Turtle Wax Hybrid Solutions: Keramická ochrana snadno a rychle

Společnost Turtle Wax přišla s novinkou, která se jmenuje Hybrid Solutions. Jedná se o řadu několika přípravků a já je vyzkoušel v praxi. 

Keramická ochrana je trvanlivá a nabídne opravdu zářivý lesk. A takovou ochranu právě tato řada přináší. Sám Turtle Wax říká, že se nejedná o profesionální řadu, kterou nanáší odborníci a nabídne ten stoprocentní lesk a ochranu. Tahle řada je pro snadné použití doma, nebo třeba na myčce. 

Měl jsem k dispozici čtyři produkty – šampon s voskem, vosk na mokrý lak, coating a detailer. Vše samozřejmě keramické. Myl jsem své auto, protože mi to přišlo lepší, než použít nějaké nové, které stačí vlastně jen opláchnout vodou a vypadá čistě. Mé bylo náležitě špinavé a hlavně černé. Černá barva na autě má speciální vlastnost – po umytí vydrží čistá zhruba tak patnáct minut. Tomu ani keramická ochrana nepomůže, usnadní ale pak mytí, kdy stačí lak jen spláchnout. 

Tak jdeme na to. První krok s přípravky nesouvisí, auto jsem umyl tlakovou myčkou. Pak jsem se pustil do použití šamponu s voskem. Použil jsem dva kbelíky, kdy v jednom byl přípravek a v druhém čistá voda. Po umytí části auta jsem mycí rukavici vyčistil v tom s vodou a pak nabral z druhého šampon. Takto jsem přešel celé auto včetně kol. 

Šampon, stejně jako ostatní produkty z této řady, moc hezky voní. Pění méně, než jsem čekal, možná na to ale měla vliv i chladná voda, kterou jsem použil. Po umytí následoval zase oplach tlakovou vodou. A už byl vidět efekt. Na karoserii se tvořily kapičky vody a ta stékala. Auto vypadalo moc hezky!

K osušení jsem využil mikrovláknovou utěrku k tomu určenou. A vosk na mokrý lak. Jak název napovídá, nastříká se na mokrý lak a pak se setře. Funguje to skvěle! Opravdu jsem nečekal takový efekt, nastříkal jsem vosk na mokrou karoserii, přejel sušícím ručníkem a auto se nádherně lesklo. Pro dlouhodobější ochranu je ale dobré nanést coating. 

Po přečtení návodu jsem přípravek protřepal a nanesl na lak. V menší vrstvě jen na část dílu. Rozetřel jsem ho a pak rozleštil. A nešlo to úplně snadno. Nanesení ano, ale rozleštění chtělo trochu snahy a času. Nebylo to nemožné a výsledek byl parádní (ačkoli vzhledem k lesku po aplikaci vosku na mokrý lak to nebyl moc velký rozdíl, což je ale dobrá vizitka pro ten první přípravek), bylo to ale náročnější. Později jsem zjistil, že jsem udělal při aplikaci chybu – přípravek by se totiž neměl nanášet přímo na lak, ale na utěrku, kterou se rozetře a pak rozleští. Aplikace je pak mnohem snazší. Tak příště. I stou složitější aplikací výsledek vypadal výborně. 

Detailer už vlastně ani nebylo potřeba použít. Ten jsem ale využil jindy na auto, které mám zaparkované v garáži. Tam se práší a tak než vyjedu, chci ho očistit. A otírat prach na sucho není ideální, použil jsem tedy detailer. Ten stačí nastříkat a rozleštit. Výsledek parádní! Aplikoval jsem ho na 36 let starý lak a i můj mechanik, který je zvyklý na vše, mi lak chválil. Je perfektně lesklý, metalíza má hloubku a hlavně je čistý. Občas detailer použiji i na menší nečistoty, abych s autem nemusel do myčky. Funguje to výborně a škrábance žádné. Takže i na mytí bez použití vody se hodí, více zašpiněné auto bych ale stejně raději umyl klasicky. 

Kdy ale také detailer používám, tak to je při focení aut. Zrovna před pár dny jsem fotil dvě nová auta, jedno v oranžové a druhé v červené metalíze. Někdy se stane, že auto není perfektně čisté a já fotím někde v přírodě, proto se takový způsob hodí. A tedy auta vypadala naprosto výborně. To není žádný reklamní výmysl, opravdu to tak je. 

Takže nějaké shrnutí? Produkty fungují, voní a dobře se s nimi pracuje. Až na coating, kde však byla chyba v návodu a tak jsem ho špatně aplikoval. Zda vydrží udávaný půlrok zatím nemohu posoudit, co jsem však viděl hned, to byla krásně černá barva, která se krásně leskla. 

Produkty můžete zakoupit zde.

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.