Test Subaru BRZ 2018: Jedno do každé rodiny! (+VIDEO)

Špatný den v práci? Na to existuje snadný lék. Jmenuje se Subaru BRZ! Auto, které vykouzlí úsměv na tváři snad i když nechcete.

A nemusí to být jen náročný den v práci. Samotnému se mi stalo, že jsem celý den jezdil jiným autem a už jsem toho měl tak nějak plné zuby. Ale těšil jsem se, že se vrátím domů, vezmu klíčky od testovaného Subaru BRZ a pojedu se projet. A to je přesně ono!

Pokud někdy v křížovce narazíte na otázku „Koncentrovaná radost na tři“, odpověď je BRZ. Nebudu ani vyjmenovávat všechny nevýhody, které tohle auto má. Je jich hodně a s radostí je ignorujete.

Ale tak jen pár – místo pro pasažéry vzadu vlastně není. Tankovat musíte minimálně 98 oktanový benzín. Sedíte tak nízko, že nevidíte přes auta před vámi.

No ale ty výhody! Sedíte tak nízko, že pod sebou přímo cítíte silnici. Máte dokonalé řazení, které i milovníka automatu přesvědčí, že na manuálu něco je (ale i tak můžete mít BRZ s automatem). Podvozek drží v zatáčkách jako přikovaný. To je dáno i spojením s typickým dvoulitrovým motorem boxer, který má těžiště jen pár centimetrů nad zemí. Pro stabilitu auta je to fantastická kombinace.

Zároveň ale můžete pohodit zadkem kdykoliv budete chtít. Úzké pneumatiky nemají jen výhodu nižší ceny, ale i omezené přilnavosti. A ta je tak akorát. Člověk musí brát v potaz, že auto má 200 koní. Mít nějaké pneumatiky s šířkou 315 by nebylo úplně rozumné, jen na jejich roztočení by padla velká část výkonu. Tyto úzké drží naprosto dostatečně, když ale přepnete stabilizaci do režimu Track, nebo ji dokonce úplně vypnete, můžete si jezdit bokem jak budete chtít.

Ideálně tedy na mokrém povrchu, jak je sucho, přilnavosti je stále dost a dost. A to je dobře. Dodává to jistotu a přidává to rychlost. Ta v BRZ nemusí být nijak extrémní. To není priorita. Tady nejde o to letět na rovince 230 km/h a před zatáčkou se modlit, aby to vyšlo. V BRZ stačí téměř legální rychlosti, nebo lehce nad limitem, pro absolutní zábavu. A to je to, co chcete! Zábava není otázkou rychlosti. Zábava je otázkou hravosti!

Subaru BRZ se rychlost vlastně nesnaží nijak maskovat. Naopak. Vy o ni víte. Víte o každém kilometru v hodině a hrajete si s ním. Užíváte si ho a využíváte ho ve svůj prospěch. A to je přesně ten smysl auta.

Dozadu nikoho neposadíte, ale kufr je překvapivě velký. Jen by to chtělo nějaký síťový program, jinak se může stát, že se cestou z nákupu zapomenete a dovezete šlehačku místo smetany.

Nepřijde mi nereálné mít Subaru BRZ jako hlavní auto. Pro dva dospělé je opravdu pohodlné, zábavné a použitelné. Ano, spotřeba je kolem 9 litrů vysokooktanového benzínu, ale s tím tak nějak počítáte. Jako druhé auto je však BRZ úplně dokonalé. Je to takové auto, které vám zlepší den a svižné svezení vás nebude stát moc peněz na provozních nákladech.

A navíc získáte auto, které budí pozornost. Jasně, když je modré s polepy Subaru, láká pohledy opravdu hodně. Dokonce se mi stalo, že ho pochválil pasažér vedle stojícího auta, když jsem čekal na semaforu. A to se jednalo o auto MP Praha a pán byl strážník. Tohle auto prostě budí pozitivní emoce. A hlavně – je to Subaru. Koupí Subaru se stáváte členy komunity, která při sobě drží, zdraví se a když přijedete na parkoviště, máte téměř jistotu, že pokud přijede někdo další se Subaru, zaparkuje vedle vás. A rozhodně vám auto neodře.

Tohle Subaru BRZ bylo mé druhé, které jsem měl na test. Od doby prvního jsem už vyzkoušel hodně aut a tak jsem nabral dost zkušeností. Když se mě lidé ptali, jaké nejlepší auto jsem kdy řídil, nejspíš čekali, že řeknu to nejdražší. Ale já říkal Subaru BRZ. A říkat to budu stále. Nová generace to jen potvrzuje.

A pokud někdy budu stát před výběrem zda Subaru WRX STI nebo BRZ? Volím BRZ. V něm mi stačí menší rychlost pro stejnou porci zábavy. A že není tak univerzální? No co, člověk nemůže mít všechno…

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.