Test Mazda3 sedan Skyactiv-X180 2020: Vynikající kombinace

Je nová Mazda3 dokonalé auto? Ne, to ale není žádné. Její poměr skvělých vlastností vůči těm špatným je ale velice příznivý!

Tak třeba vzhled. Ten je u Mazdy3 podle mě skvělý vždy, pokud se ale jedná o sedan, je ještě o úroveň výše. Auto mi připadá takové kompletní a ačkoli vím, že u nás nejsou sedany zrovna nejoblíbenější karosářskou variantou, mně se prostě líbí. A ta červená barva… krásná na slunci, krásná ve stínu a krásná i v noci. Pokud tedy není úplná tma, samozřejmě. 

Když jsem u toho hatchbacku – tak toto provedení s motorizací Skyactiv-G122 jsem již měl a test najdete zde. Nyní se zaměřím na odlišnosti, tedy hlavně na motor. Protože Skyactiv-X180 je opravdu hodně povedená novinka!

Takovou menší odlišností je světlý interiér, který jsem v předchozí trojce neměl – a ten je skvělý. Tmavý mi totiž přišel až moc tmavý. Ano, já vím, plno z vás má rádo tmavé interiéry, působí sportovněji. A tak pro vás bude ideální. Já mám ale rád ten pozitivní pocit, který ze světlého interiéru přímo sálá. Pokud tedy nevylejete například kávu na sedačky… A nejen pozitivní, ale i luxusní. Pokud vedle sebe porovnáte dvě Mazdy3, jednu s tmavým interiérem a druhou s tímto světlým, je na první pohled jasné, která působí luxusněji. 

Tento světlý interiér můžete získat jen u verze sedan a v rámci balíčku za 80 500 Kč, takže to není úplně levná záležitost. V balíčku ale získáte i plno dalších věcí, takže pokud si chcete dopřát, můžete. Na funkci ale nemá vliv ani tmavý interiér, případně červený, který zase může mít hatchback. A funkce je skvělá, takže jdeme na motor. 

Pokud nevíte, čím je motor Skyactiv-X180 výjimečný, tak tím, že je to úplně nová konstrukce motoru. To se nestává úplně často. Máme tu naftové, máme tu benzínové a to je tak nějak vše. V tomto případě se ale jedná o dvoulitrový benzínový motor, který využívá kompresní zapalování řízené svíčkou. Výsledkem by měl být vyšší výkon a nižší emise (a tedy samozřejmě i spotřeba). Jaký je v praxi? 

Výkonu je opravdu dost. 180 koní nemá s autem žádné problémy. U slabšího motoru Skyactiv-G122 jsem si také na nedostatek výkonu nestěžoval, je ale pravda, že člověk musel více využívat otáčky, aby byla akcelerace uspokojivá. To u tohoto motoru není moc potřeba, jelikož má příjemný zátah už v nízkých otáčkách. Ale i ve vyšších, pak se ale přidává navíc ještě opravdu moc příjemný zvuk. Projev může být pro někoho zvláštní – je totiž lineární. Motor zvyšuje otáčky a rychlost. Stále stejně. Přeřadíte a děje se to samé znovu. 

Až mě překvapilo, kolik zábavy jsem si s tímto motorem užil. Hodně tomu pomáhal ten zvuk, protože autem s dobrým zvukem motoru se prostě jezdí lépe. Často se mi stávalo, že jsem se nechal unést jízdou a pak s hrůzou zjistil, jak rychle jedu… Tomu pomáhá i parádní odhlučnění. 

Takže to je ten výkon. No a co spotřeba? Já za týden ježdění měl průměr 6 l/100 km. Pro připomenutí, s motorem Skyactiv-G122 jsem měl 6,6 l/100 km. Takže více výkonu a nižší spotřeba, to je hodně příjemná kombinace. 

Také jsem měl možnost vyzkoušet automatickou převodovku, ta je opravdu povedená, reaguje rychle, při ručním řazení jsou reakce bleskové. Má pro Mazdu typickou vlastnost, že automaticky nepřeřadí na vyšší rychlost. Pokud tedy vytočíte dvojku k omezovači, zůstane tam, dokud nepřeřadíte vy. Chtěli jste řadit ručně? Tak řaďte! A ačkoli je automat výborný, zvolil bych manuální převodovku. Protože ta je skvělá. A skvělá je více, než výborný. Mazda3 dostala jednu z nejlepších manuálních převodovek, jakou jsem měl zatím možnost vyzkoušet. Rozhodně doporučuji! Navíc i něco ušetříte. 

Podvozek mi u sedanu přišel možná ještě o trochu lepší, než v případě hatchbacku. I tam byl ale vynikající. Je dokonale jistý, zvládá filtrovat nerovnosti i na našich cestách nižších tříd a nijak neodskakuje v zatáčkách. Rychlým průjezdům zatáčkami pomáhají i sedačky, které mají boční vedení, které podržely i mě. A to jsem celkem hubený člověk. Otázkou ale je, jak by si poradily s někým, kdo je trochu prostorově náročnější. To jsem neměl možnost vyzkoušet, během týdne se mi moc přibrat nepovedlo. 

Věci, které jsem chválil už u hatchbacku, zůstávají i tady super. Třeba takový head-up displej, který se promítá na čelní sklo a je vidět i v polarizačních brýlích. Nebo čtení dopravních značek, které vám připomene i STOPku. A upozornění na auta v mrtvém úhlu přímo na head-up displeji. Díky tomu máte stále perfektní přehled o dění kolem vás. Samozřejmě vynikající audiosystém Bose, adaptivní světla a plno dalších věcí. 

Ne vše je ale pozitivní, tak se podíváme na nedostatky. A je na vás, jestli to budou rozhodující věci, nebo naprosté prkotiny. Pro mě to jsou prkotiny. Máme tu lesklý plast v okolí řadicí páky, případně voliče automatu. Ten je už u téměř nového auta poškrábaný a lepší to s ním nebude. Nikdy tedy nebude vypadat tak, jako v katalogu. Buď bude poškrábaný, nebo upatlaný. Pak je tu automatické převzetí rychlosti podle aktuálních limitů. To zní super. Jenže to funguje jen pro omezovač rychlosti, ne pro tempomat. To je škoda. Reakce dálkových světel by mohla být rychlejší – samotné vyhýbání funguje skvěle, ale prvotní detekce auta v protisměru mi nepřišla nejrychlejší. Na druhou stranu na mě za celou dobu nikdo neblikl. No a to je asi vše. 

Mazda3 je auto, které si nepořídíte jen pro přepravu z bodu A do bodu B. To samozřejmě zvládá a zvládá to úsporně a pohodlně. Ale tohle auto si pořídíte i pro zábavu. Protože té vám nabídne plno. Motor Skyactiv-X180 je sice dražší, než základní Skyactiv-G122, ale příplatek se podle mě vyplatí. Shrnul bych to tak, že Mazda3 v provedení sedan s tímto motorem skvěle vypadá, skvěle jezdí, má dobrou spotřebu a jízda vás baví. Co chcete od auta víc?

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.