Test Škoda Octavia Combi 2.0 TDI 110 kW 2020: První dojmy (+VIDEO)

Nová Škoda Octavia to nemá snadné. Předchozí generace byla nesmírně populární a na to by měla navázat a být ještě lepší. Podle mě má pro to ale všechny předpoklady. 

Není v současné době snad žádné jiné auto, které by přitahovalo tolik pozornosti. Přitom to již není žádná novinka, na salonech je k vidění už od konce ledna. Ano, řeč je samozřejmě o nové Octavii. Dlouho se mi nestalo, že by se za autem otáčelo tolik lidí. Nebo když jsem dal fotku na Instagram, strhla se lavina reakcí. A co jsem ani nečekal, tak ze 100 % pozitivních. Co se mi však stalo úplně poprvé, tak když jsem ji fotil, přijelo policejní auto a policisté se mě slušně zeptali, zda se nemůžou podívat dovnitř. Tohle auto prostě zajímá snad každého. 

A já to chápu. Octavia třetí generace tu s námi není tak dlouho, jak se možná může zdát. Ale jezdí jich tolik, že to působí, jako by existovala delší dobu. Nová Octavia musí navázat na ohromný úspěch předchozích generací a zase posunout příčku o něco dál. Daří se jí to?

Asi by bylo dobré hned na začátek napsat, že tento článek jsou spíše jen takové první dojmy. Škoda Octavia měla mít prezentaci v Řecku, což vzhledem k probíhající pandemii nebylo možné, automobilka tedy první jízdy s modelem vyřešila tak, že jsme si auto mohli na den půjčit a projet ho po českých silnicích. Což je ve výsledku asi ještě lepší, než nějaká předem připravená trať v neznámých krajinách. S autem jsem tedy strávil jen pár hodin, tomu budou odpovídat i moje zkušenosti. 

Jako první věc bych rád uvedl, že se mi nová Octavia opravdu moc líbí. Měl jsem ji na vyzkoušení v nové barvě modrá Lava a ta vypadá skvěle. Mně osobně se víc líbí karosářská verze liftback, na kterou si však budu muset ještě chvíli počkat. Ale liftback v této barvě… nádherná kombinace. Vzhledu hodně pomáhají i osmnáctipalcová kola. Je to až nečekaný rozdíl oproti sedmnáctipalcovým, které působí hrozně malým dojmem. Co dokáže jeden palec. 

Octavia vyrostla, což se projeví i ve velikosti zavazadelníku, který u kombi nabízí 640 litrů a u liftback 600 litrů. To jsou hodně slušné hodnoty, ale jinak by to snad ani nešlo, vždyť je to Octavia. Kufr nabídne různá chytrá řešení, háčky, dvě podlahy, rezervu a samozřejmě 12 V zásuvku. Při sklopení opěradla jsem si za sedačku řidiče nastavenou na mě dokázal lehnout a vešel bych se, takže můžete klidně vozit předměty o délce 184 centimetrů. Nebo uvnitř spát. 

Zadní sedačky mě překvapily svou hloubkou. Musím ale uznat, že se na nich sedí opravdu pohodlně, alespoň tedy dvěma krajním pasažérům. Nohy i záda jsou dobře podepřené a člověk si může dát skoro nohu přes nohu. Loketní opěrka a průvlak na lyže nesmí chybět. Za drobný příplatek 2000 Kč dostanete další dva USB-C porty vzadu a k nim i zásuvku na 230 V, což se podle mě vyplatí. 

V přední části nezůstal kámen na kameni, nový interiér vypadá moderně, svěže a kvalitně. Někoho může mrzet, že se ovládání teploty přesunulo na displej, na druhou stranu je tu Laura. Laura je asistentka, která se aktivuje buď tlačítkem, nebo hlasovým povelem, a stačí jí říct, jakou teplotu chcete, ona se o to postará. Nebo jen, že je vám zima a ona přitopí. Co se mi moc líbilo, tak je to, že se na Lauru dá mluvit naprosto normálně. Nemusíte používat klasickou „strojovou“ řeč, tedy „navigovat do“, pak počkat a pak říct ulici a doufat. Lauře prostě řeknete, že chcete do McDonaldu. A je to. 

