Cestování v autě se psem vyžaduje trochu opatrnosti

Když už se otevřely okresy, proč nevyrazit na výlet i se svým čtyřnohým miláčkem? Je potřeba ale dát na pár věcí pozor. 

Někdo jen otevře dveře spolujezdce, jeho pes naskočí dovnitř a pak celou cestu buď sedí na sedačce, nebo pod ní. To samozřejmě není vůbec ideální. V krajním případě se může stát, že vám takový pes, tedy pokud je menší, vleze do oblasti pedálů. A velice nepříjemná situace je na světě. Pokud dojde k nehodě, pejsek není nijak přichycený a tak je pro něj i mírný náraz hodně výrazný. Natož, když se auto otočí přes střechu. 

Podobný případ je u psů sedících na zadních sedadlech. Ti zase při nehodě vyletí vpřed a nejen, že ublíží sobě, ale mohou ublížit i cestujícím vpředu. Je tak tedy potřeba myslet na správné zabezpečení. 

To může být tím stylem, že pejsek cestuje v kufru. Ideálně ve speciální kleci, takže ta má své pohodlí, zároveň ale menší prostor, pokud by došlo k nehodě, tak nebude putovat po celé ploše zavazadelníku. To někteří psi ne úplně dobře snášejí, pro ně je tedy vhodnější cestování na zadních sedačkách. 

Tam se dá pořídit speciální potah, který sedadla zakryje. To má nejen praktický význam, jelikož se chlupy a nečistoty ze psa nedostanou na čalounění, ale hlavně je to i bezpečnější, protože se tím zakryje prostor mezi sedáky a opěradly předních sedaček. Tyto plachty mají navíc otvor, kterým jde prostrčit poutací pás do zámku bezpečnostního pásu. Ten se pak přichytí za kšíry a majitel má jistotu, že pejsek nebude v případě nehody nikam putovat. 

Tento pás je možné použít samozřejmě i bez plachty a účel splní stejný. Plachta je však praktická v ochránění interiéru. 

Pokud pejskovi nevadí menší prostory, může pohodlně cestovat ve speciální přepravce, ve které má veškeré pohodlí a hlavně bezpečí. 

Zdraví a život zvířete je pro majitele na prvním místě. Takže to, že za špatně přepravovaného psa může řidič dostat pokutu, je vedlejší. Je to ale tak, pes vám opravdu nemůže volně pobíhat po celém autě. Není to bezpečné pro něj, ani pro vás. 

Foto: PxHere

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.