Test Škoda Octavia Combi 1.5 TSI 2020: Benzínový rodinný ideál?

Nová Škoda Octavia nabízí přesně tolik prostoru, kolik očekáváte. Tedy hodně. Pro rodinné kombi je typický naftový motor. Jaká je ale benzínová jednapětka?

Velké kombi s relativně malým motorem? Pokud neočekáváte nereálné, budete spokojeni. Jistě, Škoda Octavia není největší auto na světě, rozhodně to ale není žádný drobek. Což poznáte třeba, když se ponoříte do jejího obřího kufru. Nebo na jakémkoliv místě v interiéru, kromě toho klasicky trestného na zadní lavici uprostřed. 

Můj původní plán byl takový, že přinesu nějaké krátké dojmy z prvních jízd s novou Octavií, kterých jsem se zúčastnil. Jenže tam jsem se tak rozpovídal a rozepsal, že jsem vlastně řekl skoro vše. Článek najdete zde. Tentokrát se tedy zaměřím na odlišnosti – předtím jsem měl k dispozici motorizaci 2.0 TDI s automatem a auto v naprosto plné výbavě. Nyní mi pod ruce přišla motorizace 1.5 TSI s manuálem. Výkon je u obou stejný, jak u TDI tak u TSI jsem měl 150 koní. 

Za zapůjčení auta mockrát děkuji Auto-Poly!

Ačkoli je nový 2.0 TDI se 150 koňmi opravdu velmi povedený, jelikož se jedná o motor nové generace Evo, takže má skvělou spotřebu a příjemný projev, stále je plno lidí, kteří dají přednost spalování benzínu. U Octavie si mají z čeho vybírat, aktuálně tedy ještě ne tolik, protože je zatím jediná benzínová alternativa 1.0 TSI, ale časem přijde i 2.0 TSI a plug-in hybrid. 

Testovaný motor 1.5 TSI je již taková ověřená klasika. Jedná se o čtyřválec s příjemným projevem a automatickým odpojováním dvou válců. To je v případě Octavie naprosto neznatelné, pokud si nevšimnete ikony, která vám to oznamuje, nevíte o tom. Výkon 150 koní má totožný s naftovým protějškem, točivý moment ale samozřejmě nižší. Rozhodně nepůsobí nijak sportovně, nebo extra výkonně. Má ale hodně příjemnou vlastnost, že se chová vlastně téměř stejně u prázdného auta, tak u plného. 

Já totiž vyjel na výlet v plném obsazení, tedy ve třech dospělých, dvou dětech a s využitým kufrem. A jak jsem se toho možná na začátku trochu bál, byla to úplná pohoda. Jak na dálnici, kde stačilo zařadit šestku, aktivovat adaptivní tempomat a vlastně se o nic nestarat, tak na okreskách, kde mi vůbec nepřišlo, že bych se měl bát předjíždět. 

Manuální převodovka je přesně taková, jakou očekáváte od auta značky Škoda. Řazení je tedy přesné, dráhy jsou krátké a je celkově hodně příjemné. Není to to nejlepší řazení na světě, ale důvodů ke kritice moc neposkytuje. 

Takže výkon 1.5 TSI je na běžné ježdění naprosto dostatečný, ale na žádné sportování to není. Což ale ostatně ani celé auto, vždyť je to Octavia v provedení kombi, takže ta má být hlavně pohodlná, tichá a úsporná. A je?

Tentokrát jsem měl k dispozici základní podvozek. Můžete mít ještě adaptivní, pak snížený a pak zvýšený. V předchozí Octavii jsem měl adaptivní a ten funguje opravdu skvěle. V individuálním režimu si můžete nastavit tlumení od houpavé plavby po znatelně tvrdší jízdu. I tak jsem ale skončil v nastavení mezi režimem Normal a Comfort, protože to podle mě přesně odpovídá charakteru auta. A takhle je nastavený i základní podvozek. Je komfortnější, než adaptivní v režimu Normal, ale zase pevnější, než Comfort. Řekl bych to tak, že je přesně akorát. 

Auto se nehoupe, silnici ale žehlí naprosto parádně. V zatáčkách podrží a cestovat na dlouhé vzdálenosti je s ním radost. Takže co víc si přát? Jasně, to ticho, jak to s ním je?

I pokud jedete nad náš dálniční limit, nemusíte v autě zvyšovat hlas. Myslím tedy rozumně nad limit, tedy nějakých 140 km/h, při 190 km/h to už asi taková pohoda nebude, ale to jsem nezkoušel. 

