Test Renault Koleos Blue dCi 190 4×4 X-Tronic 2020: Něco získal, o něco přišel (+VIDEO)

Existují facelifty a modernizace, které vidíte na první pohled. A pak jsou ty spíše skryté. A přesně takovou změnu prodělal nový Renault Koleos.

I na vzhledu je nejnovější verze poznat, tedy alespoň zepředu, protože má nové mlhovky (které jsou LED), chromový proužek, který je spojuje a měla by být i upravená maska. Slovo „měla“ píšu schválně, stejně jako v případě zadních světel, které by měly být upravené, si rozdílu nevšimnete, pokud nevidíte vedle sebe starší a novější Koleos. Což já neviděl, zkoumal jsem rozdíly podle fotek a videa v mém minulém článku a zdá se mi to stejné. 

Co je ale viditelná změna, to je stříbrná část na spodní části zadního nárazníku. No, pak nové designy kol a krásná nová červená barva. Kterou jsem neměl. Ale existuje, viděl jsem ji na fotkách a vypadá skvěle. 

Hledání změn bylo trochu mravenčí prací, kdy jsem porovnával své starší video, fotky a článek a hrál jsem hru „najdi 10 rozdílů“. No pár jsem jich našel. Třeba v kufru – ten je stále celkem slušně veliký, nabízí 498 dm3 a po sklopení zadních opěradel 1706 dm3 dle VDA. Co se týká velikosti, tak mě zde Renault trochu zmátl svou poctivostí v údajích – udává totiž jak litry, tak dm3. Teď si možná říkáte, že je to to samé, ale druhá hodnota je dle více vypovídající metodiky VDA. Některé automobilky udávají jen jednu z hodnot, Renault poctivě obě. 

Ale zpátky k rozdílům – rezerva se vytratila, což není úplně pozitivní. Pozitivnější ale je, že přibylo druhé světlo, takže je kufr více osvětlený. Zároveň také zmizel jediný háček, který v kufru byl. Už i jeden mi přišel jako celkem málo, ale žádný je ještě méně. To je asi vše, čeho jsem si v kufru všiml. 

Zadní sedačky jsou úžasně pohodlné a nově si můžete i nastavit jejich sklon! Sice ne moc, ale pokud opěradlo více položíte, cestování je úplně luxusní. Místa je všude dost, před koleny je ho naprostý dostatek, i pokud posunute sedačku řidiče úplně dozadu. Nad hlavou je to trochu horší, alespoň tedy v případě, kdy máte opěradlo ve vzpřímenější poloze a panoramatickou střechu. Já se svými 184 centimetry jsem měl na hlavou nějakých 5 centimetrů prostoru. 

Musím uznat, že tak pohodlně se mi na zadních sedačkách dlouho nesedělo. Kůže Nappa v nejvyšší výbavě Initiale Paris je skvělá, tvar sedaček také. Zde si připadáte jako v luxusním francouzském autě – tedy obklopeni kvalitní kůží a sedící v pohodlném křesle. 

Barvu této kůže můžete mít buď černou, nebo pískově šedou. Já měl druhou možnost a ve spojení s panoramatickou střechou působí interiér úžasně vzdušně a tak nějak přátelsky. Nevím, jak to přesně popsat, ale ten čas v autě si užíváte, protože jste v pohodě. Takové auto vás nenutí jezdit divoce a nebezpečně. Naopak, vy si chcete cestu pohodlně užít. 

A také užijete, i pokud sedíte na předních sedačkách. Nebo možná ještě více. Protože ty jsou vynikající. Vypadají výborně a přesně tak i fungují. Možná mají trochu křeslovitý vzhled, který by mohl vyvolávat dojem, že se do nich zaboříte a po chvíli vás z nich budou bolet záda. Tak to ale není, jsou tak akorát pevná. Nabízí oporu zad, nohou, hlavy… prostě všeho. Nově si můžete navíc prodloužit sedák, což je skvělá věc, která ještě více přidá na pohodlí. Řidič si může i zapnout masážní funkci, která sice není nijak úžasně silná, nebo podrobná, ale při delší cestě budete rádi za cokoliv, co vám trochu rozhýbe záda. 

Ke komfortu patří i vyhřívaný volant, který ale nehřeje moc silně. Na druhou stranu vyhřívané (a odvětrávané) sedačky fungují hodně silně. V předchozím Koleosu jsem si stěžoval, že vyhřívání není silné. Tak to teď neplatí, stačí první stupeň a víc není potřeba. Ve vyhřívání čelního skla žádná změna nenastala, stále jsou tam drátky, ale buď jsou dál od sebe, nebo je sklo dál, každopádně jsem si jich téměř nevšiml. A to jsem na ně hodně háklivý. 

