Test Hyundai i30 Fastback 1.0 T-GDI 2019: Komfortní volba rozumu (+VIDEO)

Hyundai i30 Fastback možná vypadá sportovně, ale to jen klame tělem. Jedná se o úžasně komfortní auto. Alespoň tedy v testované nižší konfiguraci. 

Není úplně časté, že by se na test dostalo auto v nižší výbavě. Pro automobilky je logicky lepší ukázat auto maximálně vyšperkované. Ale jde i o to, že v nejvyšší výbavě člověk může vyzkoušet všechny prvky a pak je případně doporučit, zda se za ně vyplatí připlatit. U tohoto auta jsem to ale vzal z druhého konce – výbava byla nižší a já se chtěl zaměřit na to, co mi bude vlastně k pohodlnému životu chybět. 

Auto jsem si půjčil od Driveta, kde si ho v rámci jejich Driveto Klubu můžete dlouhodobě pronajmout i vy. Stačí k tomu dva doklady a do tří dnů můžete jezdit. Fakt. A pak ho kdykoliv vrátit. Jejich nabídku najdete zde. A pokud zadáte kód “Roadblog”, dostanete navíc slevu ze startovacího poplatku!

Světle modrá barva trošku evokuje sportovní model N. S tím ale tohle auto nemá moc společného. Musím ale uznat, že se mi i30 Fastback v této barvě celkem líbí. Přední část vypadá moderně, LED denní svícení autu sluší. To jsou však jediná LED světla na autě, alespoň tedy v této výbavě Komfort. 

Zadní část je už trochu výraznější a může být více rozporuplná. Ukrývá zavazadelník o objemu 450 litrů, což není vůbec špatné číslo. A opravdu, kufr je krásně přístupný a velký. Ten se povedl. Jistě, pokud potřebujete kombi, tak vás jeho velikost neuspokojí, pro běžné každodenní ježdění je ale až nadbytečný. I když… místa v kufru nikdy není moc. Při cestě na dovolenou je člověk rád za každý litr.

Místa na zadních sedačkách je naprostý dostatek pro nohy. I na šířku je situace v pořádku. Ale díky tvaru karoserie je problém s místem pro hlavu. Já se svými 184 centimetry narážel hlavou do stropu. Pokud jsem se trochu posunul na sedačce níže, kdy jsem se pořád pohodlně vešel, byla situace o poznání lepší. Ale vzadu to pro vyšší osoby na dlouhé cestování úplně není. Ale děti a osoby menšího vzrůstu tam budou naprosto spokojeni. I když k maximální spokojenosti by to chtělo USB porty i vzadu. 

To na předních sedačkách je místa dost ve všech směrech. A navíc jsou sedačky opravdu pohodlné. Mají i náznak bočního vedení, ale hlavně dobře nakloněné a dlouhé sedáky. Zaslouží si tedy rozhodně pochvalu. Celkově jsou takové měkčí, to se ale přesně hodí k celkovému naladění auta. Ale o tom až později. 

Při koupi Hyundai i30 Fastback máte na výběr tři výbavy – Trikolor, Komfort a Style. Já měl k dispozici prostřední Komfort s paketem Access. Ten je zajímavý – není to balíček, který přidává výbavu, ale naopak. Díky němu ušetříte 5000 korun a získáte malý a monochromatický displej rádia. Podle mě se to nevyplatí. Nejen, že to nevypadá úplně nejlépe, ale hlavně s větším a dotykovým displejem získáte i Apple CarPlay a Android Auto a tak ušetříte za navigaci. Takže podle mě je výbava Komfort naprosto ideální kompromis, ale s rádiem, které k ní patří. 

Kola může i30 Fastback obouvat až o velikosti osmnáct palců. Ta musí vypadat určitě dobře. Ale auto, které jsem měl já, mělo základní velikost, tedy šestnáct palců. A musím uznat, že takové pohodlí jsem dlouho nezažil. Kombinace menších kol, pohodlného podvozku a komfortních sedaček byla taková naprosto uklidňující a pohodová. Prostě jen nasednout, nastartovat a jet… žádná záplatovaná silnice vás nerozhodí. 

K pohodlí na palubě přispíval i motor. Pod kapotou se ukrývá motor 1.0 T-GDI o výkonu 120 koní. K dispozici je ale i jeho silnější brácha, tedy 1.4 T-GDI se 140 koňmi. Případně naftová varianta 1.6 CRDi, ta má 136 koní. 

1.0 T-GDI byl po nastartování úžasně tichý a ani při jízdě o sobě nedával nijak znát. Pro dosažení výkonu je potřeba vyšších otáček, to má společné s motorem 1.4 T-GDI. A jelikož jsem měl k dispozici úplně nové auto, tak jsem mu otáčky nedopřával. A víte co? Vůbec mi to nevadilo. Tohle auto mě stejně nijak nelákalo k vytočené dvojce v zatáčkách. Ale spíše k zařazené šestce na okresce a dlouhému a pohodlnému výletu. 

Ve výbavě můžete mít i Bi-LED přední světlomety. Dají se přikoupit v balíčku za 50 tisíc k nejvyšší výbavě. Podle mě se pak ale cena auta dostává až moc daleko od takové té příznivé základní ceny. Je ale super, že tu ta volba je. Takové auto v nejvyšší výbavě s LED světly vás s tímto motorem vyjde minimálně na 460 tisíc. A auto, které jsem měl k dispozici já, vyšlo na 375 tisíc. Pokud by vám stačila základní výbava, jste na 360 tisících. To podle mě není zas takový rozdíl, aby se nevyplatilo jít právě rovnou do prostřední výbavy Komfort. 

Halogenová světla nesvítí ale vůbec špatně. Jedná se o projektorové světlomety a i se žárovkami z výroby je jejich světelný výkon slušný. Pokud pořídíte nějaké silnější žárovky (ale samozřejmě schválené pro provoz), nebudete si mít na co stěžovat. Automatické zapínání dálkových světel funguje také bezchybně. 

Audio bylo trošku zklamáním. V základu dostanete rádio s monochromatickým displejem a 4 reproduktory – 2 přední a 2 zadní. Ve vyšší výbavě je rádio s osmipalcovým, barevným a dotykovým displejem, které umí Apple CarPlay a Android Auto. Ale stále ty samé 4 reproduktory. Pokud pořídíte nejvyšší výbavu Style, dostanete další 2 výškové reproduktory. Takže jich máte dohromady 6. Já osobně si nemyslím, že by audio potřebovalo další výškové reproduktory. Zvuk má totiž i se základním množstvím reproduktorů zvuk s velkým podílem výšek, naopak basy téměř chybí. I když si člověk pohraje s nastavením zvuku, moc se toho nezmění. 

Celkově vzato je ale Hyundai i30 Fastback s motorizací 1.0 T-GDI skvělá volba pro lidi, kteří chtějí nové auto s dostatkem prostoru, opravdu hodně pohodlným podvozkem, svižným a úsporným motorem (jezdil jsem za nějakých 6 litrů a to byl úplně nový), nadstandardní zárukou (5 let bez omezení kilometrů), dostatečnou výbavou a za opravdu příznivou cenu. Otázkou je, zda se i v nejvyšší výbavě jedná o tak dobrou koupi. V té nižší ale určitě. 

No a pokud chcete takové auto úplně bez starostí, můžete si ho jednoduše pronajmout v rámci Driveto Klubu

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.