Test Volkswagen Passat Alltrack 2.0 TDI 2019: Univerzálně dobrý! (+VIDEO)

Volkswagen Passat Alltrack nabízí jak výhody velkého kombi, tak auta, které se nezalekne ani lehčího terénu. Navíc ve spojení s dobrou výbavou a úsporným motorem. Takže dokonalá kombinace?

Pokud se mě zeptáte, zda si vyberu SUV nebo kombi, možná budu chvilku váhat. Pokud se mě zeptáte, zda si vyberu SUV nebo zvýšené kombi s pohonem všech kol, váhat nebudu vůbec. Volím kombi. Takže třeba Volkswagen Passat Alltrack, který je takového auta jasnou ukázkou.

Nabízí totiž nejen vyšší podvozek, ale i jeho ochranu, což se prostě může hodit. Nebo ne, ale je lepší ji mít a nevyužít, než nemít a potřebovat. Pohon všech kol je věc, kterou dokonce ani některá současná SUV v základu nenabídnou, takže to je také super záležitost. No a k tomu ještě motor 2.0 TDI s výkonem 190 koní a automatická převodovka. Tohle auto je prostě skvělý univerzál.

Ale od začátku. Jak jsem se k němu dostal. Tentokrát to bylo trochu jinak – půjčil jsem si ho totiž z Driveto Klubu. A to znamená, že si ho můžete půjčit i vy. Jedná se o dlouhodobý pronájem, kdy si na jejich stránkách vyberete auto (mají je skladem), sepíšete smlouvu a do tří dnů v něm sedíte a jezdíte. To je prostě super. Ale co mi přijde ještě lepší, tak to je to, že auto můžete kdykoliv vrátit, nebo vyměnit.

Sám jsem měl kdysi operativní leasing. Ten byl na dva roky, ale po roce a půl už jsem auto nepotřeboval, tak jsem zjišťoval možnosti vrácení. Nakonec bylo výhodnější ho nechat půl roku zaparkované na ulici, než ho vracet, protože bych musel platit nějaké poplatky za ani nevím co.

No a logicky se nestaráte o servis, pojištění, pneumatiky… to vše za vás řeší Driveto. Vy jen jezdíte, tankujete a jednou za měsíc zaplatíte za pronájem. A na začátku pronájmu ještě zaplatíte takový startovací poplatek, který se ale při delším pronájmu rozloží na opravdu minimální částku za měsíc. A navíc – když si vyberete auto a uvedete kód „Roadblog“, tak dostanete slevu 3000 Kč. A tady se hodí říct – to se vyplatí!

Ale zpět k autu. Volkswagen Passat Alltrack je opravdu hodně velké auto. A hezké. Design možná nekřičí do dálky, že je to nějak výrazné auto. Ono je prostě hezké a nadčasové. A podle mě právě to majitelé chtějí – mít hezké a elegantní auto, které neláká moc pozornosti. To, že se jedná o verzi Alltrack není nijak extra výrazné, ale při jízdě to celkem poznáte. Protože je tento Passat opravdu parádně pohodlný.

Neříkám, že klasický Passat není pohodlný. Ale tato vyšší verze je ještě o stupeň lepší. Přejezd nerovností, přejezdů a třeba zpomalovacích prahů je úplná pohoda. Auto se prostě přenese. Takže můžete naložit rodinu a věci na několik týdnů, protože kufr to rozhodně zvládne, a vyrazit tisíce kilometrů daleko. Krásně pohodlně. Nebo prostě jen jet o víkendu na chatu. Ideálně nějakou rozblácenou cestou, nebo při sněhové nadílce. Protože tohle vás nezastaví. Prostě označení Alltrack je tady na svém místě.

Měl jsem k dispozici úplně nové auto. Když jsem si ho převzal, měl Passat najeto asi 30 kilometrů a ještě krásně voněl novotou. Kvůli tomu jsem ale nezkoušel žádnou výraznou dynamiku, protože jsem motor nechtěl nijak trápit. Ono to ale nebylo ani potřeba. Díky vysokému točivému momentu nebylo potřeba motor vytáčet, aby dokázal slušně zrychlit. To bylo celkem překvapení, s tímto TDI jsem již jel v jiném autě, ale tady mi motor přišel ještě silnější.

