Test BMW 520d xDrive 2020: Skvělá volba na dlouhé cesty

Může naftový mild hybrid v tak velkém autě, jako je BMW řady 5, přinést výbornou spotřebu? Rozhodně může! Zároveň ale nabídne i dost výkonu.

Vývoj jde rychle kupředu a tak se může klidně stát, že zkouším nějaký model a v době, kdy test vyjde, je již na trhu jeho nástupce. Jelikož se ale v případě BMW pětkové řady to zásadní nezměnilo, myslím si, že mé zkušenosti budou platit i pro nejnovější generaci. 

Ve většině případů testovacích aut to bývá tak, že jsou v nejvyšší výbavě, s největšími koly v nabídce, aby vypadala dobře na fotkách a se silnými motory, aby bylo možné ukázat, co auto umí. BMW 520d, které jsem měl já k dispozici, na tom bylo ale trochu jinak. Kola byla osmnáctipalcová, v interiéru na mě koukalo pár záslepek a motor byl druh naftový dvoulitr se 190 koňmi. 

Jen tedy barva byla z programu BMW Individual a také díky tomu stála přes 60 tisíc. Autu moc slušela, krásně podtrhovala jeho eleganci. Navíc se při různých světelných podmínkách trochu měnila. Interiér v kombinaci světlé kůže a dřeva je podle mě to nejlepší, co lze v autě mít. Protože působí jak útulně, tak pozitivně, vzdušně a moderně. Se vzhledem jsem byl tedy naprosto spokojený. 

Kola nebyla největší, ale auto s nimi bylo naprosto ukázkově pohodlné. Jistě, můžete si pořídit větší kola a jelikož kola dělají auto, vzhledu to určitě pomůže. Ale pak by to chtělo i adaptivní podvozek. Ten mít samozřejmě můžete, ale menší kola a základní podvozek je taková ta komfortní a úspornější varianta. 

Než se ale dostanu k pohodlí jízdy, musím se trochu zaměřit na praktické věci. Kufr je slušně velký, nabídne 530 litrů. Daní za karoserii sedan je trochu omezený přístup, který by vám mohl vadit, pokud převážíte třeba kočárek. V kufru najdete praktické schránky a opravdu silné osvětlení, což se může zdát jako detail, ale zkuste v noci něco hledat v koutu kufru, co kterého vůbec nevidíte. 

Dveře se otevírají ve velkorysém úhlu, takže nastupování a vystupování je radost. Na zadní sedačky se vejdete naprosto v pohodě, pokud měříte do 185 centimetrů, budete mít i prostor nad hlavou. To je nejslabší místo, se svými 184 centimetry jsem se za sebe sice posadil s ohromnou rezervou pro nohy, ale pro hlavu už moc místa nezbývalo. Zadní sedačky jsou krásně pohodlné, obklopují vás kvalitní materiály a cítíte se jako v luxusnější sedmičce. Zvláště s tímto krásným interiérem. Ten měl jen drobnou nevýhodu v tom, že kluzká kůže zrovna dvakrát nepodrží na zadní lavici v zatáčkách. Ale tohle je standardní řada pět, ne M5, takže řidič vymetat zatáčky moc často asi nebude. 

Z místa řidiče máte výhled na vše, jako v každém moderním BMW. Ale i pokud přesednete ze staršího vozu této značky, nebudete nic hledat. Ačkoli se jedná o moderní auto a moderní době vládnou dotykové obrazovky na vše, tady je to postaru. Klimatizaci nastavíte manuálně, jízdní režim také, vyhřívání sedaček také… I samotný infotainment můžete ovládat pomocí skvělého ovladače. Ten je tak dobrý, že možná ani nezjistíte, že je displej dotykový. Není totiž vůbec důvod na něj sahat. Díky tomu je alespoň stále čistý. 

