Test Citroën C5 Aircross 2.0 BlueHDI 2019: Opravdu komfortní! (+VIDEO)

Citroën C5 Aircross rozhodně zaujme originálním vzhledem. Jak je to ale s pohodlím, které má být na opravdu vysoké úrovni?

Citroën C5 Aircross by měl nabídnout jízdu jako na létajícím koberci. To nedokážu úplně posoudit, na létajícím koberci toho ještě nemám tolik odlétáno, co ale musím uznat, tak pohodlí C5 Aircross nabízí parádní. Ale ne vždy a pořád. Jak to? Použité tlumiče s progresivními hydraulickými dorazy fungují totiž nejlépe až při vyšší rychlosti. Pokud se projedete ve 30 km/h po městě, nebudete možná úplně nadšeni. Ale stačí vyjet mimo město, nebo na dálnici, a budete žasnout. Já to tak alespoň měl. Takže malá rada – při zkušební jízdě vyražte i mimo město!

Podvozek je i lehce houpavý, ale nebojte, mořskou nemoc z jízdy mít nebudete. Tlumiče mají navíc příjemnou vlastnost, že kola přidrží na silnici i v zatáčkách s horším terénem. Nemyslím si, že někdo bude jezdit sportovně, ale někdy se stane, že omylem vjedete do zatáčky rychleji – v tomto případě vás to nerozhodí, kola neodskakují a auto jede tam, kam chcete. 

Tentokrát jsem trochu netradičně začal komfortem. Když ale v tomto případě mi to přijde naprosto vhodné. A rovnou u něj zůstanu – sedačky. Ty nejen skvěle vypadají, ale i skvěle fungují. Teď si možná říkáte, co vymyslet na vzhledu sedaček? Tak se podívejte, jak vypadají! Mají dostatečnou boční oporu, dobře dlouhý sedák a jeho sklon se dá nastavit. A hlavně – jsou úžasně pohodlné. Jako když si sednete do kvalitního křesla. Zní to jako fráze, ale schválně si je vyzkoušejte uvidíte!

Předchozí odstavce trochu popisují to, čeho jsem se bál. Protože já osobně mám rád pevné podvozky a tvrdší sedačky. A věděl jsem, že tady nebude ani jedno. A nebylo. A já si to užíval. Schválně jsem jel na delší výlet, protože jsem byl zvědavý, jestli mě po nebudou ze sedaček bolet záda. Vůbec ne. Na dálnici jsem ocenil to skvělé pohodlí, na okreskách to samé. Cestování jsem si naprosto užíval a vždy jsem se na něj těšil. Žádná sportovní jízda, ale pohodlné výletování. 

Co se týká motoru – pod kapotou jsem měl dvoulitr BlueHDI o výkonu 177 koní. Ten je ukázkově odhlučněný a tak jsem neměl ani potřebu vypínat systém Start & Stop, protože vypnutí a opětovné naskočení motoru bylo neznatelné. I při rychlosti 140 km/h bylo v autě ticho (kterému pomáhají i akustická skla) a motor měl stále dostatek výkonu k předjetí, nebo rychlejší jízdě na dálnici. Zrychlení z 0 na 100 bylo dokonce rychlejší, než udávají technická data. Spotřeba nižší než udávaná sice nebyla, ale i tak mi výsledných 6,4 l/100 km přijde jako skvělá hodnota. 

Ačkoli Citroën označuje C5 Aircross jako SUV, nenabídne pohon všech kol. Má ale možnost určitých jízdních režimů do různých terénů, které upravují nastavení stabilizace. Může to pomoci, já to za celou dobu nevyužil. Absence pohonu všech kol zamrzí i vzhledem ke světlé výšce, která je velkorysých 23 centimetrů. No ale nedá se nic dělat, tak to prostě je. 

Prostoru v interiéru najdete dostatek, zavazadelník má základní objem 580 litrů, který se posunutím zadních sedaček dá zvětšit na 720 litrů. A po sklopení zadních opěradel získáte 1630 litrů. Právě posouvání zadních sedaček je dobře vymyšlené, protože se jedná o tři jednotlivé sedačky – díky tomu vzadu i tři dospělí sedí pohodlně a každý si může svou sedačku nastavit dle svých potřeb. U elektrického ovládání pátých dveří lze nastavit, jestli se při zavření po pokynu nohou pod nárazníkem i zamkne auto – to je skvělá věc, kterou oceníte, když máte plné ruce. 

V přední části najdete dostatek odkládacích ploch, kvalitní materiály a perfektně přehledný displej před řidičem, kde je velkými číslicemi rychlost přesně uprostřed a ostatní informace už jsou menší, aby vaše pozornost směřovala právě na rychlost. Narazil jsem na dvě ergonomické nedokonalosti – první je tlačítko vypnutí systému proti vyjetí z jízdního pruhu, které je schované pod volantem a tak není moc bezpečné ho za jízdy ovládat. A druhou nedokonalostí je zase tlačítko, tentokrát eko režimu. To je schované za voličem převodovky a tak na něj není vidět – jelikož jediná kontrolka aktivování tohoto systému je právě na tlačítku, tak se často stane, že nevíte, jestli je zapnutý, nebo ne. 

Sedí se krásně vysoko, výhled je dobrý, ovládání jednoduché, někomu by snad jen mohlo vadit nastavování klimatizace přes centrální displej. Pokud jste však jako já, že si jednou nastavíte 22 stupňů a pak už na teplotu nesaháte, bude vám to jedno. 

Audiosystém hraje opravdu kvalitně, ačkoli neměl žádné označení, tak mě až překvapilo, jak dobře hrál. Na dlouhých pohodlných cestách se kvalitní audio hodí. A na dlouhých nočních cestách se hodí světla. Ta jsou LED a svítí silně, automatika rozsvěcení dálkových světel je rychlá, tedy co se týká opačné funkce, tedy zhasínání, když proti vám jede jiné auto. Zpětné rozsvícení trvá trošku déle. Dálková světla v případě testovaného auta svítila celkem dost vysoko a mezi potkávacími a dálkovými světly vznikla tmavší část. Nic výrazného, ale pokud by dálková světla svítila níž, podle mě by to pomohlo. 

Možná jste si všimli, že jsem za celou dobu nezmínil vzhled. Ten je totiž výrazný a jeho vnímání je individuální. Mně osobně se moc líbí, jak exteriér, tak interiér. A pokud vám také a hledáte opravdu velké auto, zapojte do výběru Citroën C5 Aircross. Při zkušební jízdě se projeďte i vyšší rychlostí a uvidíte, že na tom pohodlí opravdu něco je. A je to celkem návykové, já jsem si zvykl hned a těžko se mi přesedalo do jiného auta. 

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.