Test BMW 440i Cabrio 2019: Ptačí zpěv podkreslený šestiválcem (+VIDEO)

BMW 440i Cabrio je skvěle vypadající auto, které pohání úžasný šestiválec. A vy v něm budete hledat důvody, proč někam vyjet. A nakonec vyjedete i bez důvodu. 

Dává kabriolet smysl? Nedává. Chtěl bych vlastnit BMW 440i Cabrio? Naprosto!

Proč? Tak to rozeberu na pár řádcích níže. Vlastně se ani nebudu zabývat tím, co je asi všem jasné, tedy negativy – není nejlevnější, pokud je střecha dole, nemá téměř kufr, spotřeba není nejnižší a vlastně nedává smysl. 

Takže proč ho chtít? Tak třeba tento konkrétní kousek, který jsem měl možnost vyzkoušet, kvůli té nádherné barvě. Ta je z programu BMW Individual, stojí nějakých 130 tisíc. A září na kilometry daleko. A máte téměř jistotu, že druhé takové BMW (440i Cabrio rozhodně) na silnici nepotkáte. V takové barvě a se staženou střechou se jedná o naprostý lapač pohledů. A zároveň nevypadá nijak zle. Vypadá prostě sympaticky. 

A ono je sympatické! Fantastický šestiválec pod kapotou produkuje hudbu pro vaše uši. Se sériovými výfuky není sice nijak extra hlučný, ale to mně osobně naprosto vyhovuje. Když jedete pohodově, nevíte o něm. Když přidáte, tak začne dávat zvukem znát, co v něm je. A při ubrání plynu jen tak lehce probublává do výfuku. Prostě ideál. Jeho výkon je 326 koní a na stovku zrychlí za 5,4 sekundy. To jsou skvělé hodnoty. Spotřeba? Okolo devíti litrů. 

Teď si dovolím možná malé rouhání. Ale je to můj pohled na věc – já bych měl pod kapotou klidně i čtyřválec. Ano, je mi jasné, že zvukově to už nebude ono, ale… já takové auto nevyužívám k nějaké rychlé a sportovní jízdě. Většinu času jsem měl střechu dole. Vlastně naprostou většinu času, pokud zrovna nepršelo. A to pak nasadím takové kochací tempo, které udržuji. Pokud bych tedy měl k dispozici „jen“ 252 koní, které nabízí 430i, byl bych úplně spokojený. Na druhou stranu – cenový rozdíl není nijak velký. Je vlastně až překvapivě malý. 

Za tuto vrcholnou motorizaci, pokud tedy nepočítám zběsilou M4, zaplatíte 1 618 500 Kč. Pokud zvolíte o dva válce méně, tedy 430i, jste na 1 435 200 Kč. No a pokud oželíte ještě trochu výkonu a vyberete si 420i, která má 184 koní, tak za ní dáte 1 290 900. No, to už je celkem příjemná cena na takové auto. Protože to, jak vypadá, jak se v něm jede a jaký pocit z něj máte, dostanete i se základním motorem. 

No a jak se tedy v tomto autě jede? Jaký z něj má člověk pocit? Můžu mluvit jen za sebe, ale jelo se mi v něm skvěle a pocit jsem měl fantastický. Kabriolet si člověk nekupuje až tak rozumem, jako spíše srdcem. Těžko hledat praktické důvody, proč takové auto potřebujete. Ten důvod je ale ten pocit. Ta jízda naší krásnou krajinou v letní podvečer, zapadající slunce, plno vůní… a vy víte, že jste pořídili dobře. 

BMW 440i Cabrio je plnohodnotné BMW. Vše funguje tak, jak očekáváte, vše je kvalitní stejně tak. Pokud nasadíte střechu, která je plechová, můžete ho využít jako úžasně rychlý dálniční křižník. V zimě s ním můžete jezdit bez omezení a při parkování se nemusíte bát, že vám střechu někdo prořízne. Se střechou tedy máte klasické BMW s fantastickým motorem. Bez střechy máte úplně jiné auto. Takže ta cena je vlastně výborná – 800 tisíc za sedan a 800 za kabriolet. Obě funkce plní naprosto plnohodnotně. 

Překvapilo mě, jak je skvěle řešená hlučnost. Tedy spíše ticho. I když jsem vyjel bez větrné clony na dálnici, mohl jsem jet 140 km/h a bylo to snesitelné. Asi ne na 1000 kilometrů, ale šlo to. Pokud jsem zatáhl okénka a nasadil clonu, byla to už téměř pohoda. Pokud bych však věděl, že pojedu delší dálniční trasu, prostě nasadím střechu a je to. 

Díky tomu, že jsem celý týden jezdil se střechou dole, ani moc nevím, jak hraje audio. Předpokládám, že skvěle. Ale já raději poslouchal přírodu v doprovodu šestiválce. Světla jsem ale náležitě vyzkoušel – automatická dálková, natáčecí a adaptivní. A vše funguje skvěle. Svítí nádherně silně, natáčí se rychle a vyhýbají se tak, že se na ně můžete plně spolehnout a víte, že nikoho nebudete oslňovat. 

Při chladnějších večerech jsem ocenil věc, kterou bych si přál i klasických autech – výdech teplého vzduchu na krk. To je něco tak neuvěřitelně příjemného, že se tomu těžko věří. Pokud jsem se jel v noci projet, protože prostě proč ne, tak jsem si aktivoval výhřev sedačky, volantu a toto foukání a cítil jsem se jako v pokojíčku. 

Jednou jsem se jel projel nějakých 130 kilometrů na kávu. Protože člověk vždy nepotřebuje důvod, aby něco udělal. Prostě to udělat chce a udělat to má. Pak z toho má dobrý pocit. A to je i důvod, proč si pořídit tohle auto. Protože skvěle vypadá, skvěle jede a máte z něj dobrý pocit. 

V Anglii se říká, že i jeden slunečný den v roce je dostatečný důvod k tomu, aby si člověk pořídil kabriolet. A u nás takových dní máme plno. Takže plno důvodů. Nemusíte si pořizovat tuto vrcholnou motorizaci, můžete ušetřit a zvolit slabší motor. A nebo třeba naftový, pokud ho preferujete. Podle mě je super, že si u BMW řady 4 můžete vybrat z tolika možností. 

Tomáš Devera

Na Roadblogu jsem autorem veškerých textů, fotek i videí, pokud není uvedeno jinak.