Přijít o řidičák je snadné. Stačí jen nedávat pozor a problém je na světě

Bod sem, bod tam. A najednou je tu výzva, ať odevzdáte řidičský průkaz. Stává se to mnoha lidem a hodně jich to překvapí. 

Hned na začátek je důležité napsat, že kdo nedostává trestné body, ten jich 12 nenasbírá. Takže pokud budete jezdit podle předpisů, nic vám nehrozí. 

Paradoxně se často osudnými stávají spíše drobné přestupky. Pokud totiž spácháte nějaký vážný, například za 7 bodů, tak se to stane výjimečně (tedy snad) a po pár letech máte body odečtené, jelikož je systém nastavený tak, že se vám 4 body odečtou po 12 měsících bez žádného provinění. A právě to se může někomu stát osudným. 

Dvanáct měsíců je dlouhá doba. Pokud jste například 15. února byli přistiženi s telefonem u ucha, máte dva trestné body (plánuje se zvýšení na čtyři). V lednu dalšího roku nezastavíte před přechodem a máte další tři. Dohromady tedy už pět, protože neuplynulo 12 měsíců, aby se předchozí odečetly. A takto to může pokračovat dál. Buď postupně po méně, než roce, budete sbírat body za lehčí přestupky, nebo spácháte vážný přestupek a hranice odebrání řidičského průkazu se hodně přiblíží. 

Najednou může nastat chvíle, kdy zjistíte, že jste nasbírali 12 bodů a rok nesmíte řídit. Navíc je pak potřeba přezkoušení z odborné způsobilosti, absolvování lékařské prohlídky a dopravně psychologické vyšetření.

Pokud si nejste jistí, jak na tom s body jste, máte možnost si na internetu ověřit aktuální stav. Stačí navštívit Portál občana, přihlásit se pomocí datové schránky a hned uvidíte, zda nějaké trestné body máte. A případně kolik a za co. 

Pokud je jich už hodně, nebo se vám nechce čekat rok na odečtení 4, můžete absolvovat Školení bezpečné jízdy, za které se vám 3 odečtou. To jde však jen ve chvíli, kdy nemáte více, než 10 trestných bodů a žádný není za 6 a 7 bodový přestupek. Toto školení ale nemůžete absolvovat třeba třikrát za sebou, vždy jen jednou za rok. 

Ilustrační fotografie: PxHere

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.