Stylový Enyaq Coupé iV se již začal vyrábět sériově

Stylová SUV kupé jsou v módě a tak se na tuto vlnu přidávají i elektromobily. Škoda nedávno představila elegantní Enyaq a nyní ho již začala vyrábět sériově.

Světová premiéra byla nedávno, konkrétně 31. ledna. Fanoušci elektromobility, ale nejen ti, mohli obdivovat novou verzi zatím jediného elektromobilu automobilky Škoda. Ačkoliv se jedná o více stylové auto, neztrácí nic z praktičnosti. Nabídne zavazadlový prostor o objemu 570 litrů a dojezd až 545 kilometrů. Vzhled není jen pro efekt, ale má i lepší koeficient aerodynamického odporu, který činí velice dobrých 0,234.

Enyaq Coupé iV také nabídne největší panoramatickou střechu ze všech modelů značky. Ta nejen zajímavě vypadá, ale díky tomu, že je tenčí, než plná střecha, tak nabídne více místa nad hlavou. Což se právě u tohoto typu karoserie hodí, sezení vzadu nebývá vždy za odměnu.

Výroba bude probíhat na stejné výrobní lince, jakou využívá klasický Enyaq a Octavia. V plánu je výroba více než 120 vozů denně, je tedy vidět, že automobilka počítá se zájmem o tuto variantu. Modelu Enyaq se v minulém roce vyrobilo 50 tisíc kusů. Zajímavostí může být, že obě varianty modelu Enyaq jsou postaveny na modulární platformě pro elektromobily koncernu Volkswagen, ale jako jediné sjíždí z výrobní linky mimo Německo.

S elektromobilitou to Škoda myslí vážně a tak do roku 2030 představí další tři čistě elektrické modely, které budou cenově pod úrovní modelu Enyaq. Pokud vše půjde podle plánu, tak by podíl plně elektrických modelů značky měl být do roku 2030 nějakých 50 až 70 procent. Díky tomu by se snížily flotilové emise oproti roku 2020 o více než 50 procent. Elektrické vozy a jejich komponenty by se měly vyrábět v českých výrobních závodech a tak by měla zůstat uchována pracovní místa.

Zdroj foto: Škoda Auto

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.