Koupě a přepis vozu v roce 2024 na vlastní kůži

Když něco řeším ohledně auta, tak zjišťuji informace. A když už to mám vyřešené, tak to napíši, ať to někdo další má na jednom místě. 

Nedávno jsem pořídil auto. Ne nové, ale ojeté. Říkal jsem si, že bude super, že využiji novou možnost vyřízení přepisu elektronicky. Jak asi tušíte – nevyužil jsem. Ale ne snad, že by to nefungovalo. Jen tento proces vyžaduje, aby prodávající přes svou elektronickou identitu potvrdil, že auto přepisuje. Co jsem studoval, tak by měl vygenerovat nějaký kód, který kupující jen zadá do systému a je to. V mém případě ale prodávající žádnou takovou identitu neměl, je to člověk, který nemá ani internet. Takže hezky postaru. Ale je super, že taková možnost je a doufám, že ji někdy využiji.

Auto mělo čerstvě po technické. Což se hodí, protože součástí technické kontroly je i evidenční kontrola, kterou k přepisu potřebujete. Nově vám platí celý rok od provedení. 

Kdo je připraven, není překvapen. Takže jsem si vytiskl plnou moc, na které je důležité vlastně jen to, že vás majitel zplnomocňuje k zařizování věcí ohledně auta na úřadu. Na internetu je několik vzorů a s žádným neuděláte chybu, na úřadě jim jde hlavně o správná jména a VIN auta. Plnou moc jsem dal prodávajícímu, který musel nechat ověřit svůj podpis na ní. Takže stačí prostě zajít na poštu a za pár korun je podpis potvrzený. To je vlastně vše, co od prodávajícího potřebujete. 

Třeba taková kupní smlouva je jistě důležitá věc, pro samotný přepis vozidla je ale zbytečná, tam ji nikdo chtít nebude. Co dál? Vytiskl jsem si ze stránek Ministerstva dopravy „žádost o zápis změny vlastníka vozidla v registru silničních vozidel“ a vyplnil jsem vše potřebné. Pak jsem si ještě zařídil povinné ručení již na sebe. To přes internet zařídíte za pár minut a zelenou kartu máte hned v mailu. 

Vydal jsem se na registr vozidel – můžete jít na jakýkoliv, já chodím buď do Vysočan v Praze, nebo na Prahu 6. A vždy je za pár minut hotovo. Tentokrát to vyhrála Praha 6. 

Dorazil jsem na úřad, vzal jsem si číslo. Po chvilce čekání jsem byl na řadě. Paní úřednice chtěla samozřejmě vidět plnou moc a vyplněnou žádost. Pak ještě můj doklad totožnosti, osvědčení o registraci vozidla a zelenou kartu. No a pak také technický průkaz. Ten nově již není, takže třeba STK vám do něj už nezapíšou. Zde ho vidíte nejspíš naposledy, jelikož nově již není potřeba a tak vám ho odeberou. Dostanete ale nový malý, který už je hlavně na vaše jméno. Hlavně si vše zkontrolujte – jak na místě v novém malém techničáku, tak předem na internetu třeba v aplikaci eTechničák, kde uvidíte data, která by měla být stejná, jako ve velkém techničáku. To vše za krásných 800 korun, které na úřadě zaplatíte.

Zdroj foto: Image by senivpetro on Freepik

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.