Stále jsem si nezvykl na dvouramenný volant, je to ale možná jen otázka času. Materiály jsou kvalitní, nikde nic nedrnčí a vše působí opravdu kvalitně. Nově je k dispozici i head-up displej, který se promítá na čelní sklo a vypadá hezky, jen snad údaj o rychlosti by mohl být větším písmem. No a když jsem u toho čelního skla – vyhřívání je řešeno fólií, což je super, žádné otravné drátky. 

V základu získáte Full LED světlomety a za příplatek můžete mít i LED Matrix světla, která se dokáží vyhýbat ostatním účastníkům. To jsem samozřejmě nemohl přes den vyzkoušet, ale už se těším, až budu mít Octavii i přes noc. 

Velmi příjemným prvkem jsou přední ergonomická sedadla s pečetí kvality AGR. Ta jsou navíc vyhřívaná, odvětrávaná a s masáží. Jsou sice za příplatek necelých 80 tisíc, věřím ale, že pro někoho s problémy se zády to budou skvěle investované peníze. I standardní sedačky ale nabízí naprosto dostatečnou pohodu a možnosti nastavení. Jen kdyby se dal prodloužit sedák, pak už by to bylo dokonalé. Alespoň se dá ale zvednout. 

K pohodlí přispěje i třízónová klimatizace a třeba prediktivní tempomat, který přizpůsobuje rychlost aktuálním podmínkám – nemůžete si nastavit toleranci, ale pokud se o nic nechcete starat a chcete mít jistotu, že nepřekročíte rychlost, stačí ho zapnout. Automaticky dodržuje rychlostní limity a dle GPS i pozná, že je před vámi například ostrá zatáčka a přibrzdní na optimální rychlost. Tyto funkce se dají samozřejmě vypnout, ale fungují opravdu dobře. 

Pro mě příjemná novinka je elektromechanická parkovací brzda a hlavně Auto Hold, který zůstává stále zapnutý, nemusíte ho tedy aktivovat při každém startu. Volič automatické převodovky už je jen po drátech, není přímo mechanicky propojený a díky tomu šetří místo. A lépe vypadá. Jen ale pokud jste si rádi o volič automatu opírali ruku, tak to teď už nejde. 

Současná nabídka motorů není úplně nejširší, vlastně je k dispozici jen 1.5 TSI o výkonu 110 kW a 2.0 TDI s výkonem 85 a 110 kW. V budoucnu se ale situace zlepší a v nabídce bude například i plug-in hybrid, který bude mít 204 koní, nebo třeba mild-hybridy. Přehled motorů najdete zde.

Já měl pod kapotou naftový dvoulitr o výkonu 110 kW spojený s automatickou převodovkou. Jedná se o motor Evo, který jsem již měl v novém Superbu a tam jsem byl nadšený ze spotřeby. Tu v případě Octavie nemohu úplně hodnotit, jelikož jsem jezdil dost netradičním režimem – když auto máte jen na pár hodin, chcete si ho trochu užít a zároveň jsem potřeboval celkem často zastavit, stát s nastartovaným motorem a fotit. To spotřebě nepřidá. I tak jsem měl ale průměr nějakých 5 l/100 km. To je hodně slušné! Tento motor má navíc i výborný zvukový projev. Tedy jestli se tomu dá tak říct, když není skoro slyšet… A výkonově působí ještě silněji, než vypadá na papíře. Pokud to tedy shrnu, tak má výbornou spotřebu a výborný projev, jak zvukový, tak výkonový. Co od naftového motoru chtít víc?

S Octavií se mi jezdilo velice příjemně. Adaptivní podvozek jsem měl většinu času v komfortním režimu a sice to nebyla žádná plavba, při které bych nevěděl, co se pod autem děje, ale byla to velmi komfortní jízda. Na sportovní režim podvozek znatelně ztuhne, převodovka se přepne do sportovního režimu a pokud na to budete mít náladu, můžete se i celkem svižně svézt. Pro mě by ale bylo primární pohodlné cestování a to zvládá výborně. 

Nová Octavia je hodně povedené auto. Lepší než předchůdce? Podle mě určitě. A tak by to mělo být, vždyť je to nová generace. Vypadá skvěle, jezdí výborně a techniku nabízí tu nejmodernější (někdy až moc, bez USB-C se už nepřipojíte). Teď aktuálně přišla v trochu složité době a tak je možné, že start bude komplikovanější. Stejně jako to bylo s její mezinárodní prezentací. Až se ale vody uklidní, věřím, že tu máme nový bestseller. 

Na podrobnější dojmy se zaměřím v klasickém testu, který se mi snad podaří domluvit brzy. 

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.