Test BMW X7 xDrive40i 2020: Plno luxusu ve velkém balení

Jaké je největší BMW se základní benzínovou motorizací? Luxusní a rychlé! Je to ale ta pravá sedmička, i když s X v názvu?

To, že je BMW X7 veliké auto, víme asi všichni. Ale ta skutečná obrovitost se ukáže až při osobním setkání. A ideální, pokud stojí vedle aut běžné velikosti, které pak vypadají spíše jako takové zmenšeniny. Jistě, existují i větší auta, ale pokud dáte dohromady to, co nabídne X7, tedy vnitřní prostor, luxus, moderní technologie, šesti a osmiválce… tak zjistíte, že té konkurence opravdu moc není. 

Základní benzínový motor? Naprosto skvělý!

Já měl možnost vyzkoušet BMW X7 v základní benzínové motorizaci, tedy xDrive40i. Což možná působí trochu zavádějícím dojmem, protože v tomto případě je základní motorizace šestiválec s 340 koňmi a zrychlením z 0 na 100 km/h za 6,1 sekundy. Pokud by vám však tohle bylo málo, můžete sáhnout po M50i, což je plnotučný osmiválec s 530 koňmi a zrychlením na stovku za 4,7 sekundy. 

Já si to osobně neumím ani moc představit, protože už výkon slabší motorizace mi přišel naprosto… nemohu napsat dostatečný, protože to zní, jako by byl tak akorát. Tento výkon je naprosto suverénní. A při zrychlení dokáže opravdu silně zatlačit do té úžasně pohodlné sedačky. Takže mít ještě o 200 koní víc… no, pokud chcete to nejlepší, nebo jezdíte v sedmi lidech a občas i tak chcete vyrazit na okruh, máte tu možnost. 

Nafta je samozřejmě k dispozici

Pokud se vám, stejně jako mně, k takovém autu spíše hodí naftový motor, nebojte, můžete ho mít. A dokonce dva – základní xDrive30d a M50d. Oba jsou šestiválec a ačkoli jsem s nimi v tomto autě nejel, troufnu si tvrdit, že situace bude stejná, jako u benzínových – ani jeden nebude špatný, jen je to volba mezi výborným a ještě lepším motorem. 

Teď si budu trochu protiřečit, protože jsem před chvíli napsal, že se mi s obřímu SUV hodí spíše naftový motor. Ale v mém případě, kdy jsem v autě měl M sportovní výfukový systém, jsem si benzínový šestiválec naprosto užíval. Dokáže se v komfortním režimu jen tak lehce povalovat okolo tisíce otáček. Pak ale přidáte, nebo zapnete sportovní režim a převodovku dáte do režimu S a budete žasnout, jak příjemný zvuk slyšíte. 

Zvuk je tak příjemný, že než jsem na něj přišel, měl jsem spotřebu kolem deseti litrů na sto. Když jsem ale objevil jeho krásy, dostal jsem se lehce přes dvanáct. A vůbec jsem toho nelitoval, stálo to za to. Jistě, naftový motor bude mít menší spotřebu a pokud jezdíte převážně po dálnici, kde se motor často do vyšších otáček nedostane, bude to určitě skvělá volba. Pokud se ale občas chcete i projet za krásného zvukového doprovodu, doporučuji zvolit benzínovou verzi. 

Komfort a luxus na prvním místě

I když tak X7 možná nevypadá, jak název napovídá, je to vlastně řada 7. Alespoň, co se týká komfortu a luxusu. Můžete počítat s tím, že veškerá energie, kterou na jakoukoliv činnost vynaložíte, bude spočívat jen ve zmáčknutí tlačítka. Ať chcete vyklopit či naopak schovat tažné zařízení, nastavovat sedačky včetně jejich celkového rozložení a složení v případě třetí řady, nebo třeba vysunout a zasunout roletky na zadních oknech. Elektromotorů je zde opravdu plno a někdo by si mohl říct, zda to není už moc. Není, tohle je sedmička. I když x sedmička. 

