Příprava auta na delší stání není nijak složitá a pomůže

V současné době není moc kam jezdit. Příprava na to, aby bylo možné zase po čase bez problému vyjet, není rozhodně nijak složitá.

Žádnému autu nedělá dobře, když dlouho stojí. To není jeho primární určení. Chvíli to ale samozřejmě zvládne bez nějakých větších následků. Pokud jste člověk, který jezdil každý den do práce autem a o víkendu na chatu, tak v případě, že jste nyní na home office, nemáte vlastně kam jezdit. Tato situace postihla hodně lidí, někteří jezdí alespoň na nákupy, jiní si pro nákup dojdou pěšky, nebo ho nechají přivézt.

Takže auta stojí a čekají, až zase přijde jejich chvíle. Budu optimista a nebudu počítat s tím, že současná omezení pohybu nebudou trvat třeba rok, kdy by bylo už dobré řešit třeba pneumatiky, aby na nich auto tak dlouho nestálo v jedné poloze. Nějaký týden už ale auta stojí a asi ještě chvíli budou.

První a důležitou věcí pro další úspěšný start, je baterie. Je jedno, jestli je úplně nová, napojení na nabíječku ji určitě neuškodí. Takže pro ni zajděte do auta, vyndejte ji a dejte ji doma nabíjet. A když už bude doma, tak ji tam nechte, je to pro ni lepší prostředí, než venku v autě.

Když už budete v autě, povolte ruční brzdu. Její použití při kratším stání ničemu nevadí, pokud ale parkujete delší dobu a navíc venku, může se stát, že vám destičky přireznou ke kotoučům. To pak nejen komplikuje rozjezd, kdy je musíte doslova utrhnout, ale i následné brzdění, jelikož je na kotouči stopa po destičce. Na zadní brzdy jde méně síly, takže trvá delší dobu, než je „obrzdíte“.

Divných zvuků po prvním vyjetí se nebojte, za to mohou orezlé kotouče. Ty přední se ale celkem rychle samy očistí brzděním. Jakmile vyjedete, můžete toto delší stání využít ke kontrole úniku kapalin. Pokud je pod autem větší skvrna, je jasné, že je z vašeho auta a může znamenat problém.

Při delším stání je dobré připravit i palivo. Zde budu mluvit ze své zkušenosti, co se mi osvědčilo. Do benzínových aut tankuji vysokooktanový benzín. Ten nejen, že obsahuje různá aditiva, ale hlavně by neměl obsahovat líh, který při delším stání může udělat neplechu. U naftových aut zase tankuji naftu bez biosložky, která se dá pořídit na stanicích EuroOil.

Nezbývá, než popřát, ať to auta dobře zvládnou. Až s nimi po přestávce vyjedete, jeďte opatrně a pomalu se dostávejte do svého klasického tempa. A hlavně, ať nedopadne jako to, které je na úvodní fotce!

Ilustrační foto: Pixabay

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.