V interiéru jsem odhalil ještě dvě změny – jedna je jen takový detail, tedy přesunutí USB portů z loketní opěrky na logičtější místo pod ovládání klimatizace. Druhá věc je však zajímavější – předchozí Koleos měl automatické nastavení sklonu světel, nyní je tu kolečko. Netuším, jak moc velká to pro vás může být důležité, já osobně to bral ale paradoxně spíše jako výhodu. Protože světla LED PURE VISION svítí tak silně, že jsem je ve městě nastavil tak, aby svítila více dolů a já třeba na přejezdech neoslňoval. To je ta pozitivní stránka, ta negativní je, pokud někdo pojede v autě sám, naloží plný kufr a nesklopí je – bude opravdu hodně oslňovat. 

Nově ve výbavě najdeme adaptivní tempomat, který se dá ale aktivovat až nad 50 km/h a pod 40 km/h se vypne. V kolonách vám tedy nepomůže, na dálnici je to ale dobrý pomocník, který reaguje opravdu rychle. Jen škoda, že rychlost nejde nastavit podržením ovladače, musíte ho pořád mačkat a rychlost se mění jen po 2 km/h. 

No a teď to hlavní. Nechal jsem si to vlastně na konec, snad se na mě nezlobíte. Motor. Dříve bylo maximum výkonu 175 koní. Koleos s tím motorem nejel vůbec špatně, ale třeba spotřeba byla vyšší. Já osobně jsem měl průměr 8,4 l/100 km. Ano, je to velké auto s automatem a pohonem všech kol, pořád by to ale mohlo být lepší. Nový motor má 190 koní, logicky by tedy měl mít i vyšší spotřebu. Jaký jsem měl tedy průměr? 7,1 l/100 km. Ano, takže silnější motor s menší spotřebou. Trochu paradox, ale rozhodně příjemný. 15 koní navíc se určitě hodí, pokud jedete třeba s naloženým autem. 

Zlepšila se také reakce převodovky X-Tronic, což je CVT. Dříve se mi stávalo, pokud jsem přijel třeba do křižovatky, téměř zastavil a hned se chtěl rozjet, že působila zmateně a dlouho ji trvalo, než si rozmyslela, co chce udělat. To je teď vyřešeno, reakce jsou rychlé. 

Na pohonu všech kol se nic nezměnilo, stále máte možnost výběru, zda chcete mít poháněnou jen přední nápravu, necháte to na automatice, nebo si vyberete pevné rozdělení výkonu mezi obě nápravy. Takovou možnost volby už téměř nikdo nenabízí, takže za to rozhodně palec nahoru! Koleos za to vděčí svému blízkému vztahu s příbuzným Nissanem X-Trail.

Jak jsem už naznačil, tak světla svítí skvěle, jsou opravdu silná, jak potkávací, tak dálková. Audiosystém Bose hraje kvalitně, nabízí i funkci potlačení hluku a to je znát, protože Koleos působí opravdu tiše, zvláště při ustálené vyšší rychlosti, typicky na dálnici. Pokud však narazíte na nerovnosti, trochu o nich slyšíte. Ale téměř je necítíte, podvozek si s nimi hravě poradí i na devatenáctipalcových kolech. 

Nový Koleos tedy nepřináší nějaké výrazné změny, modernizace spíše dávkuje po menších částech. Má silnější motor s menší spotřebou, ještě pohodlnější sedačky, krásnou novou barvu. Pokud bych si já kupoval Renault Koleos, byla by to výbava Intiale Paris se světlým interiérem a v nové červené barvě. Ano, to auto by nebylo levné. V nejvyšší výbavě stojí 1 029 900 Kč, ale už nic navíc nepotřebujete. Jen tedy metalízu za 21 tisíc. Pak by podle mě byl Koleos tou pravou vlajkovou lodí.

Pokud však nechcete jen to nej a koupi auta berete více racionálně, což dává naprosto smysl, základní cena Koleosu je 769 900 Kč. S pohonem předních kol a slabším motorem o objemu 1,7 litru a výkonu 150 koní. I tak ale získáte prostorné a hezké auto s automatem a slušnou výbavou. Nejrozumnější volba je ale podle mě výbava Intens. Se silnějším motorem a pohonem všech kol vyjde na 929 900 Kč. A má téměř plnou výbavu. Zrovna Koles je auto, které si na schopnosti v terénu jen nehraje, má dobrou světlo výšku a techniku od Nissanu, tak je škoda nemít pohon všech kol. Pokud se ale většinu času pohybujete po městě, dálnicích a do terénu se nikdy nevydáte, slabší motor může být určitě dostatečnou volbou. 

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.