Trochu jsem se přiblížil ke kufru, ten nabídne od 326 po 2120 litrů a takové rozmezí je dáno tím, jak moc si s ním můžete vyhrát. I pokud ale máte to nejmenší nastavení, tedy zadní řadu sedadel rozloženou, stále je celkem slušně veliký. Plus se pod podlahou nachází další opravdu velký prostor. Stiskem tlačítka můžete buď sklopit jednotlivé sedačky, nebo obě najednou a vytvořit tak velký kufr. Ve třetí řadě se vůbec nesedí jako v nějaké dodatečné a nouzové.

Pasažéři vzadu mají dokonce k dispozici vlastní USB porty, vyhřívání sedaček a další střešní okno jen pro ně. Mohou mít i vlastní zónu klimatizace! Co je ale hlavní, tak je tam tolik místa, že já, dospělý člověk se 184 centimetry, jsem si tam naprosto pohodlně sedl. Ano, nohy jsem neměl podepřené, což je daň za vyšší podlahu, ale i tak… takhle dobře se mi v kufru ještě v žádném jiném autě nesedělo. Pokud se tedy nebavíme o nějakých dodávkách pro víc lidí. 

Prostřední řada pro dva? Ideální konfigurace!

U druhé řady máte na výběr. Můžete mít klasickou lavici, kam se vejdou tři lidé a tak je kapacita auta sedm míst. Nebo dvě samostatné a luxusní sedačky, každou s vlastní loketní opěrkou a samozřejmě vyhříváním. Já měl štěstí na tuto variantu. Auto je pak sice jen šestimístné, ale zato si ti ve druhé řadě užívají naprostý komfort. A to mi k sedmičce jde nejvíce. Samozřejmě, pokud využijete sedm míst, je volba jasná. 

Pro sedící vzadu, tedy v tomto případě uprostřed, když je tu i třetí řada, jsou k dispozici dvě zóny klimatizace, další USB, již zmíněné elektricky ovládané roletky ve dveřích a v mém případě i obrazovky, na kterých si můžete pustit třeba televizi, nebo oblíbený film či seriál z flash disku. Je jasné, že pokud si každý vzadu bude pouštět něco jiného, je potřeba rozdělit audio, takže jsou k dispozici i jacky na sluchátka. A HDMI port, takže můžete připojit třeba notebook. 

O místě asi nemá ani cenu mluvit. Ať si sedačku posunete kamkoliv (elektricky, jak jinak), stejně budete mít plno místa. A nad hlavou? I lidé s velkým afrem budou spokojeni. K elektrickému posouvání sedačky mám možná jednu připomínku – není úplně nejrychlejší. Což nevadí, pokud si ji jen nastavujete pro sebe, ale pokud si chcete sednout dozadu a tak ji elektronika posouvá pro lepší nastoupení dopředu, tak si chvilku počkáte. 

Musím ale pochválit úhel otevírání zadních dveří, ten je opravdu super a nastupování je tak hračka. 

Luxus i pro řidiče

Na předních sedačkách vás uvítá naprostý luxus a možnost nastavení ve všech směrech. Také si můžete zapnout masáž, která patří k těm nejlepším, jaké můžete v autě mít. Je silná, podrobná, má několik programu a dokáže masírovat i hýždě. Což je při jízdě trochu nepraktické a celkově je to nezvyklý pocit, ale ta možnost tu je. 

Můžete je také odvětrávat a vyhřívat. Odvětrávání jsem očekával trochu silnější. Není to nic, co by nebylo poznat, to určitě ne, ale myslel jsem, že na nejvyšší stupeň bude opravdu výrazně ofukovat záda a tak to není. Zato vyhřívání je skvělé. Nejen, že je silné a rychlé, ale vyhřívají se i loketní opěrky. Protože nikdo přece nechce mít studené lokty. 

