Test Seat Leon ST TGI 2018: Úsporný sportovec (+VIDEO)

Seat Leon je auto, které se neokoukalo, ačkoli ho na silnicích již nějaký ten pátek potkáváme. Ne však každý Leon je Cupra, existují i ryze úsporné varianty. Jako třeba testovaný Seat Leon ST TGI!

Co znamená to TGI? A co vlastně znamená to ST? Ta druhá znamená Sports Tourer. Takže kombi. U někoho ta zkratka může evokovat něco sportovního, ale je to spíše naopak, alespoň, co se týče karoserie. A TGI znamená, že primárním palivem je stlačený zemní plyn CNG. A teď se na obojí podívám podrobněji.

Technika pohonu je koncernově známá, jedná se tedy o motor 1.4 TSI s výkonem 81 KW, který usrkává CNG z nádrží pod kufrem, které mají objem 15 kg plynu. Pokud by došel, je v zásobě ještě benzinová rezerva, která má plnohodnotných 50 litrů. A díky tomuto spojení může být dojezd až 1200 km. A víte co? Já tomu i věřím. Na CNG jsem ujel 329 kilometrů, ale ne úplně typickým stylem – polovina trasy byl opravdu rychlý dálniční přesun. Pokud bych auto využíval způsobem, který je pro něj asi více typický, tedy pohodovou jízdou do 120 km/h, počítám, že bych se dostal na hranici 400 km. No a teď přichází čas na jednoduché počty – 1 kg CNG stojí 25 Kč. Plnou nádrž naplníte tedy za 375 Kč. A ujedete 400 km. Takže náklady na kilometr jsou jasné.

No a pokud vám plyn dojde? Tak máte pořád dojezd ještě nějakých 700 až 800 kilometrů na benzín. Tam se ale samozřejmě ztrácí ta výhoda auta, kvůli které jste si ho pořizovali. U nás máme výhodu, že síť stanic, kde jde natankovat, je opravdu široká, dalo by se říct, že na benzín nebudete muset vůbec jezdit. Ale jednou za čas to bude chtít, abyste tam neměli po celou životnost auta ten samý. Jízdu na benzín si nemůžete zvolit, pohon se přepne automaticky po vyjetí CNG. Přepnutí je trochu znatelné, ale neděje se tak moc často.

CNG natankujete stejně rychle jako klasické palivo, nemusíte tak tedy koukat půl hodiny do zdi jako u elektromobilu. A nově dokonce i plnicí pistole vypadá stejně jako ta klasická.

Náklady na kilometr jsou tedy výborné. I diesel se může jít zahrabat. Tak ale jdeme na ty nevýhody. Tou, která se vám vybaví jako první, je nemožnost vjezdu do podzemních garáží. A je to tak. Alespoň tedy do většiny. Rozdíl CNG proti LPG je v tom, že zatímco se LPG drží při zemi a v garáži vás může otrávit, CNG je lehčí než vzduch a stačí tak tedy jen lepší vzduchotechnika a problém je vyřešen. Někdy je až smutné, když je zakázaný vjezd do garáží, které jsou plně větrané, protože nemají třeba jednu stěnu. Situace se ale zlepšuje. Za další nevýhodu se dá brát daňové zvýhodnění, které ale postupně klesá. I tak ale zůstává výhoda skvělé spotřeby. No a poslední nevýhodou je menší zavazadelník, jelikož si z něho část ukously nádrže.

No a jsem u toho ST. To totiž zvláště u auta na CNG dává opravdový smysl. Kufr tak je nejen použitelný, ale i opravdu prostorný. Zapomenout však musíte na rezervu, prostě by se nevešla.

Díky nádržím dostanete víceprvkovou zadní nápravu, která by jinak pro tento motor nebyla vůbec k dispozici. A ta je znát. A zároveň, možná trochu překvapivě, i tlakové nádoby v zadní části auta. To je tak výborně vyvážené a byl jsem až nadšený z toho, jak dobře se chová v zatáčkách. Podvozek je totiž naladěný na ideální střed mezi sportovností a pohodlností. Na nezničené silnici oceníte jistotu, jakou se auto hrne do směru vyznačeného natočením volantu, na rozbité zase pohodu na palubě. Určitý vliv na to mají i šestnáctipalcová kola, ale upřímně, s takhle dobrým podvozkem jsem už dlouho nejel.

Ne, že by snad Leon TGI lákal ke sportovní jízdě. Ale tím, jak jezdí úsporně, svádí k rychlé jízdě. No a ta mu nedělá naštěstí žádný problém. Seat vždy platil za tu sportovnější část koncernu VW. A Leon to dokazuje, dávku sportovnosti si udržel i v čistě úsporném modelu.

Od chvíle představení mi interiér Leonu připomínal Saab. Výdechy klimatizace mi přijdou hodně podobné. No a vzhledem k tomu, že Saab je má oblíbená značka, našel jsem zalíbení i v interiéru Leonu. Ano, většina ovladačů, možná i všechny, jsou stejné jako v ostatních koncernových autech, ale celkový vzhled je jiný. A palubní deska natočená k řidiči je příjemný detail, který dobře působí. Jako by řidič byl ten hlavní. Což je. Jen číslice na tachometru jsou trochu zmatené, nejdříve stoupají po 10, pak po 20 a nakonec po 30 km/h. Ale člověk si zvykne.

Leon TGI můžete mít jen ve výbavě Style, které však téměř nic nechybí, zvláště, pokud zvolíte příplatkový paket Technology. Ten totiž přidá LED světla (přední i zadní), která nejen skvěle vypadají, ale i výborně svítí. O tom se můžete přesvědčit ve videu. V testovaném autě mi vlastně vůbec nic nechybělo, možná jen adaptivní tempomat, ale to je opravdu detail. Skvělé byly sedačky, které jsou však za příplatek. A že není ve výbavě navigace? Díky funkčnosti Apple Car Play to není žádný problém, protože si na displeji můžete promítat navigaci z telefonu. Která je stále aktuální a on-line. Největší překvapení se ale skrývalo uvnitř. Bylo jím audio. Hrálo prostě neuvěřitelně dobře. Snažil jsem se vypátrat, jestli je to nějaké příplatkové, ale nevypadá to tak. Prostě jen to lepší, než základní. Ale s klidným svědomím říkám, že pokud by takhle hrálo kdejaké příplatkové, vůbec bych se nezlobil. Paráda.

 

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.