Renault ZOE 2020: Zasloužená vylepšení! (+VIDEO)

Zúčastnil jsem se prezentace nového modelu ZOE. Ale setkání nebylo jen o tomto modelu, ale i trochu více o elektromobilitě z pohledu Renaultu. Tak se trošku budu věnovat i tomu.

A rovnou tím začnu – jen rychle, jasně a stručně. Elektromobily a hybridy jsou pro automobilky důležité kvůli snížení emisí CO2. Zatímco benzínová auta produkují průměrně 125 g, naftová 100 g, tak hybridy jsou na hodnotách mezi 35 až 90 gramy. No a elektromobily lokálně nemají žádné emise. Pro rok 2020 je limit 95 gramů, za každý gram navíc se platí tučné pokuty.

Takže to není jen o elektromobilech, ale i hybridech, se kterými Renault v tomto roce přijde – budou to tři modely – Clio jako hybrid a Captur a Megane jako plug-in hybridy. Osobně se těším na všechny varianty, protože třeba Clio bude s hybridní motorizací nabízet 140 koní. Captur a Megane shodně 160, což bude také určitě zajímavé! Plug-in hybridy na elektřinu ujedou až 65 kilometrů. Jsem zvědavý na cenu, ale představa, že mám domek za Prahou, přes noc se auto nabíjí, každodenní ježdění zvládnu jen na elektřinu a kdykoliv mohu jet třeba na dovolenou bez omezení… to je hodně lákavé!

No ale teď už k samotnému modelu ZOE. Ačkoli tento model možná na silnicích často nepotkáváte, věřte, že v roce 2019 se prodalo v Evropě přes 47 tisíc vozů! A já si myslím, že nová generace toto číslo ještě hodně zvýší, protože… o tom až za chvilku.

Vlastně ne, rovnou jdu na to – nové ZOE vypadá dobře. Předchozí generace měla v mých očích ten problém, že nabízela materiály Clia, ale za cenu okolo milionu. Exteriér byl celkem roztomilý, jen mi vadila absence jakýchkoliv LED zdrojů světla. Interiér byl ale vyloženě zastaralý.

Je pravda, že i nová generace sdílí značnou část interiéru s Cliem. Ale s novým Cliem. A to je úplně jiný svět! Vše působí kvalitně, plasty jsou měkčené, infotainment má skvělé rozlišení a je on-line, řidič má před sebou velký displej, který mimochodem dostane už v základní výbavě. Tak nějak už člověk nemá pocit, že všechny peníze dal za elektromotor a baterie, ale i za to, na co každý den kouká.

Takže interiér vypadá opravdu moc hezky. Příjemným detailem je opravdu široké využití recyklovaných materiálů. A to nejen na částech, které oči nevidí, ale i na přístrojové desce, kde je látková část vyrobená z recyklovaných bezpečnostních pásů.

Sedí se až překvapivě vysoko, skoro jako v nějakém SUV. To má kladný efekt na výhled, pokud ale máte rádi sedačku co nejblíže silnici, nebudete z toho nadšeni. A na zadních sedadlech také ne, protože nad hlavou už moc místa nezbývá. Já se svými 184 centimetry jsem si za sebe sedl pohodlně, co se týká nohou, ale hlava už byla v kontaktu se stropem.

Exteriér také prokoukl, vyšší verze výbavy má přední mlhovky, které podle mě vzhled ještě vylepšují. Světla jsou LED, jak přední, tak zadní. Zadní mají navíc dynamický blinkr. Snad jen osvětlení RZ by mohlo být LED, tam najdeme stále klasické žárovky.

U elektromobilu jsou důležité tři věci – dojezd, nabíjení a cena. Tak začnu od dojezdu – ten je udávaný 395 kilometrů. Ze své zkušenosti mohu říct, že v zimních podmínkách, bez jakékoliv snahy o úspornou jízdu, na zimních pneumatikách a se zapnutým topením, se dostanete na 270 kilometrů. Vliv na dojezd mají i pneumatiky, které se v menším rozměru dělají se speciálně malým valivým odporem, ale pokud máte ve výbavě větší kola, už máte méně úsporné pneumatiky.

Nabíjení je už konečně možné i stejnosměrným proudem při využití konektoru CCS. Při 50 kW, což je i maximum, trvá nabití z 0 na 80 % hodinu a deset minut. Dále je možnost nabíjet 22 kW (0–100 % za 3 hodiny), 11 kW (0–100 % za 6 hodin), 7,4 kW (0–100 % za 9 hodin a 25 minut), 3,7 kW (0–100 % za 16 hodin a 10 minut) a konečně z domácí zásuvky za krásných 34 a půl hodiny. Ano, to je opravdu nouzová možnost.

Cena záleží logicky na výbavě a zvoleném výkonu. Na výběr jsou dva – R110 a R130. Číslo vždy označuje výkon, baterie jsou stejné. Vzhledem k aktuálním akčním cenám vyjde základní verze R110 na 695 000 Kč. Nejlevnější silnější verze na 760 000 Kč a nejvybavenější silnější verze na 785 000 Kč.

Ano, není to málo. Ale je to elektromobil, který rozhodně už nepůsobí tak, že šly všechny peníze do technologií, které nevidíte, a na dojem z auta se až tak nemyslelo. Dojezd je rozhodně slušný, dobíjení rychlé, výbava i v základu hodně štědrá. A jízda s elektromobilem je návyková. Zrychlení z 0 na 100 za 9,5 sekundy za téměř absolutního ticha je zajímavý zážitek.

Ale pokud ještě nejste připraveni na plně elektrické auto, ale chcete něco takového vyzkoušet, počkejte na nové hybridy. To by podle mě mohl být pro někoho takový most k elektromobilitě. Já jsem na ně už moc zvědavý!

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.