Platnost STK se prodlužuje, i tak na ni někteří musí

V rámci Evropské unie je prodloužená platnost STK o 10 měsíců od data konce její původní platnosti. V některých případech se však neprodlužuje.

Pokud vám technická kontrola propadla (či propadne) v období od 1. září 2020 do 30. června 2021, máte ji automaticky o 10 měsíců prodlouženou. To ale neznamená, že ji nemůžete absolvovat i v řádném termínu, stanice zůstávají otevřené a díky tomuto prodloužení budou i volnější. Takže možná je právě teď ten pravý termín, kdy ji bez front a čekání vyřídit.

Podobná situace byla již dříve, v období od 1. února do 31. srpna 2020, kdy se platnost prodlužovala o 7 měsíců. A na to je potřeba dát pozor, protože na tyto prodloužené platnosti se již toto nové opatření nevztahuje! Takže pokud jste využili prodloužení dříve, na STK už nyní opravdu musíte.

Dále se také nevztahuje na protokoly o evidenční kontrole a na situaci, kdy jste STK neprošli kvůli vážné závadě a máte ji jen na 30 dní. Tento termín musíte dodržet, jinak budete jezdit bez technické.

Prodloužení 10 měsíců se vztahuje i na propadnuté řidičské nebo profesní průkazy. U nich navíc neplatí to, že je nelze prodloužit dvakrát. Takže pokud vám řidičák vypršel například 25. března 2020, byl prodloužen nejprve do 25. října 2020 a nově do 1. července 2021.

Pokud však prodloužená platnost vyprší po datu 1. července 2021, prodlužuje se o 6 měsíců.

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.