Test Volkswagen Passat Variant 2.0 TDI 2020: Omlazený klasik s nekonečným kufrem

Nový Volkswagen Passat možná nerozeznáte na první pohled od starší generace. Ale na druhý už ano. Změny jsou ale ukryté i pod povrchem a jsou moc příjemné!

Když jsem dal fotku nového Volkswagenu Passat na Facebook, tak kromě až nečekaného úspěchu (v této barvě je to vážně hezké auto), přistál v komentářích dotaz. Co je na něm nového, než jen rok výroby. A to je vlastně moc dobrý dotaz. Změn není moc, ale některé jsou dost důležité. A bylo vlastně potřeba hodně věcí měnit?

Passat je pojem sám pro sebe. Stejně jako Golf, ale Passat by podle mě měl být konzervativnější. Držet si svoji tvář napříč generacemi. A jak sami vidíte, zvládá to skvěle. Pokud se v autech zas tolik nevyznáte, nebo si nepřečtete tento článek, asi si neuvědomíte, že nový Passat má jiný světelný podpis. Jak předních světel, kde je LED linka nahoře a ve stejném místě je i dynamický blinkr, tak zadních. 

Zadní světla svítí pomocí jednotlivých segmentů ve tvaru obráceného L. To samotné vypadá hezky, ale co potěší oko každého detailisty, tak to je hra, která je vidět při šlápnutí na brzdu. Rozsvítí se totiž mnohem větší intenzitou „protikusy“ těchto písmen L, které je krásně doplní. A pokud rozsvítíte zadní mlhovku, udělá to samé. Tady si někdo vážně vyhrál a já to oceňuji!

Na víku zavazadelníku najdeme nápis passat pod logem VW, což je další známka toho, že se koukáte na novou generaci. No… a to je asi tak vše. Tedy co se týká vzhledu exteriéru. V interiéru to bude ale ještě trochu stručnější. 

Pokud jste jeli v Passatu předchozí generace, možná jste si všimli analogových hodin mezi prostředními výdechy ventilace. Byl to moc hezký prvek, který šel tak trochu proti proudu toho, že se všude dávají displeje. Což je mimochodem i levnější, například klasické analogové budíky je logicky pracnější vytvořit, než místo nich dát jen displej. Ale to jsem odbočil. Hodinu tu už nejsou. Místo nich je nápis PASSAT, který v noci svítí. Rozhodně to nevypadá špatně, ale já měl radši pohled na to, kolik je hodin, než na to, v jakém modelu sedím. A navíc hodiny dodávaly interiéru až trochu luxusní nádech.

To všechno jsou zatím detaily, kvůli kterým si Passat nekupujete. A Passat Variant, který jsem měl k dispozici, už vůbec ne. Ten totiž nabídne svou hlavní výhodu a tou je obří kufru. Ten je tak veliký, že když mi něco zapadlo na druhý konec, měl jsem co dělat, abych se pro to natáhl. Když jsem sklopil zadní opěradlo a lehl jsem si za sebe, tak jsem pod nohami měl se svými 184 centimetry ještě nějakých 10 centimetrů místa. Tohle je opravdu obří kufr! V řeči čísel to znamená 650 litrů základního objemu a 1780 litrů po sklopení sedaček. 

Velký kufr ale rozhodně není na úkor místa vzadu. Toho máte k dispozici dostatek ve všech stranách, potěší i možnost zásuvky na 230 V, která vám může přijít vhod, stejně jako mně, když potřebujete něco nabít a nemáte USB-C kabel, jelikož klasické USB-A již v novém Passatu nepřipojíte. I vzadu můžete mít vlastní zónu klimatizace, vyhřívané sedačky… možnosti konfigurace jsou u Passatu téměř nekonečné. Co ale získáte vždy, to je až přehnaně moc prostoru ve všech směrech.

Na místě řidiče jste jako doma, pokud jste jezdili předchozí generací. Zde se doslova téměř nic nezměnilo. Tedy až na analogové hodiny. Digitální přístrojový štít má klasickou a přehlednou grafiku, navigaci je možné ovládat hlasem a na nastavení klimatizace máte stále k dispozici stará dobrá tlačítka a kolečka, takže ji můžete ovládat i poslepu. V základu získáte ergoComfort sedadlo řidiče a to je od Volkswagenu velice příjemné, protože to sedadlo je super. Má třeba i masáž a nastavení sklonu sedáku. Za příplatek ho může mít i spolujezdec. 

