Dacia Spring dostane novou výbavu a více výkonu

Komu by současný výkon 45 koní malého elektromobilu Dacia Spring přišel nedostatečný, ten bude mít radost, jelikož výkonu bude nyní více.

Zároveň je aktuálně výrazně jednoduchá nabídka, pokud se pro Spring rozhodnete – máte na výběr verzi Cargo, která má jen dvě místa a prostor pro náklad vzadu, ty nabídne stále výkon 33 kW, tedy 45 koní. A pak je tu Extreme s výkonem 48 kW, tedy 65 koňmi. A to je aktuálně vše. Je otázkou, zda je více výkonu potřeba – i se stávající porcí nebyl ve městě problém se zrychlením a to je hlavní doména tohoto elektromobilu. Maximální rychlost zůstává stále 125 km/h, jen se na ni tedy dostanete rychleji, zrychlení na stovku je nyní 13,7 sekundy.

Objednávky na model Spring Extreme s motorizací ELECTRIC 65 budou v České republice otevřeny 16. ledna, první dodávky jsou naplánovány na léto. 

Spring v nové výbavě Extreme

Na bruselském autosalonu představí Dacia zcela nový výbavový stupeň Extreme modelu Spring, který otevírá novou úroveň outdooru modelů Dacia. Tento stupeň výbavy nakonec doplní další tři modely značky (Sandero Stepway, Duster a Jogger). 

Spring Extreme je nyní k dispozici ve zcela nové břidlicově modré barvě a s řadou exkluzivních designových prvků: 

Exteriér: 

– Měděně lakované prvky na střešních lištách, krytech zrcátek, středech kol, logu Dacia na dveřích zavazadlového prostoru a pod světlomety vpředu 
– Polep s topografickým vzorem na předních a zadních dveřích, odkaz na charakteristický šnorchl mezi dveřmi a předními blatníky 
– Chrániče dveřních prahů s topografickým vzorem 

Interiér: 

– Přední gumové rohože s topografickým vzorem 
– Měděně lakované prvky na výplních předních dveří, okolí výdechů klimatizace, okolí displeje 
– Měděné prošívání sedadel 
– Znak Dacia Link na předních sedadlech 

Spring ve výbavě Extreme nahrazuje výbavu Expression, kterou si vybralo více než 8 z 10 soukromých zákazníků. 

Spring Extreme s novým motorem

S uvedením výbavového stupně Spring Extreme představuje Dacia také novou motorizaci ELECTRIC 65 (65 k/48 kW). Tento nový motor, který je k dispozici pouze pro Spring Extreme, v kombinaci s novým reduktorem, který snižuje otáčky motoru a přenáší točivý moment na kola, zajišťuje lepší zrychlení a akceleraci pro všestrannější využití. 

S touto novou motorizací ELECTRIC 65 má Spring Extreme dojezd 220 km ve smíšeném cyklu WLTP (a 305 km v městském cyklu WLTP). Motor ELECTRIC 45 (45 k/33 kW) zůstává spojen s užitkovou verzí Spring Cargo. 

Spring, opravdové success story 

Spring, který byl uveden na trh pro širokou veřejnost na jaře 2021, zpřístupnil elektromobilitu co největšímu počtu lidí. Jednoduchý, zábavný a efektivní – je ideálním společníkem pro každodenní cestování. 

Od jeho uvedení na trh bylo objednáno více než 100 000 kusů, z nichž tři čtvrtiny připadají na soukromé zákazníky. 

Spring je dokonale dimenzován pro městské potřeby zákazníků: 

– denně ujedete 31 km průměrnou rychlostí 26 km/h
– v 75 % případů se Spring nabíjí doma v průměru 3,5 hodiny. 

Spring navíc dokonale vyhovuje specifikacím sdílení automobilů a očekáváním profesionálů. Od podzimu 2022 je v několika zemích tento model k dispozici i v užitkové verzi Spring Cargo, která umožňuje profesionálům, řemeslníkům a doručovatelům neomezený přístup do center měst. Ať už jde o doručování tzv.« na poslední míli », nebo obecněji o přepravu nákladů, Spring Cargo v sobě spojuje úsporu energie a rozpočtu, jízdní komfort a bezemisní mobilitu. 

Zdroj a foto: Dacia

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.