Test Suzuki Jimny 1.5 VVT 2019: Zaujme ve městě i v terénu (+VIDEO)

I auta mohou mít duši. U těch moderních to není moc časté, výjimka se ale najde. Třeba právě nové Suzuki Jimny. To je auto, které má své nedostatky, ale stejně ho budete milovat. 

A nebo nenávidět. Těžko říct, já se však řadím do té první skupiny. Proč? No jak jsem psal na začátku, protože má podle mě duši. Já dokážu ocenit technicky skvělá, moderní a pohodlná auta. A jízdu s nimi si užívám. Když jsem ale přišel do garáže a viděl jsem tam zeleného Jimnyho, hned jsem měl úsměv na tváři. A to mi dopřeje málokteré auto. 

Jimny ale není jen auto pro parádu, je to i auto do terénu. A do opravdu drsného! Má žebřinový rám, pevné nápravy, redukční převodovku, pořádnou světlou výšku, elektroniku, která přesune výkon tam, kde je potřeba. Jimny byl vždy v terénu skvělý. Ale řekněme si upřímně – se vzhledem to bylo horší. A s pohodlím na silnici také. Nový Jimny je v terénu díky novým elektronickým systémům ještě šikovnější, na silnici pohodlnější a vzhledově rozhodně mnohem pohlednější. 

Zvláště v této zářivě zelené barvě. Někde jsem slyšel, že je to barva do města. Že do terénu je tmavě zelená. A proč by ne, tu můžete mít také. Přiznávám se, že pro mě ta městská zelená byla ideální, protože tam jsem se pohyboval většinu času. A bylo to super. Na každou jízdu jsem se těšil, ne kvůli tomu, že projedu metrem bahna a přes klády a skály, ale protože mám to auto rád. A nejen já. I ostatní, jak dospělí, tak děti. Jimny je takový kamarád. Auto, které vůbec nepůsobí zle, ale jako takový trochu trhlý kámoš, který nezkazí žádnou zábavu. 

Napadá mě, že jsem se vlastně zatím moc nedostal k samotnému autu. Tak jdu na to. Pod kapotou se nachází benzínová jednapětka bez přeplňování s výkonem 75 kW, primárně poháněná je zadní náprava, mechanicky pákou se dá připojit přední, případně i aktivovat redukce. Převodovka může být buď pětistupňová mechanická, která má sice páku i dráhy dlouhé, ale řadí překvapivě přesně, nebo čtyřstupňový automat. Maximální rychlost je u manuálu 145 km/h a s automatem 140 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h se neuvádí, já naměřil lehce přes 12 sekund. 

V interiéru je moderní infotainment systém s podporou Android Auto, dokonce nechybí ani tempomat, nebo systém nouzového brzdění. Takže žádné jednoúčelné auto do terénu! Pokud zvolíte vyšší výbavu Elegance, získáte i skvělá LED světla – a ta se hodí jak na silnici, tak do terénu, takže jděte do této výbavy. 

Kufr nepatří k největším, nabídne 85 litrů, ale co znám majitele Suzuki Jimny, snad všichni mají celou dobu sklopená zadní opěradla, pak je kufru už dostatečný. Pokud však opěradla zvednete, získáte čtyřmístné auto. Zadní místa jsou spíše nouzová, do stran a nad hlavou je sice místa dost, pro nohy je to ale horší. 

Na místě řidiče jsem narazil na to, že bych k ideální pozici potřeboval sedačku posunout ještě trochu více dozadu a volant výš. Ani jedno nešlo. Pokud tedy měříte stejně, nebo více, než já, tedy 184 centimetrů, ideální polohu za volantem nejspíš nenajdete. 

Dobrá, tak jsem pomalu sklouzl k negativům. Jimny není bezchybné auto. Jasně, že ne. Má třeba opravdu, ale opravdu tvrdý podvozek, který v zatáčkách odskakuje. Také nabídne jen dva reproduktory (které ale hrají překvapivě dobře). A není rychlý. Je hlučný. A boční vítr je věc, kterou rozhodně pocítíte. 

Ale vždyť je to fuk. Motor je skvělý, zvládá jak jízdu v nízkých, tak vysokých otáčkách. A pružné zrychlení mu také vůbec nedělá problém! Jistě, neplatí tady to, že jakékoliv auto, které má poháněnou zadní nápravu a výborný motor je zábavné na okreskách, tam má Jimny své limity, ale pokud najdete silnici s hezkým povrchem, můžete se i svižně projet. Jen musíte dávat pozor na nerovnosti v zatáčkách, na kterých odskakuje. 

Není to auto na každotýdenní cestu po dálnici k vaší vilce v Provence. Je to ale auto, na které se budete těšit. Budete s ním rádi jezdit po městě, budete s ním rádi jezdit po okreskách a když se vydáte do terénu, budete ho už úplně milovat. Je to prostě auto s duší. 

Aktuálně nemá na oficiálních stránkách Suzuki ceník, jelikož auta pro tento rok jsou již prodána. U některých dealerů však ceník najdete a základní cena je 422 900 Kč (v novějším ceníku pak 467 900 Kč). Je to hodně, je to málo? Vzhledem ke schopnostem a osobnosti auta je to podle mě málo. Dokonce, a to se mi stává opravdu jen v minimu případů, jsem sám uvažoval, že si ho pořídím. A to nejezdím do terénu. Tak dobrý dojem ve mně zanechal. 

Za sebe můžu říct, že je Suzuki Jimny skvělé auto, které jsem měl rád hned z prvních obrázků. A po týdnu ježdění ho mám ještě radši. Má své nevýhody, ale nebojí se je přiznat a naprosto je převálcovat svým šarmem. 

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.