Špatná kapalina do ostřikovačů vás může přijít pěkně draho

Jednou z kapalin, kterou do auta doplňuje snad každý, je kapalina do ostřikovačů. Ta není jen zimní a letní, ale i kvalitní a nekvalitní. Delší používání té nekvalitní se může řádně prodražit.

Každá směs má svá specifika a ačkoli je možné používat zimní celoročně, není to ideální volba, jelikož ta je primárně zaměřená na to, aby nezamrzla. O nějakých lepších schopnostech při odstraňování hmyzu nemůže být řeč. Takže se rozhodně vyplatí střídat zimní a letní. 

Letní směs není na výběr tak náročná. A když se to tak vezme, tak do nádržky jde v nouzi dolít i obyčejná voda. Není totiž třeba řešit zamrznutí. I tak se ale vyplatí investovat do kvalitnější směsi, jelikož ta obsahuje více složek pro lepší odstranění hmyzu, nebo třeba i trusu a podobných radostí, které nás v létě na cestách potkávají. 

U zimní je to ale složitější, jelikož je snadné narazit na nekvalitní. Ta se často pozná podle ceny a také podle složení. Obsahuje totiž methanol a nebo dokonce aceton. Ano, obě látky pomohou proti zamrzání, ale mají devastující účinky na těsnění a dokonce i na lak. S čím se u nekvalitních zimních směsí setkáte nejčastěji, to jsou poničená světla. 

U moderních aut mají světla krycí plast a ne sklo jako kdysi, které by bylo odolnější. Jelikož tyto látky ničí plastové díly, tak právě i tento plast. Pokud tedy máte ostřikovače světel, dávejte pozor na to, jakou kapalinu doplňujete. Vzhledem k tomu, že ostřikovače světel mají často xenonová světla, nejedná se o levnou část auta. Jedno takové světlo může stát i přes 20 tisíc. 

Rozhodně se tedy nevyplatí ušetřit pár korun a mít pak škodu za mnohem vyšší částku. I pokud nemáte ostřikovače světel, tak je zbytečné kupovat nekvalitní směs. Ty kvalitní obsahují dražší líh. Pokud dodržíte jednoduché pravidlo, že budete alespoň zimní kupovat „značkovou“, máte téměř jistotu, že to bude ta správná. 

Vždy se tedy zaměřte na složení a na uvedení na obalu, že kapalina nepoškozuje těsnění a lak, chrom a plasty.

Příjemným bonusem je, že tyto kvalitní kapaliny tolik nezapáchají. Nestane se tedy to, že po očištění skla máte pocit, jako by vám na něj někdo chrstl láhev slivovice. Často se dočtete rady, že se je nevyplatí kupovat na benzínové pumpě. Ano, není to nejlevnější varianta, na druhou stranu, pokud se jedná o kapalinu přímo se značkou té sítě čerpacích stanic, tak máte téměř jistotu, že neuděláte chybu. Samozřejmě se vyplatí se zásobit předem, kvalitní směsi najdete například v hobbymarketech či u dealerství automobilky.

Jak se říká, tak šetřit se nevyplácí. A v tomto případě to rozhodně platí. Za ušetřených pár stovek můžete zničit světla za desítky tisíc. 

Foto: Pixabay

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.