Test Subaru XV 1.6i 2019 (+VIDEO)

Nový modelový rok Subaru XV je tu a tak je potřeba se na něj podívat. Jak je u Subaru zvykem, nepřináší revoluční změny. Byly by ale vůbec potřeba?

O Subaru XV se mi nepíše úplně lehce. Ale nemyslete si, že je to z důvodu, že to není dobré auto. Je to z důvodu, že jsem už v předchozím testu řekl, jak dobré auto to je a já se nerad opakuji. Ale co se dá dělat, modelový rok přináší vylepšení a je to zase o něco lepší auto, tak si to shrneme.

Hned na úvod je důležité říct, že jsem neměl k dispozici hybridní verzi, která má pod kapotou dvoulitrový boxer a elektromotor. Výkon 150 koní musí být na XV opravdu slušný. Ale ten já jsem neměl. Tak snad příště. V době, kdy jsem měl auto k dispozici, bylo možné XV pořídit jen s motorem boxer o objemu 1,6 litru a s výkonem 114 koní. Je to hodně, je to málo? Jak kdy. 

Subaru XV není asi třeba představovat, na Roadblogu to není žádná novinka. Novými modelovými roky se postupně vylepšuje, ale jsou to opravdu drobná vylepšení, jako například LED mlhová světla, Auto Hold a nebo třeba teď velká změna v podobě e-Boxeru. 

Pro mě byla velkou změnou, která však vůbec není novinkou, barva. Červená bezpříplatková vypadá podle mě výborně. Přiznávám, že pokud bych Subaru XV kupoval, nepřemýšlel bych nad ní. Protože bych si ji nedokázal představit. Ale když jsem ji viděl, musím uznat, že XV vypadá zase o trochu lépe. 

Jedná se tedy o menší SUV, nebo crossover, pokud máte raději toto označení. Já ani ne. Z jednoduchého důvodu. Pod pojmem crossover si představím malé auto do města, které má o pár milimetrů vyšší světlou výšku, sedí se v něm výše, ale před první větší louží vypustí strachy vlastní loužičku. S takovými auty se XV nemůže srovnávat. Světlá výška je totiž 22 centimetrů. Ano, vážně, 22. Vždy nabídne pohon všech kol a v terénu zvládne více, než vaše odvaha. 

A navíc XV není vůbec malé auto. Když jsem si sedl na zadní sedačky za sebe, měl jsem před nohami plno místa. A to měřím 184 centimetrů. To samé s místem nad hlavou a do stran. Pokud jsem sedačku řidiče posunul úplně dozadu, což jde více, než jsem čekal, tak jsem měl pořád dostatek místa před koleny. Ano, kufr není z rodiny nekonečných černých děr, nabízí 385 litrů a po sklopení zadních opěradel 1310 litrů. S příchodem e-Boxeru však o nějaké litry přišel, nově tedy hybridní verze nabídne 340, respektive 1193 litrů. 

Bezpečnost je vlastně stále stejně skvělá. Když přišlo nové XV s novou Imprezou, přinesli pět hvězdiček a maximální hodnocení bezpečnosti snad ve všech testech. No a to stále trvá. O aktivní bezpečnost se stará systém EyeSight, který dokáže auto sám zastavit, pokud hrozí nebezpečí, nebo alespoň snížit následky nehody. Také udrží auto v pruhu a funguje jako skvělý adaptivní tempomat. Plus má několik dalších funkcí, je to vážně šikovný systém. Ale to není vše, Subaru nesází jen na aktivní bezpečnost, ale i na tu pasivní, takže když už k nehodě i přes systémy dojde, nejspíš odejdete po svých. 

Tohle vše je ale pořád jen staré známé XV, tak pojďme na změny. To bude rychlé. LED mlhovky svítí dobře, vypadají moderně, ale stále je tu plno klasických žárovek, speciálně na zadní části auta. Auto Hold funguje skvěle, dá se kombinovat se systémem start/stop, který vypne motor, až když více sešlápnete brzdu. Při troše cviku tak dokážete auto zabrzdit pomocí autoholdu, zároveň ale nechat nastartovaný motor. Jen škoda, že se musí při každém startu zapnout. 

Infotainment dostal také vylepšení, na první pohled jsem si všiml hlavně toho, že je systém rychlejší. Asi změn bude více, ale už jen tato by mi stačila. Systém nebyl pomalý ani předtím, ale rychlosti není nikdy dost. Zrcátka ve slunečních clonách jsou nově osvětlená a přibyla výbava označená Executive+. 

No a to je vlastně vše. Největší změna bude tedy e-Boxer, který snad budu mít možnost brzy u XV vyzkoušet. S jednašestkou mi však nepřišlo, že by mi chyběl výkon, nebo že bych měl špatnou spotřebu. Tu jsem měl dlouhodobě 7,7 l/100 km, což je velice příjemná hodnota na auto s permanentním pohonem všech kol a automatem. Na nedostatek výkonu jsem si stěžoval jen při napojování na dálnici, zvláště, když to bylo do kopce. To už nebylo úplně příjemné, vejít se do mezery mezi kamiony. Ale povedlo se to. A nikdy jindy mi výkon nechyběl. 

Na okreskách můžete jet vlastně tak, že nebrzdíte a tak neztrácíte rychlost. Protože je podvozek tak dobrý, že vás nechá projet zatáčky až nečekanými rychlostmi. Auto se navíc vůbec nenaklání, což je zvláště u takto vysokého auta dost nezvyklé. Rychlému průjezdu zatáčkami pomáhá i motor boxer, který je uložený nízko a je široký, hmotnost je tedy dobře rozložená. 

V terénu vás výkon omezovat nebude, pokud budete chtít více otáček, můžete na převodovce zvolit režim L a pak se vyhrabat vlastně ze všeho. Tento režim se ale nehodí jen do terénu, díky zvýšení otáček může pomoct třeba při předjíždění. To ale i bez toho není žádný problém. 

Je důležité si uvědomit i zaměření Subaru XV. Tohle auto plní účel naprosto univerzálního auta. Naprosto v pohodě se do něj vejdou čtyři velcí dospělí, projede všude, má rozumnou spotřebu a super bezpečnost. A to vše za rozumné peníze. Ano, je o něco dražší než Impreza, ale když porovnáte mnohem vyšší univerzálnost, tak se prostě vyplatí. 

A pár výhod na závěr. Je to Subaru. A Subaru se mezi sebou zdraví. Dobrá, možná to není úplně výhoda jako výhoda, ale je to vážně moc příjemné. Máte pocit, že nejste na silnici sami. A druhá věc – Subaru XV v červené barvě vypadá moc hezky čisté. Ale když ho ušpiníte, je to úplně jedno, protože tohle je Subaru. A špinavé Subaru je naprosto v pořádku. Tohle je totiž pracant, ne žádná modelka. 

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.