Volkswagen celkově se základní výbavou nebyl nijak skromný, dostanete třeba adaptivní tempomat, automatickou klimatizaci, LED světlomety. Nebudu vše vypisovat, je toho vážně hodně. 

A dostal jsem se k jedné novince, která si zaslouží vlastní odstavec. Možná klidně i dva. Protože jsem z toho byl vážně nadšený a jednalo se o prvek výbavy, který jsem tak dobrý snad ještě jinde nezažil. Nebo to možná ano, i tak to zde fungovalo výtečně. Mluvím o světlech LED Matrix světlech, které testovaný Passat měl. 

Tato světla plní perfektně svou základní funkci, tedy silně svítí. Nemyslete si, existují i chytrá světla, která se skvěle vyhýbají, ale když přijde na věc, aby prostě jen svítila, tak je to žalostný pohled. To tady neplatí, potkávací svítí skvěle a dálková ještě lépe. Plus je tu systém natáčení, které vlastně není natáčení, ale rozsvěcování jednotlivých segmentů, což je ve výsledku jedno, funguje to výborně. Dále pak samozřejmě vyhýbání ostatním účastníkům provozu, aby nedošlo k jejich oslnění. A to krásně rychle reaguje a vykrývá. Pak ještě moc příjemný detail, kterým je ztlumení jasu na reflexní předměty – typicky značky u silnice. To je při delších cestách skvělá vlastnost. K dokonalosti chybí snad už jen to, aby se zvládala natáčet dle profilu silnice už předem, ale to třeba příště. 

Takže světla parádní. Také to byla ta nejlepší. Ale co audio? Protože to jsem to nejlepší neměl, Dynaudio se v tomto autě nekonalo. Musím uznat, že bych vážně uvažoval, zda potřebuji nějaké lepší, protože to, které jsem v autě měl, hrálo naprosto dostatečně. U světel bych s příplatkem neváhal, u audia už bych si tak jistý nebyl. 

Nabídka motorů je široká, Passat můžete mít s úžasně úsporným 2.0 TDI generace EVO s výkonem 150 koní, pak jako zlatou střední cestu 2.0 TDI o výkonu 190 koní a nakonec vrcholný 2.0 BiTDI s výkonem 240 koní. I z benzínových motorů si vyberete – od základní 1.5 TSI se 150 koňmi po vrcholný 2.0 TSI s 272 koňmi. A nebo chcete radši plug-in hybrid? I ten je v nabídce!

Já měl k dispozici prostřední naftový motor. Ten bude nejspíš i vaší volbou, pokud chcete tankovat naftu a mít pohon všech kol, protože tato kombinace u slabšího dvoulitru možná není. Motor je to vlastně starý známý, výkonu má dost, točivého momentu ještě víc a když potřebujete přidat, rozhodně vás nenechá na holičkách. Může být jen ve spojení s automatem DSG. Ten řadí hezky plynule, na můj vkus ale nechává moc nízké otáčky a při akceleraci se až moc snaží opírat o točivý moment, což není úplně ono, pokud by podřadil, bylo by to lepší. 

To ale samozřejmě můžete vzít do svých rukou, k dispozici máte jak možnost řadit voličem automatu, tak pádly pod volantem. Ani jedno z toho jsem nevyužil, když jsem chtěl jet svižněji, přepl jsem do sportu a bylo to. 

Má spotřeba za dobu ježdění byla 6,7 l/100 km. Se slabším TDI bych měl počítám o nějaké dva litry méně, ale také nižší výkon a neměl bych pohon všech kol. Pokud však hledáte hlavně úspornou variantu, doporučím vám základní 2.0 TDI. 

O komfort jízdy se staraly adaptivní tlumiče, které můžete nastavit v individuálním režimu od „přesně poznám strukturu štěrku pod koly“ až po „budu zvracet“. Opravdu, zvláště to nejvíce komfortní nastavení je hodně houpavé. A já jsem rád. Protože to, že máte tolik možností nastavení znamená, že si najdete to pravé přímo pro vás. Pro mě to bylo něco mezi normal a comfort. 

Nový Volkswagen Passat možná nepoznáte na první pohled, že je to ten nový. Ale je to potřeba? Vypadá dobře, zvláště, když zvolíte nějakou hezkou barvu. Nová grafika světel mu hodně pomohla. Interiér zastarává více, než exteriér a tak je tomu i zde. Pořád bych ale neřekl, že je starý. Jen, že v další generaci by to už asi chtělo změnu. Prostoru nabídne královské množství ve všech ohledech a zvláště pokud zvolíte adaptivní podvozek, tak i královské pohodlí. Přepravník na dlouhé trasy jak má být!

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.