Test Toyota Yaris GRMN 2018: Zběsilý Yaris! (+VIDEO)

Yaris GRMN si nový už nekoupíte. Vznikl jen omezený počet kusů a už jsou všechny dávno pryč. Je vážně tak dobrý? Vyzkoušel jsem to!

Tohle auto může být dokonalý sleeper. Až je to někdy trochu otravné, protože pokud vás někdo brzdí v levém pruhu dálnice, rozhodně nemá velkou motivaci uhybat, protože ve zpětném zrcátku vidí Yaris. A od Yarise nikdo nečeká to, co nabízí verze GRMN.

Ta má totiž pod kapotou kompresorem přeplňovaný čtyřválec o objemu 1,8 litru, dokonale pevný podvozek, samosvorný diferenciál na přední nápravě, parádní brzdy a sedačky jak ze závoďáku. Je to prostě ukázka toho, jak má vypadat hot hatch! Jen to není moc vidět.

Výkon je totiž parádních 212 koní a zrychlení z nuly na sto je otázkou pár vteřin, jak se můžete podívat ve videu. To vše je ale skryté pod kapotou a typičtí králové levých pruhů vás mezi sebe jen těžko pustí. Přitom vy jim s klidem ukážete záda. Na okresce určitě.

Toyota Yaris GRMN mi přijde jako vytvořená pro okreskovou jízdu. Podvozek je tvrdý, ne sice extrémně, ale dost. A právě ten kousek, kdy ještě není moc tvrdý, je důležitý na české silnice, kdy se dá normálně jezdit bez rizika vymlácení zubů. Nebo nepříjemného odskakování v zatáčkách. V zatáčce se naopak díky samosvoru přední kola zakousnou do silnice a auto letí vpřed.

Porce výkonu je tak akorát pro hodně rychlou jízdu na okresce, brzdy nejsou nijak ohromné, výkonem ale úplně stačí. Co přidává zábavnosti je projev motoru. Díky využití kompresoru máte k dispozici ohromné množství otáček, které prahnou po využití. Motor tak točíte do červeného pole, kdy má stále plno síly a parádní zvuk. Ten není nijak dramatický, na práskání do výfuku se nehraje, tady je zvuk spíše efektivní, než efektní.

Yaris GRMN je samozřejmě využitelný i na dálnici, dokáže být opravdu nesmírně rychlý, jen převody jsou dost krátké a rozdíl mezi pětkou a šestkou moc velký není a na dálnici tak motor celkem slyšíte. Alespoň máte ale stále k dispozici dostatek výkonu.

A samozřejmě do města byl Yaris vždy jako dělaný. A ačkoli je tento trochu zběsilý, jízda po městě není za trest. Poloměr otáčení je horší, než u klasické verze a absence parkovacích senzorů zamrzí, stále je to ale malé auto, které se vejde všude.

Jen musíte počítat s větší spotřebou. S tou tedy musíte počítat ve všech režimech. Není nijak extrémní, v průměru můžete jezdit za nějakých 9 litrů na 100 kilometrů. Problémem pak je ale malá nádrž. Zvětšil se motor, ale nádrž zůstala stejná. Pokud si tak budete dovádění na okreskách opravdu užívat, počítejte s dojezdem klidně jen 250 kilometrů.

Příjemně mě překvapilo, že uvnitř nic nedrnčelo. A to testované auto mělo za sebou už téměř 20 000 novinářských kilometrů, kdy se určitě už několikrát podívalo na okruh. Nevím, jestli při konstrukci této limitky bylo prioritou i zpracování interiéru, pravdou však je, že klasický Yaris drnčel podstatně více, než tento sportovní.

Ano, nebojím se říct sportovní. Pojem sportovní auto neznamená ohromný počet koní. Znamená to zábavné a rychlé auto, ve kterém dáváte v zatáčce plný plyn na dvojku a s úsměvem od ucha k uchu letíte vpřed. A ujedete téměř všemu, co na silnici potkáte.

A to se zase dostávám k té nenápadnosti. Testovaný Yaris měl alespoň polepy, ty jsou však na přání. V základu je to tedy jen bílý Yaris s křídlem a centrálním výfukem. Ze zadního pohledu tedy poznáte, že se jedná o něco trochu šíleného, z ostatních úhlů je to ale klasický Yaris. A to mě na něm vlastně bavilo. Že nikdo neočekává, že se chová takhle. A vy máte stále výkon a zábavu v záloze. Pro sebe.

To, že je to stále Yaris úplně nezapře polohou sedačky, která je stále dost vysoko. Nepřišlo mi to ale jako zásadní problém, tohle auto musí mít nějaké kompromisy a tohle evidentně nešlo nijak jednoduše vyřešit. Alespoň máte lepší výhled.

Vzniklo jen 400 kusů pro Evropu. Není to moc. Výbava byla jen tato, barva jen bílá. Cenovka ukazovala 850 000 Kč. A stejně se všechny prodaly. Cena je to opravdu hodně suverénní, evidentně to ale fungovalo. A to ve výbavě nebyl ani tempomat. Ale byl tam ten motor. Podvozek. Brzdy. Sedačky… a to je to hlavní.

Obvyklé hodnocení audia a světel mi přijde až zbytečné – hlavní audio je parádní zvuk motoru a světla jsou halogenová, jako v běžném Yarisu. Neurazí, ale zasloužily by si výkonnější žárovky.

Hodnocení je lehké, protože neberu v potaz cenu, která už není, protože se neprodává. Toyota Yaris GRMN je parádní auto. Jedno z nejzábavnějších, jaké si můžete pořídit. Snad jen nějaká zadokolka nabídne ještě více zábavy. Ale tohle je parádní hot hatch. A kdo ví, třeba se nějaký ojetý objeví a třeba za podstatně nižší cenu. Ale moc jich nebude. Byl výborný pocit řídit jeden ze 400 kusů, i když to okolí nepoznalo.

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.