Nové Jeepy! (+VIDEO)

Měl jsem to štěstí a Jeep mě pozval na prezentaci nových modelů. A já si je i s radostí projel a vyzkoušel. Sice jen v omezeném čase přibližně 20 minut na auto, ale i tak jsem se pokusil něco zjistit. To hlavní prozradí video níže, zde sepíšu ale nějaká fakta a čísla, protože se vše do videa nevešlo. A na hodně z toho jsem zapomněl.

Společný prvek pro všechny Jeepy, kterými jsem jel, je naprostá intuitivnost. To mě vážně potěšilo, s Jeepy toho mám najeto opravdu málo a vůbec jsem nemusel hledat, kde se co ovládá. Navíc, a to je v dnešní době malý zázrak, jsou všechny funkce ovládané tlačítky a kolečky. A jsou to velká tlačítka. Interiér tak může působit přetlačítkovaně, je to však mnohem intuitivnější řešení, které oceníte právě třeba v terénu, kam se každý Jeep, bez rozdílu velikosti a určení, může podívat.

Cherokee

Začnu modelem Cherokee. Obecně nemám s Jeepy žádné zkušenosti, jen s Wranglerem jsem už něco najel, jinak jsem ale Jeepy nepolíbený. Cherokee byl na testovací akci prvním autem, kterým jsem se projel. Překvapil mě tím, jak pohodlný a tichý je. Zároveň má opravdu parádní sedačky a brzdy, to jsou věci, kterých jsem si všiml hned. A pevného řízení, dalo by se říct, že až sportovního.

Na test jsem měl naftovou motorizaci MultiJet II o objemu 2.2 a s výkonem 195 koní. Motor nemá s autem rozhodně žádné problémy. Na závodění to není, ale v provozu rozhodně nezapadne. A mimo silnici také ne, vždyť je to pořád Jeep. Automobilka o něm tvrdí, že se jedná o nejtalentovanější SUV střední třídy. Nemám důvod tomu nevěřit.

Nejnovější generace má modernizovaný interiér, ve kterém jsem si připadal jako v běžném moderním autě. Potěšil mě vyhřívaný volant v celé ploše, tedy i v té dřevěné nahoře, což je mimochodem takový kousek Ameriky.

V Evropě dostane dva naftové motory, testovaný s výkonem 195 koní a pak slabší se 150. Pokud by vám nafta nevoněla, tak od roku 2019 bude v nabídce i benzínový dvoulitr s 270 koňmi. Jen pro informaci – mimo Evropu se bude nabízet i s šestiválcem Pentastar 3.2 o výkonu 272 koní a Tigershark MultiAir 2.4, který nabídne 177 koní.

Vývojem prošla i bezpečnostní výbava a tak na palubě najdete moderní asistenty, třeba systém varování před čelním nárazem, sledování mrtvého úhlu a třeba i adaptivní tempomat.

V Evropě bude dostupný ve výbavách Longtitude, Limited a Overland. A od příštího roku se nabídka ještě rozšíří o výbavy Sport a Trailhawk, což bude provedení ideální do terénu. A když jsem u toho terénu – nový Cherokee můžete mít s pohonem přední nápravy, nebo všech kol. A pak můžete mít i například redukční převodovku, nebo uzávěrku zadního diferenciálu. Pak už nenechává v terénu nic náhodě.

Cena na našem trhu začíná na 1 119 390 Kč, jedná se tedy už o trochu dražší auto.

Renegade

Model Renegade je pro mě tak trochu neprozkoumaná voda. Moc jsem nevěděl, co si o něm myslet. Po svezení jsem byl ale nadšený. Upřímně řečeno, s tímto modelem se mi na silnici jelo úplně nejlépe. Například Compass mi přišel až moc městský, přitom Renegade by neměl být o moc jiný. Ale byl a byl moc příjemný.

Nová generace přináší nové motory – benzínový tříválec o objemu 1 litr s výkonem 120 koní a benzínový čtyřválec s objemem 1.3 litru ve výkonových variantách 150 a 180 koní. Pokud zatoužíte po naftovém motoru, máte na výběr mezi 1.6 s výkonem 120 koní a 2.0 ve verzích 140 koní a 170 koní. Dohromady tedy šest variant, takže si asi vybere každý.

Světla jsou nově LED s typickým designem pro Jeep. V interiéru je naprostý dostatek místa, jak v kufru, tak na zadních sedačkách. Přední sedadla mě překvapila super oporou zad, dokážu si představit opravdu dlouhé cestování a není to vůbec špatná představa!

Je to ale pořád Jeep, takže ačkoli je model Renegade vhodný do města a nabídne třeba infotainment s velkou obrazovkou a možností připojení telefonu, zároveň může mít i pořádný pohon všech kol, který můžete mít dokonce i s redukcí. Pokud zvolíte výbavu Trailhawk, získáte nezávislé zavěšení kol a světlou výšku 21 centimetrů. A to už něco naznačuje…

Bezpečnostní prvky jsou zase na prvotřídní úrovni stejně jako u modelu Cherokee.

Cena nového Jeepu Renegade začíná na 465 900 Kč za základní litrovou motorizaci ve výbavě Sport. A končí na 853 900 Kč s výbavou Trailhawk a nejsilnějším naftovým motorem.

Wrangler

Ten pravý Jeep. Alespoň tedy pro mě. Teď jsem měl možnost ho vyzkoušet na silnici, ale o jízdě v terénu a změnách se dočtete v mém předchozím článku zde.

Na silnici se chová i na terénních pneumatikách překvapivě civilizovaně. Jezdil jsem tedy s verzí Sahara, která je pro toto určení vhodnější. A navíc s delší verzí Unlimited, která je podle mých zkušeností o dost stabilnější ve vyšších rychlostech. Stabilní Wrangler je, ale ne tichý. Sklon čelního skla se sice generačně zvětšil, takže aerodynamický odpor je menší, i tak je ale dost velký. Hlavně byl však slyšet naftový motor, který své palivo rozhodně nezapře. To ale není kritika, tohle je Wrangler, od něj se nějaká ta hrubost očekává!

Co jsem v době předchozího článku nevěděl, to byly ceny. Ty začínají na 1 192 900 Kč za výbavu Sport a končí na 1 454 900 Kč. Ale pozor. Za tuto cenu můžete mít Wrangler Unlimited ve verzích Sport i Rubicon a jak s naftovým, tak benzínovým motorem. To výběr úplně neulehčuje, musíte mít jasno v tom, co chcete, cena vám v rozhodování nepomůže.

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.