Test Volvo XC60 T5 AWD 2018: Na vlně pohody a bezpečí (+VIDEO)

Volvo XC60 není jen zmenšená XC90. Je to samostatný model, který má své silné kouzlo. Zvláště v testované červené barvě a s motorizací T5.

Čím se testovaná XC60 nijak netajila, bylo to, že se jedná o auto roku, což hlásila nápisem na bocích. A jedná se o světové auto roku! No a pokud by vás zajímalo evropské auto roku, tak to byl model XC40. Volvo mělo tedy opravdu úspěch! A to není jediné prvenství – model XC60 byl v roce 2017 nejbezpečnějším autem dle Euro NCAP. Prostě to, že Volvo staví bezpečnost na první místo nejsou jen řeči, ale opravdu na tom něco je.

Červená barva je pro Volvo možná trochu netradiční, musím se ale přiznat, že jsem z ní byl nadšený. K Volvu mi patří spíše hnědá a stříbrná, ale ne nějaká výrazná barva. O to více možná překvapí, jak mu barva sluší. V přední části je opravdu velká a typická maska, která hned říká, že tohle je Volvo. K tomu se přidávají LED proužky denního svícení, které mají svůj klasický a nezaměnitelný tvar.

Z bočního pohledu překvapí, že i 19 palcová kola vypadají relativně malá. Je to holt velké auto. Pro mě je to však výhoda, pneumatiky jsou vyšší a tak i lépe tlumí nerovnosti a zároveň disky déle odolají nástrahám obrubníků.

Ani zadní část nezapře podobu s větším modelem XC90, je pravda, že z tohoto pohledu vypadá XC60 o dost větší, než ve skutečnosti je. V červené barvě zadní světla trochu zanikají, ale pokud se na auto podíváte v noci, na první pohled si nebudete jistí, o jaký model se jedná. Zadní světla mimochodem svítí i za dne, což je nejspíš věc, kterou si auto přináší ze severských zemí svého původu – při mlhavém počasí rozhodně chcete mít rozsvícená zadní světla.

Co si přináší ještě z rodného Švédska je, tedy kromě vtipných vlaječek v interiéru, systém ostřikovačů čelního skla. Představte si situaci, kdy je venku -40 stupňů a vy za jízdy ostříknete čelní sklo. Je jasné, co kapalina, i když nemrznoucí, udělá. Volvo má však tento systém řešený tak, že jsou trysky přímo v ramínkách stěračů. Čelní sklo se tak vlastně neostřikuje, kapalinu vůbec nevidíte, jen stěrače. Je to skvělé i z toho důvodu, že si při čištění skla neohodíte celé auto a cyklisty jedoucí okolo. Elegantní řešení.

A ještě je tu další elegantní věc –  interiér. Ano, zase se mi nepoštěstilo mít Volvo, které bude mít v interiéru světlou kůži a světlé dřevo. On ale ani tento černý nevypadá vůbec špatně. Co vypadá jako kov, je kov. Co vypadá jako kůže, je kůže. A plasty všude jen měkčené. Testovaná výbava R-Design je zaměřená na sportovnost, tomu odpovídají i přední sedačky, které mají opravdu parádní možnosti nastavení a boční vedení.

Výbava dobře koresponduje s motorem T5. Nenechte se mýlit, nejedná se o pětiválec, v nabídce jsou jen čtyřválce. Ale i tak, tento čtyřválec nabídne slušných 250 koní. Pokud by vám to bylo málo, máte k dispozici ještě silnější benzínovou verzi, případně nejsilnější hybridní.

Motor má neuvěřitelnou chuť do života. Hodně mu k tomu pomáhá i osmistupňový automat, který umí jet jak komfortně a neobtěžovat posádku, tak náležitě podřadit a využít každého koně motoru. Výjezdy z obce si člověk opravdu užívá, i na komfortní režim stačí více stlačit pedál plynu a auto letí vpřed. To samé při napojení na dálnici a předjíždění. A podle mě je i tohle součást bezpečnostní výbavy. Pokud dokážete bezpečně předjet, je to prostě důležité.

