Autoservisy zůstávají otevřené, i když již nebudou mít výjimku

AKTUALIZACE 2: Dle posledních informací servisy budou stále otevřené, ale bez přijímacích místností – auto tedy opraví, což je skvělá zpráva. Klient jen nebude moct do provozovny. Takže se omlouvám za chybné informace, z usnesení vlády to však vypadalo na uzavřené servisy. Nebude tomu tak, což se dnes dopoledne vysvětlilo.

AKTUALIZACE: Vzhledem k častým dotazům a nejasnostem chci jen napsat, že vycházím z usnesení vlády číslo 217, ze kterého z výjimek autoservisy a prodejny dílů vypadly (dříve bod l) provozoven servisu a oprav silničních vozidel a n) prodejen náhradních dílů k dopravním prostředkům a výrobním technologiím)). Chápu to tedy tak, že budou uzavřené, ale jedná se o můj názor. Na stránkách Vlády České republiky je uvedeno toto: “K dalšímu omezení dochází i v oblasti maloobchodu a služeb. Vláda zredukovala počet výjimek ze zákazu přítomnosti veřejnosti v provozovně. Ve výjimkách už nejsou například prádelny a čistírny, autoservisy a prodejny náhradních dílů, prodejny textilního materiálu a textilní galanterie, zámečnictví, papírnictví či prodejny se zbraněmi a střelivem.” Otázka však je, co se vše ukrývá pod bodem výjimek: b) prodejen pohonných hmot a dalších potřeb pro provoz dopravních prostředků na pozemních komunikacích.

Samotného mě to překvapilo. Tak nějak automaticky jsem bral, že servisy zůstanou otevřené, jak tomu bylo v předchozích nouzových stavech. Protože je samozřejmě z pohledu ochrany před viry mnohem lepší, když na nákup pojedu sám svým autem, než v MHD s ostatními lidmi.

Pokud se vám však na autě něco porouchá, v servisu to již neopraví. Tedy ne v nejbližších třech týdnech. Nemusíte se bát, že někam pojedete, stane se nehoda a vy tam auto budete muset odstavit. Výjimka zůstává pro odtahy a odstraňování závad vozidel v provozu na pozemních komunikacích. Takže když píchnete, asistence vám přijede pomoct.

Ale auto do servisu nedáte. V případě, že nastal například termín výměny oleje, auto to bude muset ještě chvíli vydržet.

To samé se týká i myček s obsluhou. Na samoobslužné mytí můžete stále zajet, ale svěřit auto někomu do péče už možné nebude.

Někoho napadne, že se stejně nebude moct nikam jezdit, tak k čemu mít funkční auto. Ale já to beru tak, že pokud někdo pojede za prací, nebo dovézt zásoby starším a nemohoucím členům rodiny, tak by to rád absolvoval plně funkčním autem.

Foto: Pixabay

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.