Test Škoda Octavia 2.0 TDI 135 kW 2018: Když nechcete naftové RS (+VIDEO)

Stříbrná Škoda Octavia TDI. To je hodně častý jev na našich cestách. Ale s motorizací o výkonu 135 kW to už tak častý úkaz není. A přesně takové auto jsem měl na test.

Tento test vezmu stručně. Není to tak dávno, co jsem tu měl Škodu Octavii RS245 a věřte nebo ne, plno věcí je stejných i u „civilní“ verze. Zaměřím se tedy na to, co v té testované bylo jinak.

Ano, hlavně to byl motor. Osobně je mi tato možnost volby hodně sympatická. Dříve byla nejsilnější naftová motorizace určena jen verzi RS. A ne každý chtěl RS. Třeba ne kvůli tomu, že by se mu nelíbil vzhled, ale má tvrdší podvozek, sportovní sedačky, umělý zvuk motoru, falešnou koncovku výfuku… prostě ne každému RS sedne. A pak je tu ta věc, že dost lidí zastává názor, že cokoliv, co má v názvu RS, nesmí být diesel.

Pak tu je Scout. To je zase vyšší a oplastovanější verze Octavie, která se může podívat do terénu. Pro někoho je ale ta třeba moc vysoká verze a ne každému se líbí.

A pro ty, kteří chtějí prostě Octavii, ale s opravdu silným naftovým motorem, je tu tato volba. Vždy ve spojení s pohonem všech kol a automatickou převodovkou DSG. Ta byla v testovaném autě šestistupňová, ale ve veškerých aktuálních materiálech se dočtete o sedmistuňové. Nejspíš se tedy chystá modernizace, já však budu hodnotit tu, která byla v autě.

Řadí opravdu krásně rychle a hlavně vůbec neváhá s podřazením. Pryč jsou časy TDI s tahem od nejnižších otáček, tenhle motor musíte točit. A převodovka se nenechá dvakrát přemlouvat, stačí i na nesportovní režim prudčeji sešlápnout plyn a automat podřadí klidně na dvojku a vystřelí vpřed.

Slovo vystřelí je opravdu na místě. Díky pohonu všech kol je akcelerace i stabilita v zatáčkách parádní. Jak jsem byl u Golfu GTD smutný z pohonu jen předních kol, tady je to úplně jinak. Při zrychlení z 0 na 100 km/h se nestačíte divit, jak rychle jste na stovce. Když přidáte v zatáčce, nepomůže vám sice samosvor, který tu není, ale kola se zapřou do silnice a auto vystřelí vpřed.

Pokud jsem ale nejel sportovněji, nebo jsem neměl převodovku ve sportovním režimu, narazil jsem na věc, která mi vadila. A to byly nízké otáčky. Není to vina motoru ani převodovky jako takové, ale spíše software v převodovce. Při ustálené rychlosti motor točil jen lehce nad 1100 otáček a motor z toho nebyl úplně nadšený. A to tím stylem, že se přenášely vibrace do volantu a zvuk také nebyl zrovna ideální. Přitom když se otáčky zvýší jen o 200 ot/min, projev motoru je až nečekaně klidný a tichý, až by to člověk do TDI neřekl.

Na rozdíl od RS jsem ve výbavě neměl sportovní sedačky. A vůbec mi to nevadilo. Možná to bylo i lepší. Jsou totiž opravdu pohodlné na dlouhé cesty a díky využití alcantary na nich člověk krásně drží a neklouže. Boční vedení není extra výrazné, ale to asi nikdo nečeká. Dají se dobře nastavit ve všech směrech a než jsem si našel ideální pozici za volantem, tak to trvalo asi tak dvě minuty. Někdy mi to trvá i několik hodin, takže tohle je super výsledek.

Místa je všude dostatek, to Octavia vždy uměla. V kufru byl super síťový program, to je prostě dobře vymyšlená věc, která dokáže hodně pomoci, protože vám v něm nic nelítá. Škrabka ve víčku nádrže je už klasický detail, který jsem však nevyužil, protože jsem měl ve výbavě nezávislé topení. A to je parádní věc. Připadal jsem si jak v reklamě, když jsem si ráno u kávy zapnul vytápění auta, oblékl se a skočil do vyhřátého auta bez námrazy.

Párkrát se mi stalo, že jsem auto zaparkoval, šel třeba nakoupit a pak ho nemohl najít. To je daň na stříbrnou Octavii. Je jich prostě hodně. Ale ne každý chce být výrazný a odlišovat se. Je plno takových, kteří chtějí zapadnout v davu. K tomu je tato barva super, navíc na ni není skoro vidět špína a drobné škrábance. Já bych ale stejně raději zvolil třeba červenou, která Octavii podle mě hodně sluší.

Pokud tedy hledáte auto, které sice nebude u sousedů vyvolávat závist (což je ale možná dobře), a se kterým nebudete mít absolutně žádný problém s předjížděním a jízdou v levém pruhu na dálnici, je tu Škoda Octavia s motorem TDI o výkonu 135 kW právě pro vás. Kombinovaná spotřeba se bude pohybovat kolem 6 l/100 km a pokud naložíte celou rodinu, pořád budete mít dostatek výkonu v zásobě.

A cena? Ta se pohybuje od necelých 800 000 Kč. To je celkem dost peněz, zvláště, když si člověk vezme, kolik stojí Superb. Který je ještě větší, modernější a podle mě i hezčí. Ale vše je otázka preferencí a tato nejsilnější Octavia si své kupce určitě najde. Já jsem rád, že tu je a člověk si může vybrat. Od úsporného motoru 1.6 TDI, po 2.0 TDI se 150 koňmi až po vrcholné 2.0 TDI se 184 koňmi. Mně by ale asi stačil i slabší dvoulitr.

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.