Test Volkswagen Golf Sportsvan 1.0 TSI: Rodinná pohoda (+VIDEO)

Pokud hledáte MPV, nejste ve snadné situaci. Ubývají. Pár se jich ale ještě dá najít a Volkswagen Golf Sportsvan je takový vstupní model do světa MPV.

Dříve se tento model jmenoval Golf Plus. Což podle mě bylo vhodnější označení, protože se sportem toho moc společného nemá. Tedy ne se sportovní jízdou, ale pokud je to myšleno tak, že se do auta vejde pět sportovců i s výbavou, tak to je jiná a zde naprosto souhlasím!

Ačkoli je Golf Sportsvan o kategorii níže, než větší bráška Touran, nic zásadního mu nechybí. Za to zásadní považuji u tohoto typu auta velký kufr, dostatek místa na všech sedačkách a hlavně pohodlný podvozek a celkové naladění auta, protože v něm budou rodiny zdolávat velké vzdálenosti. Oproti většímu sourozenci je navíc Golf podstatně levnější, jeho cena začíná na 458 900 Kč za už celkem hezky vybavený kus.

Testovaný byl však z opačného spektra. Byl ve výbavě Highline, což je klasicky v názvosloví Volkswagenu ta nejvyšší výbava. Jeho cena tak s testovanou motorizací začíná na 577 900 Kč. Dalo by se říci, že to není málo. Je tu ale výrazné ale. Vy za tuto cenu dostanete opravdu parádně vybavené, kvalitní a promyšlené auto. Vždyť je to Golf! A to je záruka toho, že nenarazíte na nějakou nelogičnost, nebo něco nedotaženého.

Někomu může připadat interiér nudný, málo trendy, bez barevných výstřelků. Pokud se ale zamyslíte nad cílovou skupinou tohoto auta, tak je jasné, že interiér je úplně ideální. Nabízí vše na svém místě a pokud jste kdykoliv měli auto z koncernu Volkswagen, jste hned jako doma. No a pokud ne, tak také. Vše je logicky umístěno, člověk nic nehledá. Stále ještě zůstávají klasická tlačítka a kolečka, což je super. Tedy kromě autorádia.

Pokud do výbavy zvolíte menší navigaci, jako byla v testovaném autě, získáte sice menší úhlopříčku, ale dvě kolečka jako bonus. To u větší nenajdete. A i ta menší vypadá v interiéru moc hezky. Grafika je opravdu superjemná a například grafika menu přesně odpovídá stylu celého auta – jednoduchá a přehledná.

Exteriér nezapře, že je to Volkswagen. Možná člověk na první pohled nepozná, že je to Golf. Což vlastně tak úplně není. Ale podvozek je z Golfu, to zase ano. Barva Žlutá Kurkuma vypadá parádně na jakémkoliv autě. Je jedno, jestli je to Arteon, nebo Golf. A tak samozřejmě Golf Sportsvan není výjimkou, i na něm vypadá super. Až mě překvapilo, kolik lidí se za ním otočilo. Nevím, jestli to bylo barvou, nebo tím, že je to celkově hezké a vyvážené auto.

No ale pojďme k tomu hlavnímu! Kufr je v základním nastavení dostatečně velký. Podlaha se dá buď zvýšit a je tak v rovině s nakládací hranou, nebo dát níž a kufr je tak hlubší. To jsem využíval já, protože díky hlubšímu dnu dobře visí tašky na háčcích. Pod podlahou kufru se ještě navíc vejde rezerva, což je vždy opravdu praktické. Jen si představte, jak jedete na dovolenou v pěti lidech, v noci prorazíte kolo. Chtělo by se vám čekat několik hodin na servisního technika? V tomhle je prostě rezerva nenahraditelná.

