BMW i8 4 elements by Milan Kunc

BMW i8 je i v sériovém provedení hodně unikátní auto. Když si ho ale vezme do parády malíř Milan Kunc, vznikne doslova jedinečný kus.

Řady „i“ od BMW si zakládají na ekologii. Ale to se netýká jen využívání hybridního, či čistě elektrického pohonu k jízdě, ale i jejich výroby. Hojně se využívá uhlíkový kompozit, tedy karbon, a různé obnovitelné a recyklované materiály. BMW dokonce uvádí, že je možné u modelu i3 znovu použít, tedy recyklovat, celých 95 % auta. Například přístrojová deska je vyrobená z recyklovaných PET lahví a z konopí.

Vozy BMW i se vyrábějí v továrně v Lipsku, která má vlastní větrnou elektrárnu a ta dokáže pokrýt potřeby celého závodu. A pak třeba takový, snad až úsměvný, detail – sedadla v modelu i3 mohou být čalouněna vlnou z ovcí, které chovají přímo v areálu továrny a mají pak tu vlastnost, že v zimě hřejí a v létě chladí. Vlastní včelstva s medem v biokvalitně uvnitř továrny jsou již jen takovou třešničkou na dortu.

Takže ekologie na prvním místě. A v případě této speciální i8 to platí ještě o hodně více, protože toto auto bude vystaveno na různých místech a výstavách. A až tuto pouť dokončí, půjde na prodej. A veškeré peníze, které za něj zájemce dá, půjdou pro organizaci The Ocean Cleanup – tedy jak název napovídá, do organizace zaměřující se na čištění oceánů od plastového odpadu.

Jak jste tedy pochopili, nejedná se o žádnou větší výrobu. BMW i8 4 elements by Milan Kunc, jak se auto jmenuje, vzniklo jen jako jeden kus. O to bude nejspíš vyšší jeho cena, protože se jedná o naprostý unikát.

Na karoserii jsou zobrazeny čtyři základní živly – oheň, voda, vzduch a země. To vše je naneseno na základní barvu vozu, která je z 24karátového zlata. Tím tento model také navazuje na nedávno představenou zlatou edici BMW i3 a I8 STARLIGHT EDITION.

Výrazný motiv je motýl na kapotě, který podle autora reprezentuje element vzduchu a energické transformace přírodních sil. Na pravé straně je pak element země a vzduchu, ke kterému autor dodává: „Krajina transformovaná působením nás, lidí. Prezentuji unikátní životní prostředí pro lidi a živočichy, jehož čistota je podmínkou pro další vývoj života. Větrné elektrárny zde znázorněné využívají sílu větru, obnovitelného zdroje energie. Květiny, včely, ptáci a zvířata pak reprezentují rovnováhu v přírodě.“

Levá strana je ve znamení vody a pan Kunc o ní říká: „Ryby, šneci, krabi, hvězdice – výskyt těchto živočichů a jejich přetrvání je znakem vyváženého životního prostředí, za které neseme my, lidé, zodpovědnost. Právě oni jsou odkázáni na čistotu tohoto elementu – vody.“

A nejvýraznější je oheň, který se nachází na zádi auta. „Naše planeta je součástí kosmu, ve kterém od pradávných časů probíhají všechny tyto metamorfózy. Oheň zde symbolizuje zdroj energie, potřebný pro udržení života a jeho vývoj. Také hnací sílu vpřed – motor, srdce vozu! Letmo se dotýkám tématu kosmu, poukazuji na potřebu recyklace. Je zároveň výzvou pro naši zodpovědnost při využití fosilních zdrojů energie.“

Je zajímavé, že k lakování auta zlatem byla využita technologie BMW ColorSystem a laky BASF, což je kombinace, kterou využívají oficiální servisní partneři BMW. Tedy žádný speciální systém. A co je možná ještě zajímavější, tak malby jsou naneseny tím samým systémem a jsou ze vzorníku BMW „Color Profi System“. Aby vše chvíli na karoserii vydrželo, byla nanesena ochranná vrstva bezbarvého laku, který je, jak jinak, než ekologický. Stejně, jako samotné barvy.

Byl jsem moc rád, že jsem mohl toto auto vidět na vlastní oči. Samotné BMW i8 Roadster je naprosto originální a nadčasové auto. V tomto speciálním provedení je to opravdu ještě o hodně unikátnější auto. Na silnicích ho však potkávat nebudeme. I když, kdo ví, třeba si ho pořídí majitel, který ho bude i prakticky využívat k tomu, k čemu je každé auto primárně určeno – k jízdě. A v tomto případě s otevřenou střechou a vší parádou!

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.