Ale stále tu máme relativně velké a těžké auto, s automatem a pohonem všech kol. Pokud to není znát na dynamice, musí to být znát na spotřebě. A trochu je to tak. Za dobu testu jsem jezdil s průměrnou spotřebou 10 litrů na sto. Je ale pravdou, že začátek testování provázela hodnota kolem 11 litrů, ale stačil delší výlet a hned šla dolů na konečných 10 litrů. Kdybych více cestoval a méně zastavoval a fotil, určitě by byla ještě příznivější.

Stále však máte na výběr dražší, ale silnější a úspornější moderní hybrid. A nebo, pokud se vám, stejně jako mně, k autu typu Volva XC60 hodí dieselový motor, výběr je také veliký. A věřte mi, že diesely Volvo opravdu umí. Je skvělé, že zákazník má tak širokou možnost volby, to rozhodně není u ostatních značek samozřejmostí.

Když už jsem zmínil ten výlet – nestává se mi často, abych se na cestování tak těšil, jako v tomto případě. Troufnu si tvrdit, že to auto má duši. Minimálně pro mě. Užíval jsem si jak vypadá, samotné nasednutí a start otočným ovladačem na středovém tunelu, projev motoru a luxusní interiér. Když jsem měl možnost, volil jsem okresku před dálnicí. A ne snad kvůli závodění. Ale kvůli pohodě. Volvo vás totiž nenutí závodit. Nutí vás cestovat.

No ale pokud jsem se už na dálnici dostal, nebo do nějaké kolony, využil jsem skvělý systém Pilot Assist. Ten slouží pro podporu řízení a dokáže auto řídit opravdu uprostřed pruhu bez létání od čáry k čáře, k tomu mu v poslední generaci pomáhá i GPS a spolupráce s mapovými podklady. A samozřejmě vzdálenost od auta před vámi. A zastavovat a rozjíždět se. Kolony jsem tak projížděl s naprostou pohodou, v bezpečí a hlavně bez zbytečného soustředění na nedůležité věci. Zbývaly mi mozkové kapacity na to důležité. Na to, co se děje kolem auta a co by mohlo být riziko.

To je právě skvělá vlastnost těchto podpůrných funkcí. Nemají za vás převzít řízení. Vy stále musíte držet ruku na volantu, vy jste řidič a odpovídáte za to. Ale spíše na to dohlížíte. A vydržíte být mnohem déle v pozoru a soustředit se na dění okolo. No a pokud uděláte chybu, třeba že se otočíte dozadu za dětmi, protože lidé chyby dělají, systém vás udrží v bezpečí ve vašem pruhu a bez nebezpečí kolize například do auta před vámi.

Světla patří k tomu nejlepšímu, co jsem zatím zažil. Mají všechny funkce, které potřebujete a navíc příplatek za ně není nijak extrémní. Automaticky se zapínají, dálkové se spouští také automaticky, umí se natáčet, přisvěcovat do zatáček a dálková světla se aktivně vyhýbají ostatním účastníkům provozu. Ale opravdu perfektně rychle a spolehlivě. Navíc svítí parádně silně. Světla na mě působí jako další severský prvek. Dlouhá noc a cesta stovky kilometrů mezi městy. Jen vy, silnice, Volvo a losi. Rozhodně oceníte pořádná světla. A všechny ty bezpečnostní systémy a pořádnou ocel, kterou úplně cítíte a připadáte si naprosto bezpečně.

Co říci závěrem? Týden s Volvem XC60 s motorizací T5 jsem si opravdu užil. Těšil jsem se na každou cestou a užíval si ji. Byl jsem nadšený z kvality. Jistě, auto to není nejlevnější, testovaná výbava stála necelých 1,7 milionu, ale rozhodně vidíte, za co jste své peníze utratili. Podle mě nabízí optimální velikost, kdy XC90 je na mě moc veliká a XC40 zase moc městská. Jen bych možná zvažoval naftovou motorizaci. Nebo rovnou hybrid?

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.