Test Toyota RAV4 2.5 Hybrid 2019: Nejen úspornější volba (+VIDEO)

Není to tak dlouho, co jsem tu novou Toyotu RAV4 měl. Tentokrát je však s hybridním pohonem a já jsem zjišťoval, zda se příplatek za hybrid vyplatí.

Pokud by vás zajímal předchozí test, najdete ho zde. Trochu si to zjednoduším a odkáži vás tam, pokud vás zajímají klasické věci, jako kolik je místa uvnitř a jak auto funguje jako celek. Protože to je u hybridní verze úplně stejné, takže se zaměřím na motor.

Abych pravdu řekl, když jsem přebíral předchozí RAV4 s benzínovým motorem, připadalo mi až zvláštní, když při zmáčknutí startovacího tlačítka nastartoval motor. Nevím, jak vy, ale já mám už Toyotu spojenou s hybridy. A s opravdu povedenými hybridy, to je nutno dodat. I tak jsem si ale jízdu s benzínovou verzí užil. Nenabídne sice dechberoucí výkon, má 173 koní, ale jízda s ní je příjemně pohodová a uklidňující.

Že by s hybridní verzí nebyla jízda pohodová a uklidňující? Je samozřejmě také. Ale zároveň i zábavnější. Jak jsem s předchozí RAV4 jezdil spíše výletovým tempem, s touto jsem si jízdu užíval. Podvozek je sice stejný, tady mě však lákal více k odhalování jeho limitů v zatáčkách. Jasně, žádná sportovní jízda se nekoná, ale svižně projet zatáčku je celkem zábava.

Rozdíl totiž není jen v pořizovací ceně a spotřebě (k té se dostanu, nebojte), ale právě i v projevu. Hybridní verze využívá dvouapůllitrový motor a nabídne výkon 218 koní, pokud zvolíte pohon předních kol, případně 222 s pohonem všech kol. Já měl slabší variantu, ale rozdíl je to opravdu drobný. Tedy v jízdě, pokud chcete za autem tahat přívěs, tak s předokolkou RAV4 zvládne jen 800 kg. S pohonem všech kol už 1650 kg. A pokud chcete tahat co nejvíc, musíte zvolit benzínovou verzi s manuální převodovkou, ta utáhne rovné dvě tuny.

Jízda s hybridní verzí je příjemně akční. Auto vás k tomu nenutí, ale když zvolíte sportovní režim, reakce na povely plynového pedálu jsou opravdu hodně svižné a takové předjíždění je otázkou chvilky. Rádi si pak přidáte plyn na okreskách, protože podvozek je dobře pevný a zrychlení příjemné.

Pokud ale nechcete (nebo nemůžete) jet rychle, je příjemné, když kolony a vesnice projedete vlastně jen na elektřinu. O to se nemusíte vůbec starat, čistě na elektřinu jsem jel i kolem 90 km/h. Pokud zvolíte eko režim, auto více využívá baterie, ale stále je k dispozici plný výkon, když ho potřebujete. Rozhodně to není žádný otravný eko režim, který nikdy nepoužijete.

Jelikož se jedná o klasický hybrid, odpadají starosti s nabíjením. Vlastně ani nemusíte vědět, že máte hybrid. Jednou za čas natankujete benzín a jezdíte. A jak často budete tankovat?

Pokud bych to vzal postupně, jaké jsem měl s Toyotou RAV4 spotřeby, tak s hybridní verzí předchozí generace to bylo 6,8 l/100 km. S benzínovou verzí současné generace to bylo 6,8 l/100 km. A s hybridní verzí současné generace? Ne, nebude to 6,8 l/100 km, bylo to 5,2 l/100 km. Což je celkem znatelný rozdíl.

Pokud bych měl verzi s pohonem všech kol, mohl bych mít spotřebu paradoxně ještě nižší. To díky tomu, že bych měl navíc další elektromotor, který dokáže rekuperovat. A čím více rekuperace, tím menší spotřeba.

U testovaného auta mi trochu vadil infotainment, který ještě nezvládal Android Auto. Nově by to však měl umět, takže mé připomínky nechávám stranou, všechny je vyřeší tato nová funkce. Také mě zamrzelo, že vyhřívané sedačky dostanete až od celkem vysoké výbavy Selection a hlídání mrtvého úhlu dokonce až v nejvyšší výbavě Executive. Přijde mi, že hlídat mrtvý úhel člověk potřebuje i v nižší výbavě. To jsou ale tak všechny nedostatky. A to vůbec není zlé.

Pokud bych si pořizoval Toyotu RAV4, byl by to hybrid. S pohonem všech kol. Ne snad kvůli tomu, že bych potřeboval tahat přívěs, ale protože je univerzálnější. A nejspíš i ještě úspornější. Ano, hybrid je dražší a pokud to budete počítat čistě ve spotřebě, tak se vám vyplatí až za hodně kilometrů. Ale není to jen o litrech benzínu, je to i o pocitu z jízdy. A ten je k nezaplacení.

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.