Do Německa můžete jet autem bez testu a registrace

Česká republika již nepatří mezi rizikové oblasti, takže pokud se do Německa vydáte autem, bude to téměř jako před pandemií.

Slovo téměř je na místě, protože po příjezdu musíte samozřejmě dodržovat určitá pravidla. Například v uzavřených prostorách je nutné nosit roušku. V některých případech je ale nutné roušku nasadit i venku, například na zastávkách MHD a na trzích. Prostě tam, kde je více lidí na jednom místě.

Pro příjezd sice není potřeba test, potvrzení o očkování či prodělání infekce SARS-CoV-2 a registrace, to však neplatí například pro restaurace. Na zahrádku nic z toho nepotřebujete, pokud ale půjdete dovnitř, mohou po vás test či potvrzení vyžadovat. To samé platí pro ubytování v hotelu. Raději se tedy na to zeptejte předem. Jednotlivé spolkové země si určují vlastní nařízení.

Možnost cestovat do Německa takto volně platí pokud přijedete autem. Nebo samozřejmě třeba na kole, či přijdete pěšky. Pokud však zvolíte cestu letadlem, testování či dokládání potvrzení se nevyhnete.

Co se týká potvrzení o očkování, Německo uznává až doklad o ukončeném očkování, tedy 14 dní po poslední dávce. Co se týká potvrzení o prodělané nemoci, to je nutné potvrzené PCR testem, který není novější, než 28 dní a starší, než 6 měsíců. Případně test, který byl provedený nejvýše před 48 hodinami. Ale to při individuální dopravě řešit nemusíte.

Mezi rizikové oblasti Česká republika nepatří již delší dobu, konkrétně od 6. 6. 2021. Na začátku však byla situace, že jsme sice riziková země nebyli, ale dříve ano. A pravidla říkají, že každý, kdo se v posledních deseti dnech pohyboval v rizikové oblasti, musí splnit podmínky pro vstup, tedy registraci, test, případně potvrzení. Takže i když se naše země přesunula mezi ty bezpečné, bylo potřeba počkat deset dní, než bylo možné takto bez komplikací vycestovat.

A ještě poznámka – tyto informace platí v současné době. Vzhledem k situaci, která se často mění, je vždy dobré zjistit aktuální informace na stránkách velvyslanectví.

Zdroj foto: Pixabay

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.