Test Mini John Cooper Works Cabrio 2019: Plno stylu se sluncem nad hlavou (+VIDEO)

Jen málokteré auto nabídne tolik stylu, jako Mini. No a takové Mini bez střechy a se skvělým zvukem motoru ho nabídne ještě více!

Vy, co sledujete Roadblog pozorněji, tak určitě víte, že přesně takové auto jsem tu už měl. A důkladně ho rozebral tady. Takže se tentokrát zaměřím na tu část, jakou jsem dříve vyzkoušet nemohl a je celkem dost důležitá – tedy na jízdu.

Ne snad, že bych s předchozím Mini JCW Cabrio nejezdil, naopak, najel jsem s ním asi 1500 kilometrů. Ale bylo to jeho prvních 1500 kilometrů a jelikož se vozy Mini zajíždění 2000 kilometrů, nevyužil jsem naplno potenciál motoru. A že ten je hodně slušný!

Možná jste slyšeli, že mají vozy John Cooper Works přes 300 koní. Konkrétně 306. To však platí jen pro určité modely s pohonem všech kol, který kabriolet mít nemůže. Takže má „jen“ 231 koní. A víte co? Podle mě víc výkonu ani nepotřebuje. Vždyť je to Mini. Mini bez střechy. K čemu tři stovky koní?

Já si jízdu naprosto užíval. Je pravda, že jsem celkem často všechny koně využil, protože je doprovází skvělý zvuk z výfuku. Ten je skvěle slyšet i s nataženou střechou, ale pokud ji necháte dole, teprve si ho užijete. Nehnal jsem se však za extra rychlostmi, já se spíše kochal. Buď krajinou, nebo zvukem motoru. Nebo ideálně obojím.

A k tomu podle mě kabriolety jsou. Ne k rychlým průletům zatáčkami, ale k zážitkové jízdě, která vás přesune do klidné a pohodové nálady.

Když se však rozhodnete nějakou zatáčku trochu říznout, Mini JCW Cabrio vás rozhodně nezklame. Až mě překvapilo, jak je se staženou střechou pevné a dobře drží v zatáčkách. Podvozek může být na někoho až moc tvrdý, podle mě ale k takovému autu naprosto sedí. Ano, víte o nerovnostech a nechcete moc rychle přejet zpomalovací práh. Ale pokud narazíte na okresku s krásným povrchem, naprosto si ji užijete.

Na mě osobně hodně působí zvuk. Když auto dobře zní a já to slyším, tak si jízdu užívám ještě násobně víc. Pokud je auto dobře odhlučněné, může fungovat jako pohodlná limuzína na dálnici, kdy nevíte, že jedete 200 km/h. To tady o rychlosti máte perfektní přehled, protože ji slyšíte. A tak nemusíte ani jezdit jako šílenci. Ke skvělému zážitku vám stačí i rychlosti v legální hranici.

U předchozího JCW Cabrio mě překvapila spotřeba. Ta byla 7,1 l/100 km, což je skvělá hodnota. Jenže já to auto pořádně nevyužíval. Teď to bylo něco trochu jiného, i proto se spotřeba pohybovala kolem 9 litrů na sto. Ale víte co? Stálo to za to. Naprosto. Jen trošku zamrzí menší nádrž, která pojme 44 litrů. Na druhou stranu – plná vás vyjde na pár korun.

Pokud chcete jezdit na spotřebu, kterou toto auto dokáže vykouzlit parádní, je pro vás podle mě tato nejostřejší verze zbytečná. Jen budete zbytečně proklínat každou větší nerovnost. Mnohem lépe vám poslouží třeba Cooper S, který si také umí zapráskat do výfuku, je ale levnější a o něco pohodlnější. No a nebo verze Cooper, kterou také můžete mít se stahovací střechou.

Pokud však chcete to nejsilnější, nejrychlejší a nejzábavnější, je John Cooper Works jasnou volbou. Auto plné stylu, originality a kvality. Možná nevyjde jako logická koupě v nějakých tabulkách. Ale takové auto se nekupuje mozkem. To se kupuje srdcem.

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.