuji cestu a bude hrozit, že nedojedu do cíle, tak moc rád zaplatím 333 korun za jistotu dojezdu. Toto dobíjení se vyplatí těm, kteří mají velké baterie.

Třeba takové Audi e-tron 55 quattro s kapacitou 95 kWh je na tom o poznání lépe, tam by plné doplnění baterií u ČEZ vyšlo na 427,5 Kč a u MOL jen na 333 Kč. Ale třeba pro Mazdu MX-30 a Hondu e, které mají jen 35,5 kWh, je to opravdu drahá možnost.

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.