Test Subaru Forester XT 2018: Skrytá síla (+VIDEO)

Měl jsem možná poslední možnost vyzkoušet Subaru Forester XT. Jaký oturbený Forester je? Je opravdu tak dobrý, jak se o něm často říká?

Že na Roadblogu byl Forester poslední generace nedávno? Ano, je to tak. Ale to byl “obyčejný” Forester. Měl jsem možnost vyzkoušet i neobyčejného turbo Forestera. A tím turbo nemyslím diesel, ale benzín. Přivítejte legendární Subaru Forester XT!

Ano, vážně legendární! Nemusí se to zdát, pokud vás Subaru nikdy nezajímalo, tak jako legendu znáte možná tak WRX STI v modré barvě a zlatými koly. Pro znalejší značky je ale Forester XT pojem. Však je to také jediné Subaru, které kromě právě ostrého WRX STI má k dispozici jízdní režim Sport Sharp – tedy ten nejostřejší.

Na začátek se ale sluší říct důležitou věc. Oba modely, které mají tento ostrý jízdní režim, končí. Mohou za to emise a tak jste v současné době odkázáni jen na skladové vozy a později jen na ojetiny. Jsem moc rád, že Subaru BRZ stále přežívá, bojím se však každé nové emisní normy.

Jelikož tu Forester byl nedávno, ušetří mi to velkou část práce, jen vás odkážu na předchozí článek. Tam jsem popisoval jak je prostorný, jak vypadá a takové ty věci, které jsou stejné i u modelu XT. Tedy až na to, jak jezdí. A na to se chci zaměřit tady.

Klasický benzínový forester má pod kapotou dvoulitr boxer a výkon 150 koní. Někomu se to může zdát málo, já s ním ale najel opravdu tisíce kilometrů a můžu s naprostým klidem prohlásit, že množství výkonu je úplně dostatečné. Verze XT má také dvoulitrový boxer, ale k němu ještě přidává turbo. Výkon je tak 240 koní a to je celkem slušná hodnota.

S tímto stádem navíc výborně pracuje automatická převodovka Lineartronic, která se buď chová jako CVT v klidném režimu, nebo řadí virtuální stupně jako klasický automat. Na režim Sport Sharp udržuje parádně vysoké otáčky a před zatáčkou umí i podřazovat, výkon máte tedy kdykoliv k dispozici. Navíc jsou tu i pádla pod volantem. Reakce na pádla sice nejsou úplně bleskové, pokud chcete mít ale otáčky více pod kontrolou, přijdou vhod. Řadicí pákou se řadit nedá, jak je u Subaru zvykem.

I díky Lineartronicu je Forester XT parádní sleeper na semaforech. Nejednou se mi stalo, že jsem zastavil na červené v pravém pruhu. A hned i někdo stoupl vedle, protože to bral automaticky tak, že Forester bude pomalý. Rozhodně nebyl. Ne, že bych nějak dětinsky závodil. Prostě jsem se jen svižně rozjel. No a pokud máte zrychlení z 0 na 100 km/h nějakých 7,5 vteřiny, tak to už dokáže překvapit.

Výkon se ale samozřejmě hodí spíše v jiných situacích, než ve startu ze semaforů. Třeba při předjíždění a napojení na dálnici. To jsou disciplíny, které Forester bez turba zvládá sice také dobře, 240 koní je však zvládá podstatně lépe. Zvláště když je auto naložené.

Je až překvapivé, kolik Foresterů XT člověk na silnici potká. Je jich opravdu hodně. Jako by kupující rovnou sahali po tom nejlepším. Což vlastně úplně chápu. Rozdíl 90 tisíc ve výbavě Comfort není tak velký a rozdíl výkonu je výrazný. Je tu však velké ale.

A tím je absence systému EyeSight u modelu XT. Silnější verzi tak získáte za relativně malý příplatek, přijdete ale o tento systém. A s ním samozřejmě o adaptivní tempomat, držení auta v jízdních pruzích a bezpečnostní asistenty. To je pro mě osobně věc, které bych se nevzdal. Zvláště, když jsem ho už vyzkoušel a zvykl si na něj. Pokud jste s EyeSightem, nebo podobnými systémy, ještě nejeli, nebudou vám chybět. Kdo ale vyzkoušel, nechce většinou jinak.

Je to škoda. Pokud by Forester XT, tedy v případě, že by úplně nekončil, dostal systém EyeSight, jednalo by se o dokonale univerzální auto. Je totiž velký, silný, vysoký, v terénu zvládne neuvěřitelné věci, spotřebu má slušných 11 litrů na 100 km a síly na rozdávání. Jelikož to tak ale není, u mě vyhrává slabší verze. Ta svým výkonem naprosto stačí, spotřebu drží pod 9 litrů a poskytuje pohodlí a bezpečí díky EyeSightu. Jasně, chce to možná trochu více předvídat při předjíždění a na dálnici vám nebude patřit levý pruh. Ale na tohle podle mě nebyl Forester nikdy určený. Vždyť je to lesník!

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.