Fantastický iDrive

Ovládání a celkově interiér je takový starý nový známý. Starý, protože je takový i v ostatních BMW, nový, protože je takový jen v nových ostatních BMW. Podle mě je naprosto ideální a intuitivní. Stále máte klasická tlačítka a kolečka na vše důležité. Takže klimatizaci nastavíte manuálně, jízdní režim aktivujete jednoduše jedním tlačítkem, které najdete i poslepu a iDrive? To je ten nejlepší systém, jaký jsem zažil. Obrazovka je samozřejmě dotyková, ale já na ni za celou dobu nesáhl. Proč? No protože je tu skvělý ovladač, kterým nastavíte naprosto vše a podle mě ještě rychleji, než kdybyste to lovili rukou na displeji. Ten si navíc neušpiníte. 

Na plošku můžete i psát písmena, což je ideální, pokud zadáváte cíl do navigace. Ta je mimochodem stále on-line a nic si nezadá například s Waze. Což je dobře, protože tu nefunguje Android Auto. V případě iPhone na vás ale BMW myslí a ten připojíte i bezdrátově. Zase jím ale nemůžete auto odemknout a nastartovat, to zvládají jen některé telefony s Androidem. Chce to holt asi dva telefony. 

Hlasové ovládání je chytré a dokonce i vtipné. Ale také naprosto anglické. A navíc je to tak, že musíte celý systém přepnout do angličtiny, aby fungovalo, takže snad se dočkáme v nějaké aktualizaci i české asistentky, protože ta anglicky mluvící je opravdu fajn. 

Není to žádný drobek

Když sedíte uvnitř, ani vám nepřijde, že je to tak velké auto. Ano, na ostatní koukáte s nadhledem, ale i tak, díky dobrému výhledu, máte pocit jako v menším autě. Což ale platí i pro jízdu. Nebo alespoň pro manévrování. Díky natáčení zadní nápravy se totiž vymotáte i na opravdu malém místě, parkování je také v pohodě. S tím vám navíc pomůže asistent a skvělý systém kamer, které dokáží virtuálně zobrazit auto a přesný úhel, který je potřeba vidět, takže máte přesnou představu, jak daleko od překážky jste. 

Kde však narazíte na velikost, tak to jsou okresky. Vyhýbání a předjíždění jsou tím náročnější, čím užší je cesta. To se ale dá očekávat u auta, které bez zrcátek měří dva metry na šířku. Na nějaké předjíždění v zúžení na dálnici to také úplně není. To ale podle mě ani není potřeba. Protože tohle je auto s velkým A. Vy pohodlně cestujete, nehoníte se. Jasně, občas jedete třeba trochu rychleji. Ale nezávodíte, jen se svižně přesouváte. 

Asistenty pro absolutní pohodu

K pohodovému cestování pomáhají asistenty – jak ten pro držení uprostřed jízdního pruhu, který funguje naprosto ukázkově, tak adaptivní tempomat. Spojení těchto systému udělá z každé kolony procházku růžovou zahradou, protože vy nemusíte vlastně nic. Jen koukat před sebe, což hlídá kamera. Nemusíte ale ani zatáčet, ani šlapat na plyn či mačkat tlačítko RES. Jen se vezete a sledujete provoz. 

Adaptivní tempomat má u nových BMW skvělou funkci, kdy dokáže přizpůsobit rychlost aktuálním limitům. Dokonce ještě v předstihu a s vámi určenou tolerancí. Probíhá to tak, že jedete třeba na okresce devadesát, na displeji se vám zobrazí informace, že za 300 metrů bude vesnice a zda chcete přizpůsobit rychlost. Vy dáte, že ano a auto nezačne hned brzdit. V klidu počká a až je to potřeba, začne zpomalovat, aby za značkou začátku obce už jelo nastavenou rychlostí. 

Nově je to ale dotažené k dokonalosti tím, že si můžete toleranci nastavit ve dvou úrovních. Do 60 km/ a nad 60 km/h. Díky tomu se vám nestane, že si nastavíte +5 km/h, což je fajn na dálnici, ale na třicítce už je to trochu moc. Takhle si můžete dát do 60 km/h například +2 km/h a nad 60 km/h zase třeba +5 km/h. Na tom je vidět, že v BMW lidem naslouchají a vědí, co chtějí. Tohle je krok k ještě pohodovější jízdě a je to vážně moc praktické. 

