Test BMW X6 M50d 2018: Předsudky stranou! (+VIDEO)

Že je trošku opulentní? Trošku ano. Ale pojďme se na BMW X6 M50d podívat bez předsudků. Zjistil jsem, že se jedná o úžasně pohodlné a rychlé auto. Takže ideální GT a ne SUV, jak si může někdo myslet.

On k označení GT, neboli Gran Tourer svádí i boční profil. BMW X6, zvláště ve vrcholné naftové verzi M50d, nemá zrovna závratnou světlou výšku. To ho určuje spíše pro použití na silnici, kde se však systém pohonu všech kol xDrive dá také výborně použít. Ten nemusí být jen do terénu. Výrazně skloněná střecha v zadní části evokuje právě pocit klasického GT. A také toho, že na zadních sedačkách nebude moc místa nad hlavou.

To jsem slyšel hodně často. A také, že je kufr malý. OK, to, že není světlá výška nijak zázračná, je fakt. Na druhou stranu nikdo neočekává, že uvidí BMW X6 na nějakém tankodromu mezi off-roady. Auto je celkově vysoké, jen tak nějak celým „tělem“, ne jen podvozkem. Kufr je absolutně dostatečný, s velkým odkládacím prostorem pod podlahou a chytrými síťkami na bocích. A dalšími skrytými prostory na bocích pro povinnou výbavu, případně nějaký kontraband. Můžete mít dokonce i síťový program, který udrží věci na svém místě, pokud se zrovna rozhodnete využít plný výkon nabízených 381 koní.

A jak je to s tím místem nad hlavou? Já, měřící 184 centimetrů, jsem se za sebe posadil. Ale elegantní střecha si vybrala svou daň. Pokud jsem seděl vzpřímeně, hlavou jsem již do stropu narážel, když jsem se chtěl opřít o opěrku hlavy. Pokud jsem se však mírně „sesunul“, protože prostor před koleny mi to umožňoval, místa již bylo plno. Takže ano, pro dlouhány to vzadu úplně není. Pro děti a kohokoliv s výškou pod nějakých 180 centimetrů ale úplně v pohodě.

Motorově verze M50d nestrádá. Motor má šest válců, tři turba a tři litry. Jde o předchůdce čtyřturbového motoru v nové M550d. Jedná se tedy vlastně o naftovou variantu BMW X6 M. A než mě začnete proklínat za rouhání, tak napíšu, proč si to tak myslím. Tohle není BMW M3. Ani s X6 M nebudete jezdit extrémně sportovně. Budete jezdit rychle a přímka je pro takhle velké auto vždy optimální směr. No a pokud chcete jezdit rychle, pohodlně předjíždět a úplně v pohodě se napojovat na dálnici, M50d to splní také naprosto dostatečně. Navíc mnohem levněji a se spotřebou, kterou jsem měl za dobu testu okolo 9 litrů na 100 km.

Dojezd na plnou nádrž je tak u BMW X6 M50d přes 800 km. Není to ale tak úplně zásluhou malé spotřeby, ale spíše velké nádrže. Tak jako tak, pořádný dojezd se hodí, zvláště u auta, ve kterém úplně v pohodě 800 km dáte na jeden zátah.

K pohodlí při cestování pomůže již tradičně výborný adaptivní tempomat, který však neumí přebírat rychlost z dopravního značení jako modernější sourozenci. A tím se trochu dostávám ke stáří modelu. Ono by to tedy spíše mělo být v uvozovkách, ale je to trochu tak. X6 je již starší model a je to trošku znát. Ale rozhodně neříkám, že je to špatně, někdy je dokonce starší řešení lepší, než nové. Například ovládání klimatizace je staré známé tlačítkové, moderní BMW již mají dotykové plošky.

Nebo automatické stěrače se aktivují tlačítkem na konci páčky, což mi přijde mnohem lepší, než samostatná poloha páčky. Oceníte to, když potřebujete jednou setřít. S tlačítkem setřete a automatické stěrače běží dál.

O sportovnosti možná nemá moc smysl psát, ale překvapilo mě, jak malé tohle BMW na silnici působí. Tedy z pohledu řidiče. Jeho reálná šířka vyplave na povrch, když se s někým potřebujete míjet na úzké silničce. Pak vám dojde, že je to trochu macek. Díky těžišti uloženému celkem vysoko se úplně nehodí na rychlé vymetání zatáčkovitých okresek. A že k tomu ale svádí! Jak působí menší a navíc má až nezdravé množství výkonu, láká vás to pořádně rozpálit. Ale doporučuji před zatáčkou raději zabrzdit na rozumnou rychlost, alespoň tak využijete skvělé brzdy, a ze zatáčky zase pod plynem pryč.

Pokud však budete potřebovat jet na dlouhou trasu, kdy bude na okreskách potřeba předjíždět a na dálnici udržet levý pruh, BMW X6 M50d bude skvělý společník. Tichý, pohodlný a relativně úsporný. A sebevědomý. Vzhled nikdy nehodnotím, zde však musím poznamenat, že je super, že vypadá na to, kolik stojí. Jistě, dva a půl milionu není málo. Ale to auto vypadá draze, působí draze a jede draze. Už jen prošití kůže, nebo materiály v interiéru.

Zavítal jsem i do Německa a mohu tak zhodnotit, že zrychlování do 230 km/h je otázkou chvilky. Více už jsem nejel kvůli provozu a spotřebě.

Ačkoli je v základu relativně hodně věcí, příplatky se stále nějaké najdou. Třeba za audio. Na výběr jsou dvě možnosti a obě hrají výborně. Nižší, Harman Kardon za necelých 30 tisíc a lepší, Bang & Olufsen za 107 tisíc. Říkáte si, že je to hodně? Je to dost. Ale je to to nejlepší. Kvalita reprodukce je bezchybná a pokud chcete to nejlepší, je to tohle. Na druhou stranu už základní audio hraje dobře.

Adaptivní LED světla za příplatek 48 tisíc rozhodně stojí, svítí fantasticky silně a vyhýbají se ostatním autům opravdu bleskurychle.

Jestli bych si BMW X6 M50d koupil? V takové situaci asi nikdy nebudu. Rozhodně bych ho ale neodsuzoval kvůli nějaké pověsti auta pro zlé lidi. Auto je to kvalitní, rychlé a pohodlné. A je to opravdu kus auta, který za své peníze dostanete. To se mi na něm líbí.

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.