Což je zvláštní, protože byl úplně syrový. Po zajetí to tedy bude určitě ještě lepší. To se týká i spotřeby – já při takové klidnější jízdě s nezajetým motorem a při častém stání s nastartovaným motorem v rámci focení, měl spotřebu 6.2 l/100 km. A i to mi přijde jako super hodnota. Dojezd na nádrž je tak s přehledem přes 1000 km. A počítám, že půjde ještě klidně o litr dolů.

Je to kombi, tak pojďme na kufr! Ten je prostě obrovský. Tady opravdu přijde vhod síťový program, protože tolik prostoru jen tak nenaplníte. Líbí se mi řešení roletky, která má pevné kolejnice a stahuje se jen lehkým dotykem. Vždy do půlky a pak dalším dotykem komplet. To je díky velikosti kufru dobrá vlastnost, protože vám většinu času stačí jen v půlce a nemusíte ji lovit až někde daleko.

Pod podlahou je pořádná rezerva. To přijde vhod, pokud se vydáte někam mimo silnici a třeba o nějaký pařez prorazíte pneumatiku. Pak by vám lepicí sada byla k ničemu. Rezerva je občas prostě nenahraditelná.

Pasažéři vzadu mají k dispozici královské množství prostoru, jak před nohami, tak nad hlavou. Navíc mají svoji zónu klimatizace, to je takový příjemný bonus. Prostřední místo ale není zrovna nejpohodlnější, zůstane tedy spíše jako nouzovější varianta. Člověk tam sedí opravdu vysoko a sedačka je celkem tvrdá. To ale dvě boční… tam je radost sedět.

Místo řidiče je úplně super díky sedačce Ergo Comfort. Ta se dá nastavit ve všech směrech a sedák se dá prodloužit. Takže o řidiče je postaráno vážně dobře. Spolujezdec tolik možností nastavení sice nemá, ani tak se ale nebude trápit nepohodlím. Sedačky mají opravdu silný a rychlý výhřev, to se může někde v divočině hodit.

Budíky jsou klasicky analogové, což mně osobně vůbec nevadí. Interiér je kvalitní a jak to u Volkswagenu bývá, vše najdete tam, kde to očekáváte. V základu dostanete adaptivní tempomat, ale ne asistent pro držení v jízdím pruhu, na „poloautopilota“ tedy musíte zapomenout. Na druhou stranu – já osobně držení v jízdním pruhu nepoužívám a adaptivní tempomat je pro mě mnohem důležitější.

Co mi trošku chybělo, tak to bylo bezklíčkové odemykání. Startování je totiž tlačítkem, takže není klíček potřeba. Ale abyste se do auta dostali, stejně ho musíte někde najít a zmáčknout tlačítko odemykání. To je ale spíše detail, stejně jako kamerový systém, který v základu nemáte. Ten by mohl přijít vhod, pokud vyrazíte někam mezi kameny a pařezy. Jinak ale máte k dispozici parkovací senzory kolem celého auta, které ve většině případů naprosto stačí.

Základní audiosystém hraje opravdu moc dobře, což se ale hodí, protože si nemůžete připlatit za žádný lepší. Za lepší světla si ale připlatit můžete. Ta základní nabízejí zajímavou technologii LED bez čoček. Byl jsem zvědavý, jak taková kombinace bude fungovat. A funguje to super. Opravdu na nedostatek světla si nebude stěžovat asi nikdo. Jen trochu zamrzí absence automatického zapínání dálkových světel, tohle už je ale otázka příplatků, můžete mít i adaptivní dálková světla.

Takže jak Passat Alltrack shrnout… je to moc sympatické auto. Nabízí jak pohodlné cestování, tak dostatek výkonu, dobrou spotřebu a i nějakou tu schopnost mimo silnice. Dalo by se říct, že nic z toho nedělá špatně a vlastně vše dělá dost dobře. Někomu může přijít cena vyšší… pak doporučuji právě Driveto Klub a hned je to něco jiného. Já si takové auto naprosto umím představit ve své garáži.

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.