Na vzduchu v základu

Co se týká podvozku, který jen u X7 vždy vzduchový, tak ten si s koly, které měly 22 palců, poradil na jedničku. Neměl jsem ten nejpohodlnější, za ten si ještě můžete připlatit, ale i tak jsem si připadal jako ve správné sedmičce. K dokonalosti mi chyběl jen režim Comfort Plus, který by byl naprosto pohodově houpavý. 

Testované auto mělo ve výbavě xOffroad paket, který přináší 4 jízdní režimy do terénu, větší ochranu podvozku, mechanickou uzávěrku diferenciálu a jinou odezvu plynového pedálu a převodovky. Osobně si nemyslím, že by BMW X7 bral někdo do terénu. Je ale fajn vědět, že se toho nezalekne a můžete ji takhle vybavit. 

I levnější audio potěší

Článek už je dost dlouhý, já vím, ale i video je dlouhé, je to zkrátka velké auto, které má plno funkcí a já bych rád popsal vše. Ale dobrá, zkrátím to, pojďme na audio a světla. 

Ve výbavě jsem měl audio Harman Kardon Surround Sound System, které je u M50i a M50d v základu, u nižších motorizací za příplatek. Ten ale není nijak vysoký, jen nějakých necelých 14 tisíc. Můžete mít ale ještě lepší, tedy Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System. Vzhledem ke slově Diamond v názvu a ceně 135 tisíc předpokládám, že bude naprosto dokonalé, ale… nejsem si jistý, jestli rozdíl ve zvuku vyváží rozdíl v ceně. Harman Kardon hraje totiž super a já a moje uši víc asi nepotřebujeme. 

Noc rozříznutá lasery

A pak tu jsou světla. V mém případě laserová světla BMW Laserlight. Ta můžete mít buď za příplatek 47 tisíc, nebo, a to se vyplatí více, v paketu Innovation, který sice stojí 94 tisíc, ale obsahuje i další praktické prvky výbavy. A jak svítí? No, výborně, jak jinak. Upřímně, když jsem zkoušel první laserová světla od BMW, tak jsem čekal trochu víc. Už to slovo laser v názvu člověka tak nějak navnadí. Už to ale znám a tak také vím, že se jejich jas zesílí se zvyšující se rychlostí. Respektive laserový modul se aktivuje nad 60 km/h a to je vážně poznat. Skvěle se vyhýbají ostatním autům a motorkám a fungují prostě výborně, což se ale tak nějak dá očekávat. 

Samostatnou kapitolu si ale tentokrát zaslouží noc. Jak v interiéru, tak v exteriéru. V interiéru si můžete vybrat barvu ambientního osvětlení, která zároveň ale ovlivní i baru osvětlení panoramatické střechy. Na té jsou totiž tečky, které v noci svítí. Řidič to sice moc neocení, ale cestující vzadu budou nadšení. A já byl také. Je to detail, ale vypadá to skvěle a interiéru to dodá takovou jiskru exkluzivity. Praktická věc je, že bez ohledu na nastavenou barvu, se proužky ve dveřích rozblikají červeně, pokud je otevřene. Díky tomu tak ostatní upozorní na otevřené dveře. Zvenčí zase předvádí světlomety co umí. Při odemknutí se nejdříve rozsvítí modré části (podle kterých poznáte, že se jedná o laserová světla) a pak postupně zbytek. Při zamknutí je to zase obráceně. Plus se ještě postupně rozsvítí znázorněná cesta ke dveřím a kliky. Nádhera. 

Můj názor

Asi tušíte, že se mi tohle auto líbilo. Líbilo se mi moc a dalo by se říct, že jsem si ho zamilovat. Těžko se mi vracelo. To jsem ani nečekal, na SUV moc nejsem. Ale tohle není obyčejné SUV. Tohle je BMW řady sedm pro ty, kteří buď chtějí větší zavazadelník, nebo převážet více pasažérů. Stále je to ale sedmička a já mám sedmičku rád. Spojení se skvělým motorem už jen dotvořilo super dojem. 

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.