Audi A1 1,4 TSi

Audi A1 – auto, které by si muž nikdy nekoupil. Ale proč ne?

Automobilový svět má pár zásad, které by se měly dodržovat. Třeba nekupovat BMW bez xenonů a nejezdit v Audi A1, pokud jste muž. A už vůbec ne v základní výbavě, s plastovými zrcátky a bez xenonů.

V praxi jsem zjistil, že na tomto autě není nic špatně, ani když jste muž. Jasně, nebudíte respekt a auta vám automaticky neuhýbají z levého pruhu dálnice. Ale bavíte se. Auto jezdí naprosto samozřejmě a příjemně. Testovaná A1 měla motor 1,4 TSi s výkonem 90 kW. Není to moc, ale rozhodně to není málo. Při rozumné práci s převodovkou a plynem budete patřit mezi nejrychlejší. Ve městě určitě, auto je nesmírně mrštné. Motor překvapí množstvím využitelných otáček, na které u současných TSi nejsme zvyklí, navíc doprovázených příjemným zvukem.

Snad všichni ví, jak Audi A1 vypadá zvenku, je to zkrátka smrsklé dospělé Audi. Každého ale překvapí, jak prostorné je auto uvnitř. Samozřejmě, pokud se bavíme o předních sedadlech, na zadních dvou se pohodlně sedět nedá, pokud máte více, než 150 cm, tak určitě ne. Ve předu však máte plno prostoru i na šířku, krásně čitelné přístroje a tlačítka s dokonalým odporem. Jak jsem již psal v úvodu, testované auto bylo v nižší výbavě, i přes množství záslepek ale interiér vypadá moc hezky.

Spotřebu nehodnotím, s autem jsem většinu testu někam spěchal a to většinou po městě. I tak ale nebyla nijak drastická, jak se u malých turbomotorů stává. Vyzkoušel jsem, že se dá dostat i na 5,8 litru, většina tras však byla okolo 7 litrů na sto kilometrů.

A1 se díky kapesním rozměrům vejde všude. Při proplétání městem super a při parkování úžasné. Spolu s velkým rejdem zaparkujete i na místech, která na první pohled vypadají kratší, než samotné auto.

Takže co z toho plyne? Když jste muž v Audi A1, tak nebudete budit respekt, nesbalíte na ni asi moc slečen a když s ní přijedete na jednání, nebudou vám všichni ležet u nohou. Pokud ale chcete skvělé a originální auto do města, je Audi A1 jasná volba. A ani za městem se neztratí, jízda s ní umí být i příjemně sportovní. Pokud jste však žena, budete ji milovat a bude vám slušet.

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.