A co ta úspornost? V této disciplíně bude samozřejmě naftový motor lepší. Já jsem za týden ježdění ukončil na průměrné spotřebě 6,5 l/100 km. Což na to, že naprostá převaha kilometrů byla v plném obsazení na dálnici, není vůbec špatná hodnota!

Octavia Combi má podle mě plnit roli rodinného auta, které vás bude přepravovat s rodinou na kratší i delší vzdálenosti. Do kufru dáte vše, co potřebujete a bude se uvnitř cítit dobře a bezpečně. A to plní skvěle. 

Co se týká samotného kufru, tak jen v základním uspořádání nabídne 640 litrů prostoru, ale po sklopení celých 1700 litrů! A to je slušná hodnota! Navíc samozřejmě praktické háčky, síťový program, skvěle ukryté cargo elementy, což můžete vidět ve videu. Co také uvidíte ve videu, tedy spíše uslyšíte, to je hodnota velikosti kufru po sklopení opěradel 1091 litrů. Což není pravda, zmátl mě údaj v technických parametrech, kdy je na zobrazení kufru 640 l a pod tímto číslem je hodnota 1091. Nejedná se však o litry, ale o milimetry a tedy o délku prostoru. Za to se omlouvám.

Trochu mě překvapil jeden detail, kterého jsem si při krátkém ježdění nevšiml, ale při každodenní jízdě mě trochu otravoval – výdechy klimatizace. Konkrétně ty přední středové. Jsou totiž nízko, což znamená, že vám ledový vzduch fouká přímo na ruku, která řadí. Po nějaké době to opravdu není příjemné. Vyřešil jsem to tak, že jsem výdechy nasměroval nahoru, což byla jediná možnost. Byl bych raději, kdyby byly na jiném místě a mohly být nasměrované rovně do prostoru. Také mi přišlo, ale to je jen můj dojem, že díky tomuto umístění výdechů má klimatizace dost práce, protože se vzduch hůře dostává do prostoru auta. 

Tentokrát jsem neměl k dispozici žádné prémiové audio. A díky tomu jsem zjistil, že bych si za něj asi nepřiplácel. Protože to základní hraje naprosto dostatečně. Co dostatečně, opravdu dobře! Nabídne dokonce i kvalitní basy, s tím jsem vůbec nepočítal. Pokud bych měl omezený rozpočet, což bude nejspíš častý případ, za lepší audio bych si nepřiplácel. 

Za co bych si ale rozhodně připlatil je paket Style Plus. Ten nabídne třeba adaptivní tempomat, který u manuální převodovky sice neposkytuje ten plný luxus, ale díky tomu, že se nedeaktivuje po vyšlápnutí spojky, můžete ho mít vlastně neustále zapnutý a jen řadit. A hlavně – Matrix-LED světla! Ta nejen výborně svítí, ale umí se opravdu rychle vyhýbat ostatním účastníkům provozu. Také zvládnou selektivně zeslabovat jas, aby vás neoslňovaly značky. Mezi potkávacími a dálkovými světly není žádná tmavší mezera, což byl třeba trochu problém Superbu. Jediné co bych mohl trochu vytknout, to je celkem úzký kužel světla dálkových světel – ta nesvítí moc do stran, hlavně do dálky. Ale to je také jejich úloha. 

Vzhledem k tomu, že v interiéru najdeme už jen USB-C, neměl jsem při prvním zkoušení nové Octavie možnost vyzkoušet Android Auto. To už jsem ale vyřešil, pořídil si USB-C kabel a byl jsem zvědavý, jak vše funguje. Nebudu vás napínat, funguje to skvěle, naprosto napoprvé se vše propojilo a Android Auto pracovalo bezchybně. 

Novou Octavii v provedení kombi pořídíte od 533 900 Kč s motorem 1.0 TSI o výkonu 81 kW. Pokud sáhnete po silnější benzínové motorizaci, tedy zkoušeném motoru 1.5 TSI 110 kW, tak ve výbavě Style zaplatíte 687 900 Kč. Naftová alternativa, tedy 2.0 TDI se 110 kW vyjde v této výbavě na 782 900 Kč, nabídne ale automatickou převodovku DSG. A o nějaké dva litry nižší spotřebu. Chce to tedy trochu propočítat, jaká motorizace se vám vyplatí. Já osobně bych si vybral naftový motor, ten mi k rodinnému kombi sedí nejlépe. Ale na delší test Octavie s 2.0 TDI si ještě chvíli počkáme. 

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.