Tranzit přes Slovinsko zatím bez potvrzení o bezinfekčnosti

Pokud jen projíždíte, nemusíte dokládat bezinfekčnost. Vypadá to však, že se toto od 29. srpna změní a pro průjezd již bude potřeba doklad o bezinfekčnosti.

Do současné doby platilo, že pro tranzit, kdy člověk zastaví jen na nutné pauzy, není nutné dokládat potvrzení o bezinfekčnosti. To se však nyní mění a řeší se termíny, od kdy již toto potvrzení bude nutné. Aktuálně je to datum 29. 8. 2021.

Původně však toto prokazování mělo platit už dříve, konkrétně 22. 8. 2021. Česká strana však s tou Slovinskou vyjednala prodloužení. Jelikož se situace rychle mění, je možné, že ani toto datum není konečné.

Dalo by se říct, že toto dokládání bezinfekčnosti nic neovlivní, jelikož v cílové destinaci je také potřeba bezinfekčnost dokládat. Otázkou však je, jak důkladné budou kontroly a zda díky tomu nebudou vznikat na hraničních přechodech dlouhé kolony.

Pokud však Slovinskem jen neprojíždíte, ale plánujete i zůstat, pravidla jsou následující: doložení očkování, případně negativního testu, který nesmí být v případě PCR starší 72 hodin a antigenního 48 hodin. Dále je také možné doložení pozitivního výsledku PCR testu staršího 10 dní a ne staršího 6 měsíců a nebo potvrzení o prodělání nemoci ne starší, než 6 měsíců.

Novinkou je však možnost prokázání se první dávkou očkování, pokud osoba prodělala nemoc COVID-19 a alespoň osm měsíců od nástupu symptomů obdržela vakcínu. A pak také samozřejmě můžete použít Evropský COVID-19 certifikát. Ten můžete mít jak v digitální, tak papírové podobě. To samé je potřeba i pro ubytování.

Zdroj informací: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky
Zdroj foto: Pixabay

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.