A nejlepším autonomním vozidlem se stává…

Možná si myslíte, že Tesla. Dalo by se říct, že když se zmíní autonomní jízda, většině lidí se vybaví Tesla. Ale velké pokroky v tomto ohledu dělá i Google a Audi. Ani jeden z nich se ale vítězem ankety webu DriveTribe nestal. A kdo se jím stal? Volvo.

Je pravda, že Volvo bylo vždy značkou, která se zaměřovala na bezpečnost. Vždyť Volvo přišlo s tříbodovým pásem. A ten už jednoznačně dokázal zachránit hodně životů. A tak když přišla otázka: “Nejbezpečněji byste se cítili v autonomním autě od které značky?” odpověď byla pro účastníky ankety asi celkem jasná.

I samotná konstrukce aut byla vždy bytelná a charakterizovala ji právě ta švédská ocel. Poslední dobou ale pokročují technologie a Volvo se je rozhodně nebojí využívat. 

A právě toho si jsou nejspíše vědomi i respondenti “největší komunity automobilových fanoušků”, jak se skupina lidí na DriveTribe označuje. Komunita je to opravdu velká, jsou v ní miliony registrovaných uživatelů!

Anketa probíhala mezi 2520 respondenty a celých 52 % z nich se vyslovilo tak, že nejvíce věří Volvu. A bylo to s velkým náskokem, taková Tesla získala 20 % a Audi lehce přes 13 %.  

Je pravda, že už v současné době Volvo zvládá skvěle systém pro podporu řízení, kterému říká Pilot Assist. Ten dokáže auto držet přesně uprostřed pruhu a k tomu nevyužívá jen radary, ale i stále aktuální navigační data a přesnou GPS. Nyní je díky legislativě nutné mít ruku na volantu, z vlastní zkušenosti ale mohu říct, že kdyby to potřeba nebylo, nic by se nestalo.

Dá se tedy předpokládat, že až přijde čas autonomních vozidel, Volvo bude mít dobře našlápnuto. A lidé jsou o tom evidentně přesvědčeni už teď.

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.