Modrá čára pod sněhem stále platí. I když ji nevidíte

V aktuální situaci, kdy je sníh i v Praze, se může stát, že zaparkujete v modré zóně, ale žádnou čáru nevidíte. Pokuta vám však stejně hrozí.

Viditelnost vodorovného dopravního značení není často optimální ani v létě, jelikož je jednoduše již staré a tedy setřené. Na podzim zase může být pod vrstvou listí. V aktuální sněhové situaci je ale úplně neviditelné. Což ale neznamená, že můžete parkovat kdekoliv. Svislé dopravní značení je totiž vodorovnému nadřazené. 

Může tedy dokonce nastat situace, kdy zaparkujete na místě, kde již modrá (případně fialová a jakákoliv jiná) zóna není, ale vlastně v ní stále stojíte. Jak to? Na silnici se vodorovné dopravní značení používá k vymezení, kam zóna sahá. A pokud není vidět, tak nemůže vymezovat. Pak platnost svislého značení může ukončit jen další značka, která ho ruší, případně křižovatka. 

V městských částech, kde nově rostou zóny jak houby po dešti, se již s barvami šetří. A tak se třeba ve Vysočanech nesetkáte s fialovou čárou na silnici, zóna je označena klasickým bílým značením. A samozřejmě značkou. Je tak třeba dávat dobrý pozor na to, za jakou značkou parkujete.

Na neviditelnosti značení se ale dá i „vydělat“. Pokud je takto zóna ukončená a vy jako rezident v místě parkujete, můžete zaparkovat i za tímto ukončením, jelikož není vidět. Pokud se na místě tedy nenachází značka, která by zónu rušila, ty ale moc časté nejsou. 

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.