Test Škoda Scala 1.6 TDI 85 kW 2019: Opravdu úsporná varianta (+VIDEO)

Jaká je Škoda Scala s nejúspornějším a jediným naftovým motorem v nabídce? Vyplatí ze připlatit oproti 1.0 TSI, nebo je to zbytečné?

Škoda Scala už na Roadblogu byla, konkrétně s motorem 1.0 TSI o výkonu 85 kW. V nabídce je ale motorů více a já se rozhodl jich vyzkoušet více. Tentokrát tedy padla volba na motorizaci 1.6 TDI o výkonu 85 kW. Je to jediný naftový motor v nabídce a udávaná kombinovaná spotřeba 4,2 litrů na 100 kilometrů zní trochu nereálně. Tak jsem byl zvědavý, jaká bude v reálném životě. 

Každopádně pokud vás zajímají informace o prostoru, podvozku a prostě celkově o Scale jako takové, přečtěte si předchozí článek, kde jsem se na to zaměřil. V tomto už se budu věnovat hlavně motoru. 

Auto jsem si půjčil od Přerost a Švorc auto a mockrát jim za to děkuji!

Hned po nastartování mě překvapilo dobré odhlučnění. Ačkoli motor spaluje naftu, nedává to moc najevo. Alespoň tedy uvnitř, venku jsem to moc nezkoumal. Při zařazení jedničky přišlo první překvapení – oproti předchozí Scale s motorem 1.0 TSI jde o poznání více ztuha. Ne, že by se s ním člověk musel prát, ale je tam cítit určitý odpor. Stále je ale krásně přesné a má krátké dráhy. 

Můžete zvolit i automatickou převodovku DSG, která ale podle mých zkušeností drží hodně nízké otáčky a motor pak působí o dost lenivějším dojmem. A navíc je dražší. Ale je fajn, že tu ta možnost je. 

Vyrazil jsem na cestu k domovu. To je sice přes celou Prahu, ale když člověk využije tunely, tak je to krásně pohodová cesta. A tomu odpovídala i spotřeba. Když jsem přijel domu, palubní počítač ukazoval průměr 3,2 l/100 km. A to je velká paráda! Při takové spotřebě by dojezd na 50 litrovou nádrž byl opravdu slušný. Ale to byla jen první cesta, jak to bylo po týdnu ježdění?

Celkový průměr se zastavil na hodnotě 4,3 l/100 km. A to mi přijde jako opravdu dobrá spotřeba. S benzínovou verzí jsem jezdil za nějakých 5,5 l/100 km, takže je úspora celkem značná. A jak jsem poznal, pokud bych se snažil, spotřeba pod čtyři litry není vůbec nereálná. 

Vzhledem k tomu, že je naftová motorizace dražší o 40 tisíc proti 1.0 TSI s výkonem identických 85 kW, nastává možná pro někoho dilema. Diesel ale nabídne navíc vyšší točivý moment, který je opravdu poznat, zvláště, pokud auto naložíte. 

Mně osobně se lépe jezdilo s toutu naftovou verzí. Líbilo se mi odhlučnění, parádní spotřeba, točivý moment a i podvozek mi přišel trochu komfortnější, než byl u TSI. Ale to může být jen pocit. 

Ale jelikož Scala nenabízí jen tyto dva motory, rozhodl jsem se vyzkoušet i v aktuální chvíli vrcholnou motorizaci 1.5 TSI o výkonu 110 kW. Ale o té až příště. 

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.