Psal jsem, že je v základním nastavení dostatečně velký. Což značí, že tu bude i jiné nastavení. A ano, samozřejmě. Zadní sedačky jsou posuvné. Pokud jsem je měl v zadní poloze, sedl jsem si sám za sebe se svými 184 centimetry tak, že jsem si téměř mohl dát nohu přes nohu. Před sebou celkem bytelný stoleček, prostě cestovní paráda. Ale když jsem se posunul více dopředu, stále jsem se v pohodě vešel. A litry v kufru parádně naskakovaly.

Prostřední sedačka se dá sklopit, můžete tak mít vzadu dvě oddělené sedačky a mezi nimi převážet delší předměty. Jinak je vzadu ale k dispozici i klasická loketní opěrka s držáky na pití. Prostoru nad hlavou je parádní množství. A to jak vzadu, tak vepředu.

Auto je celkově nesmírně vzdušné. Na tom má zásluhu právě prostor nad hlavou, ale i velkorysé prosklení. Spolu s vysokým posezem máte parádní přehled o dění kolem auta a nepřipadáte si jako v temné kobce.

Ve výbavě byla sedadla ergoActive, která můžu jedině doporučit. Sedačka řidiče se dá nastavovat snad ve všech možných směrech a navíc má masážní funkci. Ta je sice jen jednostupňová a na bederní část zad, ale člověk by nevěřil, jak to dokáže na delší cestě pomoci.

S motorizacemi to aktuálně není úplně pestré. Můžete zvolit základní motor 1.0 TSI s výkonem 81 kW, případně silnější 1.5 TSI, který nabídne 110 kW. A pokud chcete diesel, je k dispozici jen 1.6 TDI s 85 kW. Já testoval základní motorizaci. A neměl jsem si na co stěžovat. Odhlučnění je opravdu parádní, do Golfu Sportsvan jsem přesedl ze Škody Fabia se stejným motorem a odhlučnění bylo na úplně jiné úrovni. Nedostatkem výkonu jsem nijak netrpěl a spotřebu jsem držel kolem 6 litrů na 100 kilometrů.

Otázka ale je, jak by se motor choval, když by člověk využil kapacity auta. Tedy pět lidí a plný kufr. Pokud bych věděl, že budu jezdit často takto naložený, zvolil bych raději silnější jednapětku. V případě jen občasného plného obsazení bych se ale základního litru vůbec nebál. Možná nemá dynamiky na rozdávání, jízdu na dálnici ale zvládne s přehledem. A je v případě MPV důležité.

Jízda na delší trasy je celkově parádní disciplína Golfu Sportsvan. Nejen, že se v něm pohodlně sedí a je tichý i v dálničních rychlostech. On je i nesmírně pohodlný. Nerovnosti žehlí bez mrknutí oka a posádku vůbec ničím neobtěžuje. Pokud vjedete rychleji do zatáčky, tak se vůbec nezapotí, ale zároveň to není nic, co by si řidič extra užíval. Od toho tu není. Je tu od dlouhého a pohodlného cestování. A to plní na jedničku.

K pohodlnému cestování samozřejmě pomáhá i audio a světla. Testovaný kousek měl základní audio pro výbavu Highline a s klidem můžu říct, že to úplně stačí. Byl jsem až překvapený, jak dobře audio hrálo. Při opravdu vysokých hlasitostech něco lehce rezonovalo ve dveřích spolujezdce, ale to bylo opravdu spíše výjimečné.

Světla ale základní nebyla, byla to příplatková LED. A to je podle mě příplatek, který dává smysl. Svítí parádně, automatika na dálková světla funguje spolehlivě a rychle. A při dlouhých nočních trasách rozhodně oceníte pořádný jas, který nabízejí.

Co říci závěrem? MPV na trhu moc není. Ale nějaká jsou. A Volkswagen Golf Sportsvan ukazuje, v čem je jejich kouzlo. V cestování. V pohodovém cestování klidně v pěti lidech a s plno zavazadly. Navíc v promyšleném interiéru, kde jen těžko narazíte na nějaký nedostatek. A to vše za rozumnou cenu.

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.