Nemějte strach z tankování u hypermarketů, ušetříte

I když v současné době pohonné hmoty trochu zlevňují, stále nelze říct, že by byly levné. Lze však tankovat u „neznačkových“ pump a tím i výrazně ušetřit. 

Když se řekne neznačková pumpa, možná si představíte podivný zapadlý objekt, kam se téměř bojíte přijet. Platbu kartou neznají a účtenka je pro ně sprosté slovo. Na původ a kvalitu paliva se raději neptejte. Takových už snad ale moc není. Tam by cena mohla být nízká, ale může si vybrat vysokou cenu. 

Je tu však možnost moderních a vlastně naprosto klasických čerpacích stanic, které jsou ale součástí obchodních řetězců. Takovou stanici má třeba Makro, Globus nebo Tesco. Ceny na nich jsou příznivé (pokud to tedy při současných cenách jde vůbec říct) a často jsou u nich fronty. Což je ale dobré znamení. Lidé většinou vědí, proč tam jezdí. A hlavně opakovaně, což znamená, že palivo nebude špatné. 

Že je něco levné ještě nutně neznamená, že je to nekvalitní. Jen možná méně aditivované. Zatímco například u stanic Shell, Benzina a Mol máte už základní paliva aditivovaná, zde to tak být nemusí. Někdo to neřeší, někdo ano. Pro toho, kdo to řeší, může být možností aditivum, které doplní sám. Já vím, je to věc navíc a je to jak kdysi přilévat olovo do bezolovnatého benzínu… když to však spočítate, vyplatí se to. 

No a pak jsou tu aditivované benzíny u těchto „neznačkových“ stanic. Konkrétně takový mě přivedl k napsání tohoto článku. Jel jsem totiž nedávno na výlet a normálně tankuji (při současných cenách) základní standardně aditivované palivo na běžné čerpací stanici. Jenže taková cestou žádná nebyla, jel jsem jen okolo Tesca (v Letňanech, pokud to chcete přesně). Tak jsem si říkal, že to zkusím. Litr benzínu byl téměř o 4 koruny levnější, tak jsem vzal ten lepší s označením Ultra. 

A auto jede nejen, že stejně. Ono jede lépe. Lépe startuje, lépe akceleruje a spotřeba je v rámci možností taky slušná, ale ta obecně není silnou stránkou toho auta. Tím nechci říct, že tam máte všichni jet a je to to super a nejlepší na světě. Jen, že to není tak špatné, jak si možná myslíte. A můžete výrazně ušetřit. 

Rozhodně bych ale zvolil takové stanice, které mají pečeť kvality SGS. Pokud ji dostanou, tak absolvují pravidelné kontroly a palivo by prostě nemělo být špatné. Jistě, může se stát, že přijede cisterna s nějakou chybnou dávkou, ale to se může stát vlastně kdekoliv.

Zdroj foto: PxHere

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.