Pod kapotou se ukrýval mild hybridní naftový čtyřválec o výkonu 190 koní. Papírové hodnoty nemá vůbec špatné, zvláště ty, které se týkají spotřeby. Ale známe to, papír snese vše. Byl jsem tedy zvědavý, jakou spotřebu budu mít já. A byl jsem nadšený. Dokud jsem jezdil naprosto standardně, měl jsem 5 l/100 km. Jakmile jsem se pustil do dynamičtější jízdy, dostal jsem se na 5,2 l/100 km. Což mi přijde jako skvělá hodnota, zvláště, když jsem měl provedení xDrive, tedy s pohonem všech kol. Dojezd na plnou nádrž tak byl přes 1200 kilometrů. 

Takže motor je úsporný, ale co když je zrada v tom, že to je něco za něco? Tedy úspora, která si vyžádala daň v podobě líného projevu? Toho jsem se přestal bát hned, jak jsem více sešlápl plynový pedál. Motor má plno síly, pružné zrychlení je výborné a při zrychlení z 0 na 100 jsem se dostal i pod udávané hodnoty. Pokud bych si kupoval BMW řady 5, mělo by pod kapotou tento motor. 

Nejsem žádný fanatický nadšenec do benzínových motorů a šestiválců. Naftový motor mi vůbec nevadí a k BMW pětkové řady mi vlastně naprosto sedí. Tento motor nabídne skvělý kompromis v ceně, výkonu a spotřebě. 

Toto testované auto úplně lákalo k cestování. Protože mělo krásný interiér, bylo úžasně pohodlné, i při 140 km/h bylo uvnitř ticho a člověk mohl dojet z Prahy do Anglie na jednu nádrž. 

Díky ne přehnaně štědré výbavě jsem si mohl alespoň uvědomit, co by mi chybělo a co naopak vůbec nepotřebuji. Určitě bych nepotřeboval větší kola. Také bych nepotřeboval čtyřzónovou klimatizaci, ani head-up displej a ani lepší audio. Nic z toho testované auto nemělo. Co ale také nemělo a to bych si ve svém autě přál, to je adaptivní tempomat. Jak si na něj člověk jednou zvykne, už je to bez něj těžší. Obětoval bych tuto barvu a za podobné peníze bych pořídil balík výbavy, který obsahuje adaptivní tempomat. 

Když jsem nakousl audio, tak to pro mě bylo velkým překvapením. U BMW to bývá tak, že máte základní audiosystém, pak příplakový HiFi systém, následně Harman Kardon za ne moc vysoký příplatek a poté za větší příplatek, většinou dalších sto tisíc, špičkové audio, Bowers & Wilkins. To hraje fantasticky, ale stojí celkem dost peněz. Já snad vždy měl v BMW Harman Kardon, tentokrát však ne. Měl jsem levnější HiFi systém. A pro mé uši bylo i to naprosto super a rozhodně dostatečné. Sám bych tedy rozmýšlel, zda vůbec připlácet za lepší audio. 

Světla byla ve výbavě adaptivní, ne však laserová. A jsme u další věci, kterou bych ve svém autě nepotřeboval. Jistě, laserová světla mají modré prvky, takže vypadají zajímavěji a zní lépe, když někomu řeknete, že máte laserová světla, ale upřímně… ta nelaserová svítí opravdu skvěle. Jistě, pokud jezdíte dlouhé noční cesty po dálnicích vyšší rychlostí, laser oceníte, ale pro běžné použití podle mě není potřeba. 

Co určitě také není potřeba, ale já se na to vždy těšil jak malý kluk, je podsvícená maska, tedy ledvinky. Ačkoli auto mělo bezklíčkové odemykání (i na zadních klikách), tak jsem odemykal na dálku klíčkem, abych tu světelnou show viděl. Ledvinky svítí jen u stojícího vozidla, umí se plynule rozsvítit i zhasnout. Jistě, můžete namítnout, že je to nepotřebná věc, na druhou stranu… stojí to patnáct tisíc a udělá to hodně parády. 

Co bych tedy řekl na BMW 520d xDrive nyní již minulé generace? Že je to vynikající auto. Skvěle kombinuje pohodlí, výkon, úspornou jízdu a prémiovost. Vypadá výborně a nestojí moc. Můžete ho vyšperkovat příplatky za statisíce, ale podle mě to hlavní už nabízí v základu. To hlavní je totiž to, že je to BMW řady 5. To je prostě pojem. A právem. 

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.