Subaru Forester e-BOXER 2020: Hodně změn pod povrchem (+VIDEO)

Když uvidíte nové Subaru Forester, možná si řeknete, že je to vlastně pořád stejné auto. Ale ono se toho opravdu hodně změnilo!

Je ale pravda, že vzhledově moc ne. Přední část je typická a na první pohled Forester poznáte. Se zadní částí je to už ale jiné, nová zadní světla jasně prozrazují nejnovější model.

Velké změny nastaly ale pod povrchem. Nový Forester využívá globální platformu SGP, kterou má například i nový model XV a Impreza. Ta nabídne výrazně vyšší tuhost karoserie, vyšší pohodlí a lepší pocit z jízdy.

Co má nový Forester společné s novým modelem XV a Impreza je interiér. Tam je změna viditelná na první pohled a za mě je to rozhodně dobře, nový vzhled se mi moc líbí a působí moderně.

Tento článek jsou jen první dojmy z představení, takže rozepíšu spíše bodově, co se dále změnilo. A nebojte, tohoto lesníka už mám domluvený na klasický týden, takže vám o něm pak řeknu mnohem více.

Motor e-BOXER je hybridní motor, který kombinuje dvoulitrový boxer, který je postavený z 80 % z nových komponentů a elektromotor, který je umístěný v převodovce Lineartronic. Baterie se nachází pod podlahou zavazadelníku, který je díky tomu stále velký. A dokonce větší, než u předchozí generace. Ale zázraky se nedějí, místo bylo nutné někde vzít, takže nepočítejte s místem pro rezervní kolo. Což je u Foresteru trochu škoda, ale nedá se nic dělat.

Tento motor by měl zvládnout snížení spotřeby paliva o 11 %. Pomůže hlavně ve městě, ale také v terénu, kdy se krásně využije síla elektrického pohonu při minimálních otáčkách. Čistě na elektřinu dokáže Forester ujet až 1,6 kilometru do rychlosti 40 km/h.

Pak je tu samozřejmě bezpečnost. Té pomáhá jak samotná nová platforma, tak asistenční systémy. V každé výbavě najdeme systém EyeSight, který funguje výborně, dále pak nouzové brzdění, pokud by hrozilo nacouvání do překážky za vámi. Na palubě je také monitorování řidiče, které dokáže identifikovat únavu a nepozornost a včas na to upozornit.

Zajímavá funkce, která s monitorováním řidiče souvisí, je systém rozeznávání tváře, kdy auto dokáže rozeznat, kdo do něj nastoupil a nastavit mu sedačku, klimatizaci, displeje a zrcátka podle jeho uložených preferencí.

Z auta je také dobrý výhled, to je v poslední době téměř zázrak.

Vylepšený byl i X-MODE, který má nově dva režimy – jeden do sněhu a štěrku a druhý do hlubokého sněhu a bláta. To jsem neměl možnost vyzkoušet v terénu, jen na připravených překážkách v rámci prezentace a nemám důvod nevěřit, že nový Forester nebude v terénu excelovat.

Pak jsou tu už jen takové detaily (ale pro někoho třeba hodně důležité), jako je širší kufr (a auto celkově, vůz je o 20 mm širší), o 33 mm větší vzdálenost mezi předními a zadními sedadly, praktický rozšířený práh vzadu pro snažší manipulaci s věcmi na střeše. Dveře se také otevírají do většího úhlu a co ocení snad všichni, tak se víko zavazadlového prostoru otevírá mnohem rychleji, než u předchůdce. A navíc dostalo druhé tlačítko, kterým můžete zavřít kufr a zamknout auto. Super!

Ostřikovač couvací kamery už je jen takový praktický bonbónek.

Zajímají vás ceny? Je nutno říci, že jiný motorizace, než tato hybridní, nebude k dispozici. Zároveň s vyšší výbavou, než u předchůdce. Takže na kolik vás nový Forester vyjde? V základu na rovných 900 tisíc korun. A v nejdražší výbavě na 1 130 000 Kč. Plus 12 tisíc za metalízu, pokud budete chtít.

Už v základu ale získáte opravdu veliké auto, s maximem bezpečnostních prvků, hybridním motorem a třeba LED světlomety. Takže nečekejte žádnou výbavu „cena od“. Na to u Subaru nehrají.

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.