Modernizovaná Kia Stonic přijíždí ve sportovní edici

Sportovní edice se jmenuje GT Line, pod kapotou se nachází mild-hybrid a stojí lehce nad půl milionu. Co nabídne?

Stonic byl uveden v roce 2017, od té doby dostal facelift a nově i sportovně střiženou edici GT Line se 120 koňmi. O výkon se stará mild-hybridní jednotka 1,0 T-GDi, která využívá 48V. Mild-hybrid je ta verze hybridu, která po uživateli nic nechce. Nepřináší tak velkou úsporu, jako klasický hybrid, na druhou stranu ale baterie nezabírají tolik prostoru a auto je lehčí. Takže i 120 koní může s autem pořádně hýbat!

Tohoto crossoveru se od uvedení prodalo 3295 kusů a je tak 4. nejprodávanějším modelem značky u nás.

Nabízí se ve výbavách Comfort, Exclusive, TOP, Spring Editon a nově právě i v GT Line. Tato výbava nenabídne jen motor, který můžete mít i v jiných výbavách, ale i sportovně pojaté prvky zvenčí i zevnitř. Třeba sedačky v kombinaci černé látky a umělé kůže s kontrastním bílým prošíváním. Dále také nový volant s perforovanou kůží a nesmí chybět ani obklady přístrojové desky v imitaci uhlíkových vláken.

Na výběr je 12 dvoubarevných kombinací, které jsou u této výbavy sladěny s lemováním tří otvorů sání v prostoru předního nárazníku, který je specifický a autu dodává široký postoj. V něm se nachází LED mlhová světla, která doplňují full-LED hlavní světlomety.

Na výběr bude jak z manuální převodovky, tak automatické. Ta manuální je iMT, což je nový chytrý manuál, který umí sám vyřazovat a vypínat motor. Ne však jen při zastavení, ale i při jízdě. Spojka není mechanicky propojena, ale data běží po drátech, tedy clutch-by-wire. Automat bude za příplatek 40 tisíc korun a jedná se o dvouspojkovou převodovku 7DCT.

Sportovnější jízdě by mělo pomáhat sportovnější naladění vozidla s menšími náklony. Hladkému jízdnímu projevu jdou vstříc hydraulické dorazy, které se nacházejí na přední nápravě. Ty mají ale i ostatní verze nového Stonicu.

A kolik za to? Kia Stonic GT Line vyjde s akční slevou na 524 980 korun. Je tak dražší, než ostatní verze, ale v základu nabídne například bezklíčový vstup a startování, přední parkovací senzory, LED mlhovky a třeba i Paket Premium, který obsahuje LED přední světlomety a sedmnáctipalcová kola. A pak samozřejmě nabídne i trochu odlišný vzhled.

Foto: Kia

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.