Test Subaru Impreza 2.0i-S 2018: Ten podvozek prostě chcete! (+VIDEO)

Roli vstupního modelu do světa Subaru převzala Impreza. Jedná se o téměř identické auto s XV, jen na jiném podvozku. A to je hodně podstatný rozdíl!

Jistě si pamatujete z nedávného testu Subaru XV, jak jsem byl nadšený z podvozku. No a celkově z chování a vlastně všeho, včetně interiéru, což nikdy nebyla extra doména Subaru. Ty doby jsou ale dávno pryč. A Subaru Impreza je na tom podvozkově ještě lépe!

Jedná se vlastně o typický hatchback, které jsou v Evropě tak oblíbené. Je vlastně až s podivem, že Subaru takový model dlouho nemělo ve své nabídce. Prostorově nikdo nijak nestrádá a to dokonce ani v kufru. To je překvapivé z toho důvodu, že i Impreza jako ryzí Subaru nabízí symetrický pohon všech kol. Ale ne na přání, ale vždy. Prostě Subaru tak, jak ho máme rádi! Prostor uvnitř je až překvapivě štědrý, z vnějšího pohledu auto nevypadá tak prostorné, jako je uvnitř. Což je ale samozřejmě vždy ta lepší možnost.

Důkazem velkorysé šířky jsou i dva držáky na pití na středové konzole. Říkáte si, že to není žádný zázrak, dva jsou téměř v každém autě… ale zde jsou vedle sebe. A to je v autě této kategorie výjimka.

Jak jsem už psal, ve výbavě je vždy symetrický pohon všech kol. A automat Lineartronic. Oboje je vlastně v současné době typické pro Subaru. Bez automatu by totiž nefungoval systém EyeSight, který má opravdu hodně funkcí. Ty, které využijete nejčastěji, jsou adaptivní tempomat a systém pro držení v pruhu. Tempomat funguje skvěle, princip dvou kamer za čelním sklem dokáže zrychlovat a zpomalovat opravdu s citem a krásně plynule.

Další funkcí EyeSight je i nouzové brzdění, které v městských rychlostech dokáže auto zastavit před překážkou. Měl jsem možnost to vyzkoušet (v rámci prezentace) a funguje to opravdu spolehlivě.

No a co je také ve výbavě? No samozřejmě motor boxer! A to buď jako jednašestka, tak jako dvoulitr. V testovaném autě byl dvoulitr, ale v předchozím XV jsem měl slabší možnost, mohu tak tedy celkem porovnávat. Výhoda každého boxeru je nízké těžiště. No a to je v případě Imprezy i opravdu nízko nad silnicí. I XV skvěle jelo a zatáčelo, jak to dokáže ale Impreza, to mi zůstal rozum stát. Podvozek je daleko před motorem, myslím tedy schopnostmi. A tím rozhodně nechci říct, že je motor špatný. Ale že je podvozek tak dobrý. Proti modelu XV je podstatně nižší (vlastně opravdu dost nízký) a využívá více hliníku, jelikož nemusí být tolik odolný, spíše schopný na silnici.

To, jak se Impreza přesouvá ze zatáčky do zatáčky, je neuvěřitelné. S naprostou lehkostí a samozřejmostí. Jako by pro to byla stvořená. A vlastně asi i byla. To, že je zároveň i prostorná uvnitř, má hezký interiér a dobře vypadá, je takový bonus ke skvělým jízdním vlastnostem.

A jestli Lienartronic neubírá na zábavnosti? Podle mě ne. Dvoulitr má pádla pod volantem a předvolených sedm stupňů, které překvapivě fungují celkem dobře. Můžete si tak tedy motor držet v otáčkách jak chcete. A to je velká výhoda proti slabšímu z dvou boxerů – ten totiž pádla nemá a jste tak odkázání na automatiku. Přitom výkonově na tom pocitově není o moc hůř, zábavy si užijete i tak plno a vlastně u dvoulitru nemáte pocit, že máte kdovíjak výkonnější motor. Ale ta pádla… Shrnul bych to tak, že k XV se hodí jednašestka a k Imperze dvoulitr. Protože je prostě sportovnější.

Jen je trochu škoda jedné odlišnosti, tedy menší palivové nádrže. Tu má Impreza jen na 50 litrů, XV na 63. Na celkovém dojezdu je to znát a vlastně i na takové psychice ježdění, kdy stále sledujete ubývající palivoměr. Neznamená to velkou spotřebu, ta byla okolo 9 litrů, ale právě malou nádrž.

I přes menší nádrž mi ale Impreza přišla jako skvělé auto. Praktická, zábavná a opravdu hodně bezpečná, protože to je v současné době jedna z hlavních priorit značky Subaru. Pokud však chcete trochu více praktičnosti a ne zas o tolik méně zábavnosti, jděte do XV. Je jen o 30 tisíc dražší a podívá se tam, kam Impreza nikdy. Tedy do terénu. V případě, že se mimo cesty nevydáváte, chcete stylové auto, které vás bude kdykoliv bavit a zároveň bude i pohodlné, zvolte Imprezu. Tak jako tak, nevyberete si špatně a stanete se členy skvělé komunity, která se na silnicích zdraví a když je potřeba, pomůže.

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.